Κούβα-Ρωσία συμμαχία κατά των ΗΠΑ: Αποκαλυπτήρια αγάλματος του Κάστρο στη Μόσχα

Κούβα-Ρωσία συμμαχία κατά των ΗΠΑ: Αποκαλυπτήρια αγάλματος του Κάστρο στη Μόσχα
Αποκαλυπτήρια αγάλματος του Κάστρο στη Ρωσία AP

Η συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ στη Μόσχα είχε κάτι από τα παλιά, την περίοδο του ψυχρού πολέμου δηλαδή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κουβανός ομόλογός του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Μόσχα, έδειξαν την Τρίτη ενιαίο μέτωπο ενάντια στην «αυτοκρατορία των Γιάνκηδων», τις ΗΠΑ, τις οποίες ο Κουβανός πρόεδρος αποκάλεσε έναν «κοινό εχθρό».

Ο Ντίας-Κανέλ είναι ένας από τους λίγους ξένους ηγέτες που επισκέπτεται τη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εισβολή που έχει καταδικαστεί έντονα σε όλο τον κόσμο.

Ο τόνος των δηλώσεων των δύο ηγετών θύμισε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Κούβα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

“Κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού”

«Η Σοβιετική Ένωση, η (έπειτα) Ρωσία πάντα υποστήριζε τον κουβανικό λαό στον αγώνα του για ανεξαρτησία, για την κυριαρχία του», είπε ο Πούτιν στον Κουβανό πρόεδρο στην έναρξη μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

«(Ο κουβανικός λαός) ήταν πάντα αντίθετος σε διάφορους τύπους περιορισμών, εμπάργκο, αποκλεισμούς», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς η Μόσχα υπόκειται από τα τέλη Φεβρουαρίου σε άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος με ικανοποίηση «είδε την Κούβα να υιοθετεί την ίδια στάση (σήμερα) απέναντι στη χώρα μας».

Οι δύο ηγέτες έκαναν επίσης τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος στη Μόσχα του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος κυβέρνησε την Κούβα για σχεδόν 50 χρόνια και πέθανε το 2016.

Ο Πούτιν χαιρέτισε «ένα λαμπρό άνθρωπο» που «ήταν σε θέση να αναλύσει όλα όσα συνέβαιναν στον κόσμο».

Ο Ντίας-Κανέλ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, από την πλευρά του καταδίκασε τον αμερικανικό «ιμπεριαλισμό» που ο Κάστρο πάντα μισούσε.

«Η Ρωσία και η Κούβα υπόκεινται σε συνεχιζόμενες άδικες και αυθαίρετες κυρώσεις και (οι δύο χώρες) έχουν έναν κοινό εχθρό, την αυτοκρατορία των Γιάνκηδων που χειραγωγεί μεγάλο μέρος του κόσμου», είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα