Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός στον πλανήτη – “Μπλόκο” στη Νότια Αφρική από διάφορες χώρες

Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός στον πλανήτη – “Μπλόκο” στη Νότια Αφρική από διάφορες χώρες
Μητέρα με το παιδί της στην Πρετόρια AP Photo/Denis Farrell

"Κόκκινος" συναγερμός για τη Μετάλλαξη Όμικρον που πολιορκεί την Ευρώπη. Οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους η μία μετά την άλλη, ενώ στα αεροδρόμια της Ν. Αφρικής επικρατεί αναστάτωση. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί και στην Ελλάδα.

Σε συναγερμό βρίσκεται ο πλανήτης εξαιτίας της νέας Μετάλλαξης Όμικρον, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως “παραλλαγή ανησυχίας” λόγω των πολλών μορφών της.

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού αναγνωρίστηκε μόλις πριν από μερικές μέρες και συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένη επαρχία της Νοτίου Αφρικής, η οποία περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια, ενώ το “παλαιότερο” δείγμα της εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου.

Οι επιστήμονες ανησυχούν διότι η νέα παραλλαγή “γεννά” περίπου 30 διαφορετικές μεταλλάξεις, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τις συνολικές μεταλλάξεις που προκαλεί η Δέλτα. Το αν τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτή τη μετάλλαξη αποτελεί, προς το παρόν, ερωτηματικό. Είναι πιθανό αυτό το νέο στέλεχος να μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν ανοσία σε προηγούμενες μεταλλάξεις.

Οι ταξιδιώτες στη Νότια Αφρική, πιεζόμενοι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν έναν τρόπο για να παρακάμψουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν αφού εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού, καθώς οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους η μία μετά την άλλη.

Στην Βρετανία έχουν εντοπιστεί τα πρώτα δύο κρούσματα, αλλά και στη Γερμανία και την Ιταλία.

Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια αναφορά. Ωστόσο, πέντε Έλληνες επιβάτες που έφτασαν σήμερα αεροπορικώς στην χώρα μας με πτήση transit από την Νότια Αφρική, παρότι τα τεστ που είχαν κάνει ήταν αρνητικά, αποφασίστηκε από την Πολιτική Προστασία, για προληπτικούς λόγους, να μπουν σε καθεστώς καραντίνας. Οι πέντε Έλληνες που δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα, αλλά η NOTAM ουσιαστικά τους έπιασε ενώ ήδη ταξίδευαν, αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο, όπου θα παραμείνουν για 10 ημέρες σε προληπτική καραντίνα.

Μόσιαλος: Φαίνεται να προκαλεί ήπια ασθένεια

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, η Μετάλλαξη Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ενώ σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, προς το παρόν φαίνεται ότι προκαλεί ήπια ασθένεια. Ωστόσο, θα χρειαστούν μερικές μέρες έως ότου οι επιστήμονες να έχουν περισσότερες πληροφορίες για το κατά πόσο η νέα παραλλαγή αλλάζει την κλινική εικόνα και την συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά την νόσο σοβαρότερη.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Νεότερα για την παραλλαγή Όμικρον

Έγραφα εχθές πως έχουμε προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα, και μεταξύ αυτών είναι το κατά πόσο η νέα παραλλαγή όμικρον, αλλάζει την κλινική εικόνα και την συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά την νόσο σοβαρότερη.

H Δρ. Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ως τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή την γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.

Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον.

Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για την μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι.

Συμφωνώ με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik:

Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει”.

Η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους

Η Μετάλλαξη Όμικρον αναγκάζει πολλά κράτη να βάλουν εμπόδια στην άφιξη επιβατών από συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν χθες την εισαγωγή περιορισμών σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από επτά χώρες της περιοχής νότιας Αφρικής, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όπως ανέφερε σε tweet η Εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπινάντ «τα κράτη μέλη συμφώνησαν να εισάγουν γρήγορα περιορισμούς σε όλα τα ταξίδια στην ΕΕ από 7 χώρες στην περιοχή της νότιας Αφρικής – Μποτσουάνα, Σουαζιλάνδη, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε. Τα τεστ, η καραντίνα και ο εντοπισμός επαφών για τους εισερχόμενους επιβάτες είναι σημαντικά».

Ταξιδιωτικούς περιορισμούς επέβαλαν ήδη οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Τουρκία, ενώ σήμερα κι άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε κλείσιμο των συνόρων τους.

Η Ουγγαρία θα επιβάλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Μποτσουάνα, το Λεσότο, την Σουαζιλάνδη, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια, την Νότια Αφρική και την Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση έπειτα από τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού στη Νότια Αφρική. Η Ουγγαρία δήλωσε ότι συντάσσεται με την κίνηση της ΕΕ να περιορίσει τα ταξίδια από τη νότια Αφρική και ότι τα νέα μέτρα θα αναφέρονται σε εκτελεστικό διάταγμα που θα εκδοθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών ανακοίνωσε ότι από τις 28 Νοεμβρίου η έκδοση βίζας για τους προερχόμενους από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής θα περιοριστεί, ενώ οι νοτιοκορεάτες πολίτες που επιστρέφουν από αυτή την περιοχή θα μπαίνουν σε καραντίνα. Οι οκτώ χώρες τις οποίες αφορούν οι περιορισμοί είναι: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Μοζαμβίκη και Μαλάουι.

