Λευκορωσία: Ποιες αεροπορικές εταιρείες σταματούν τις πτήσεις τους πάνω από τη χώρα

Λευκορωσία: Ποιες αεροπορικές εταιρείες σταματούν τις πτήσεις τους πάνω από τη χώρα
Το αεροσκάφος της πτήσης της Ryanair από Αθήνα για Λιθουανία που προσγειώθηκε στη Λευκορωσία προκειμένου οι αρχές της χώρας να συλλάβουν τον αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο Ραμάν Πρατάσεβιτς ONLINER.BY via AP

Αεροπορικές εταιρίες τεσσάρων χωρών ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ακολουθώντας την απόφαση της ΕΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο.

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει “μέχρι νεωτέρας” τις πτήσεις της πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ακολουθώντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η απόφαση πάρθηκε με αφορμή την πρωτοφανή κρατική αεροπειρατεία αεροσκάφους της Ryanair που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατάσεβιτς.

“Η Air France ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ως εκ τούτου αναστέλλει, μέχρι νεωτέρας, τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο (της Λευκορωσίας) από τα αεροπλάνα της. Τα αεροπλάνα που βρίσκονται ήδη καθ΄όδόν θα τροποποιήσουν το σχέδιο πτήσης τους”, ανέφερε ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα.

Από την πλευρά του και ο εθνικός αερομεταφορέας της Φινλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

“Αυτή (η απόφαση) επηρεάζει πολύ λίγες πτήσεις. Η τελευταία πτήση (στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και η επόμενη θα γίνει την Τετάρτη”, είπε στο Reuters η εκπρόσωπος της Finnair και πρόσθεσε ότι η εταιρεία έλαβε αυτή την απόφαση έπειτα από σύσταση της Φινλανδικής Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η απόφαση θα επηρεάσει τρεις πτήσεις.

Το σχέδιο πτήσεών της θα τροποποιήσει και η αεροπορική εταιρεία Singapore Airlines, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ώστε να αποφεύγουν τα αεροπλάνα της να περνούν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Από αύριο σταματά τις πτήσεις από και προς την Λευκορωσία η Ουκρανία, η οποία, όπως ανακοίνωσε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός της χώρας Ντενίς Σμιγκάλ, θα εμποδίζει τους επιβάτες που προέρχονται από τη Λευκορωσία να περνούν από τα αεροδρόμιά της.

ΕΕ: Κλείνει τον εναέριο χώρο για τις αεροπορικές της Λευκορωσίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε σθεναρά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας την 23η Μαΐου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

Μεταξύ άλλων, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ σε αεροπλάνα της Λευκορωσίας.

Επίσης οι 27:

Απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Ραμάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

Καλούν να επιληφθεί ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας για τις έρευνες σε ότι αφορά το περιστατικό.

Καλούν σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσία χωρίς καθυστέρηση.

Εκφράζει την αλληεγγύη τους στη Λετονία για την απέλαση των Λετονών διπλωματών από τη Λευκορωσία.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές όταν οι προτεινόμενες κυρώσεις τσεκαριστούν από ειδικούς, ιδιαίτερα στο νομικό κομμάτι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα