Καύσωνας: "Καίγεται η Ευρώπη" - Έρχεται η πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία της Βρετανίας

Καύσωνας στην Βρετανία
Καύσωνας στην Βρετανία AP

Συναγερμός από τις αρχές της Βρετανίας για τις ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες. Στις φλόγες βρίσκοντας μεγάλες εκτάσεις σε Γαλλία Ισπανία και Πορτογαλία λόγω του ακραίου καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη.

Πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, μια συνέπεια του πρωτοφανούς καύσωνα που βιώνουν εδώ και ημέρες και ο οποίος απειλεί να «συντρίψει» πολλά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Αυτό το κύμα ζέστης είναι το δεύτερο που σαρώνει τη δυτική Ευρώπη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Ο πολλαπλασιασμός αυτών των φαινομένων θεωρείται άμεση συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου αυξάνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Στη Βρετανία, η μετεωρολογική υπηρεσία σήμανε για πρώτη φορά «κόκκινο συναγερμό» προειδοποιώντας ότι η ακραία ζέστη που αναμένεται στη χώρα θεωρείται «επικίνδυνη για τη ζωή». Στη νότια Αγγλία ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει την Δευτέρα ή την Τρίτη τους 40 βαθμούς, ανέφερε η Met Office.

Ήδη στις 10 το πρωί στο Γουίλσι της κομητείας Σάρεϊ στη νοτιοανατολική Αγγλία το θερμόμετρο έδειχνε 30,2 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας στην Βρετανία
Καύσωνας στην Βρετανία AP

Ορισμένα σχολεία σχεδιάζουν να κλείσουν νωρίς - ή να μην ανοίξουν καθόλου - αν και η κυβέρνηση έχει εκδώσει οδηγίες που έχουν σχεδιαστεί για να τα κρατήσουν ανοιχτά.

Η Network Rail είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ταξιδεύουν μόνο "εάν είναι απολύτως απαραίτητο" τη Δευτέρα και την Τρίτη, με ορισμένες ακυρώσεις να έχουν ήδη ανακοινωθεί.

«Έρχονται δύσκολες 48 ώρες», είπε στο BBC ο Kit Malthouse, υπουργός αρμόδιος για τον κυβερνητικό συντονισμό.

Γαλλία: Η θερμότερη μέρα για τα δυτικά της χώρας

Στη νοτιοδυτική Γαλλία οι πυροσβέστες παραμένουν σε συναγερμό, ιδίως στη Ζιρόντ, όπου έχουν γίνει στάχτη περίπου 110.000 στρέμματα δάσους από την περασμένη Τρίτη. Σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France έθεσε σε «κόκκινο συναγερμό» 15 περιφέρειες της δυτικής Γαλλίας. «Ο καύσωνας εξαπλώνεται στη χώρα», προειδοποίησε η υπηρεσία.

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Γαλλία
Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Γαλλία AP

Η αυριανή ημέρα αναμένεται ότι θα είναι «η θερμότερη για τα δυτικά της χώρας», προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, σύμφωνα με τους οποίους ο υδράργυρος θα δείξει 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της Βρετάνης, της Κάτω Νορμανδίας, της Ακουιτανίας και αλλού.

Μέχρι και 42° στην Ισπανία - Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

Στην Ισπανία, περίπου 20 πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τα νότια μέχρι τη Γαλικία, στα βορειοδυτικά. Σήμερα οι αρχές επέτρεψαν σε 300 κατοίκους στην περιοχή της Μάλαγας (από τους 3.000 που είχαν υποχρεωθεί να φύγουν για προληπτικούς λόγους) να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Καύσωνας στην Ισπανία
Καύσωνας στην Ισπανία AP

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε για σήμερα «σημαντικά υψηλές» θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και στις Βαλεαρίδες, στη Μεσόγειο. Στο Λογκρόνιο, στον βορρά, το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει μέχρι και 42 βαθμούς, ενώ στη Μαδρίτη και τη Σεβίλη ο καύσωνας «χτυπάει κόκκινο», με 40 βαθμούς.

Καύσωνας στην Ισπανία
Καύσωνας στην Ισπανία AP

Πορτογαλία: Κάηκαν 120-150.000 στρέμματα δάσους

Στη γειτονική Πορτογαλία η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη στο μέτωπο των πυρκαγιών και, για πρώτη φορά από τις 8 Ιουλίου, η θερμοκρασία δεν αναμενόταν να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Μόνο μια σημαντική εστία φωτιάς απομένει, κοντά στην κοινότητα Τσάβες, στα βόρεια, αλλά η υπηρεσία πολιτικής προστασίας θεωρεί ότι και αυτή έχει «ουσιαστικά τεθεί υπό έλεγχο κατά 90%». Οι αρχές πάντως δεν εφησυχάζουν, αφού και σήμερα παραμένει «πολύ υψηλός» ή «υψηλός» ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ιδίως στην κεντρική και τη βόρεια Πορτογαλία.

Από τις φωτιές στην Πορτογαλία
Από τις φωτιές στην Πορτογαλία AP

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς, 60 τραυματίες και 120-150.000 στρέμματα καμένου δάσους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καύσωνας, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Φωτιά, Μεγάλη Βρετανία
SHARE:

24Media Network