Επίσης, ο Μαυρίκιος θα αναστείλει όλες τις εμπορικές επιβατικές πτήσεις από τη Νότια Αφρική από τις 28 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της νήσου. Ακόμη, όποιοι επιβάτες έχουν πάει στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι και την Ζιμπάμπουε θα απαγορεύεται να εισέλθουν στον Μαυρίκιο ή να περάσουν ως ενδιάμεσο σταθμό από εκεί. Η αεροπορική εταιρεία South African Airways, η οποία ξεκίνησε πάλι τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο, ανέφερε στο Twitter ότι θα σταματήσει τις πτήσεις προς τον Μαυρίκιο ως αποτέλεσμα της απόφασης για αναστολή των πτήσεων.

Την ίδια στιγμή, η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέπει να επιβιβάζονται σε πτήσεις της επιβάτες από τη Νότια Αφρική, την Ζιμπάμπουε και την Μοζαμβίκη εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, της Όμικρον. “Με άμεση ισχύ, επιβάτες δεν θα επιτρέπονται για ταξίδια από την Νότια Αφρική, την Ζιμπάμπουε και την Μοζαμβίκη σε πτήσεις της#QatarAirways, θα συνεχίσουμε να επανεξετάζουμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση καθώς οι νέες πληροφορίες γίνονται διαθέσιμες από τον ΠΟΥ”, έγραψε η εταιρεία στο Twitter.

Πώς θα εισέρχονται στην Ελλάδα ταξιδιώτες από τη Ν. Αφρική

Όσον αφορά τη χώρα μας, αναλυτικά οδηγίες για τους ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες της Νότιας Αφρικής εξέδωσε η ΥΠΑ. Η notam για τους επιβάτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής θα ισχύει καταρχήν έως 3/12/21 και προβλέπει τα ακόλουθα:

Επιβάτες που η πτήση τους έχει ξεκινήσει από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται μονό Έλληνες επιβάτες και πολίτες άλλων κρατών που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.

2) Να έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

3) Όλοι οι ταξιδιώτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ (rapid test) για τον Covid-19 κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα.

4) Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός, καραντίνα δέκα (10) ημερών, σε ορισμένο από τις αρμόδιες αρχές χώρο και επανέλεγχος των επιβατών με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

5) Οι εξαιρέσεις για τους συγκεκριμένους επιβάτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής δεν απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες από οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα που ήδη ισχύει.

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (notam για επιβάτες πτήσεων από τα εννέα (9) κράτη της Αφρικής), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και πάνω.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού ισχύουν όπως έχουν ανακοινωθεί με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την ΥΠΑ στις 26/11/2021.

Σημειώσεις: Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα (9) προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η notam, η διαδικασία ιχνηλάτησης της χώρας αναχώρησης για τελική άφιξη στην Ελλάδα θα γίνεται με την γνωστή μέθοδο που προβλέπει το πρωτόκολλο του PLF.

Δηλαδή όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης και με την συνολική διαδρομή τους.

Ταξιδιώτες σε αεροδρόμιο της Νότιας Αφρικής AP Photo/Jerome Delay

Νέα μέτρα στη Βρετανία για τη Μετάλλαξη Όμικρον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε απόψε νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, τονίζοντας ότι όλοι όσοι αφίκνυνται στη χώρα θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου.

«Θα απαιτούμε από όλους όσους μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και να μπαίνουν σε απομόνωση μέχρι να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα» είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μέχρι σήμερα οι αρχές ζητούσαν από τους επισκέπτες να υποβάλλοντα σε τεστ αντιγόνου, όχι όμως και να απομονώνονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα που θεωρείται ύποπτο για την Όμικρον θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Η κυβέρνηση θα θέσει επίσης νέους, αυστηρότερους κανόνες, όσον αφορά τη χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Όπως είπε ο Τζόνσον, ο υπουργός Υγείας θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτό το μέτρο, πιθανότατα αύριο.

Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Ταξιδιώτες σε αεροδρόμιο της Νότιας Αφρικής AP Photo/Jerome Delay

Ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει «να προστατεύσει τα κέρδη που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «σημαντικά καλύτερα» από τα περσινά, όταν η κυβέρνηση είχε επιβάλει λοκντάουν για να ανακόψει την εξάπλωση της Covid-19.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι εξήγησε ότι είναι μια «λογική πιθανότητα» τα εμβόλια να μην καλύπτουν πλήρως αυτή τη νέα παραλλαγή. Μπορεί όμως να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο. «Αναμένουμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

«Ο κίνδυνος είναι διαφορετικός σε σύγκριση με τη Δέλτα και ο κυριότερος λόγος που ενεργούμε γρήγορα είναι λόγω της πιθανότητας» να ξεφεύγει η Όμικρον από τα εμβόλια, πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον, όμως θα παρέχουν προστασία σε κάποιο επίπεδο».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που απλώς δεν τα ξέρουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Φαίνεται ότι η Όμικρον μπορεί να διαδοθεί γρήγορα και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως» και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα» για προληπτικούς λόγους, πρόσθεσε. «Χρειάζεται να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα», τόνισε.

Η εκστρατεία για τη χορήγηση της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης θα ενταθεί, πρόσθεσε ο Τζόνσον, εξηγώντας ότι οι θα μειωθεί το χρονικό διάστημα από την δεύτερη μέχρι την τρίτη δόση αλλά επίσης θα διευρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ηλικιακές ομάδες για τις οποίες θα είναι διαθέσιμη αυτή η ενισχυτική δόση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα