Ιρλανδία: Διερευνητικές συνομιλίες ξεκινούν τα δύο μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα

O ηγέτης του Φιάνα Φέιλ
O ηγέτης του Φιάνα Φέιλ AP

Τα δύο κόμματα που μονοπωλούν την εξουσία στην Ιρλανδία τα τελευταία 100 χρόνια θα αρχίσουν σύντομα συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι ηγέτες των Φίνε Γκάελ και Φιάνα Φέιλ, των δύο κεντροδεξιών κομμάτων που εναλλάσσονται εδώ και έναν αιώνα στην εξουσία στην Ιρλανδία, θα συναντηθούν στις αρχές της επομένης εβδομάδας για έναν γύρο διερευνητικών συνομιλιών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Μάικλ Μάρτιν του κόμματος Φιάνα Φέιλ άρχισε τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά αποκλείει συγκυβέρνηση με το Σιν Φέιν, το οποίο ήρθε πρώτο σε ψήφους στις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου, αλλά εξασφάλισε ίσο με το Φιάνα Φέιλ αριθμό εδρών στο κατακερματισμένο ιρλανδικό κοινοβούλιο.

ADVERTISING

Ο αποκλεισμός του ενδεχομένου συνεργασίας με το Σιν Φέιν, που κάποτε υπήρξε βιτρίνα του IRA, σημαίνει ότι ο Μάικλ Μάρτιν θα χρειασθεί να συνεργασθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και ηγέτη του Φίνε Γκάελ Λίο Βαράντκαρ και με τουλάχιστον ακόμη ένα κόμμα. Το Φίνε Γκάελ διαθέτει 35 έδρες στο 160εδρές κοινοβούλιο, ενώ το Σιν Φέιν και το Φιάνα Φέιλ διαθέτουν από 37. Ολες οι πλευρές παραδέχονται ότι θα χρειασθούν αρκετές εβδομάδες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με την πιθανότητα προκήρυξης νέων εκλογών στο βάθος του ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα εκπροσωπηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά την πρώτη φάση των μετά το Brexit διαπραγματεύσεων.

Ιστορικά πολιτικοί αντίπαλοι το Φίνε Γκάελ και Φιάνα Φέιλ εναλλάσσονται στην εξουσία από την ανάδυσή τους, στην δεκαετία του '20, μέσα από αντίπαλες παρατάξεις του εμφυλίου πολέμου. Δεν έχουν ποτέ σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά έχουν διευκολύνει αλλήλους στον σχηματισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιρλανδία
SHARE:

24Media Network