Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει την Οδησσό – Χτύπησαν εμπορικό κέντρο

Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει την Οδησσό – Χτύπησαν εμπορικό κέντρο
Πυροσβέστες στα ερείπια βομβαρδισμένου κτιρίου στην Οδησσό ap

Πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσαν από τη Δευτέρα οι ρωσικές δυνάμεις στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν από πλήγματα σε ένα εμπορικό κέντρο και μια αποθήκη.

Γεμάτη ερείπια είναι σήμερα η Οδησσός, μια ημέρα αφότου οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της νότιας Ουκρανίας.

Την ίδια μέρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρούσε σε επίδειξη ισχύος κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στην Οδησσό και συνέχισαν να καταστρέφουν την υποδομή του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη όπου έχουν μείνει λιγοστά ουκρανικά στρατεύματα.

Στην Οδησσό, το σημαντικότερο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν επτά πύραυλοι έπληξαν ένα εμπορικό κέντρο και μια αποθήκη, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στο Facebook.

Το βίντεο από το σημείο έδειχνε τους πυροσβέστες και τους διασώστες να χτενίζουν σωρούς ερειπίων καταβρέχοντας συντρίμμια που εξακολουθούν να καπνίζουν, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της εντείνουν τις προσπάθειες για το πώς θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν τα λιμάνια ή να παρέχουν εναλλακτικές διαδρομές για την εξαγωγή σημαντικών καλλιεργειών όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε την Οδησσό τη Δευτέρα και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ διεκόπη από την πυραυλική επίθεση.

Οι συνομιλίες τους συνεχίστηκαν σε ένα καταφύγιο, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του Σμιχάλ στο Twitter.

Για την πρόληψη της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης συζήτησαν Ζελένσκι – Σαρλ Μισέλ

Η Ουκρανία και η ΕΕ συζήτησαν τη λήψη «άμεσων μέτρων για να ξεμπλοκάρουν τα λιμάνια της Ουκρανίας για εξαγωγές σιτηρών» μετά τον ρωσικό αποκλεισμό στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας που ανάγκασε τους εξαγωγείς σιτηρών της να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά του φορτίου τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι συζήτησε για την πρόληψη «μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας» κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό τη Δευτέρα.

Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία εξήγαγε 4,5 εκατομμύρια τόνους γεωργικής παραγωγής το μήνα μέσω των λιμανιών της, 12% του παγκόσμιου σιταριού, 15% του καλαμποκιού και 50% του ηλιελαίου της, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Όμως η εισβολή έχει ακρωτηριάσει την εξαγωγική της ικανότητα, με τη Ρωσία να καταστρέφει τις υποδομές μεταφορών και να αποκλείει την Οδησσό, το κύριο λιμάνι για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Στο λιμάνι της Οδησσού, είδα σιλό γεμάτα σιτηρά, σιτάρι και καλαμπόκι έτοιμα για εξαγωγή», είπε ο Μισέλ.

“Αυτό το εξαιρετικά απαραίτητο φαγητό έχει αποκλειστεί λόγω του ρωσικού πολέμου και του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας που προκαλεί δραματικές συνέπειες για τις ευάλωτες χώρες. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια απάντηση”, πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας νωρίς την Τρίτη, όπως το Λουχάνσκ, το Χάρκοβο και το Ντνίπρο.

Ο Σερχίβ Γκαϊντάι, κυβερνήτης του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι η περιοχή δέχτηκε επίθεση 22 φορές μέσα σε 24 ώρες έως τα ξημερώματα της Τρίτης.

«Κατά τη διάρκεια της 9ης Μαΐου, οι Ρώσοι πυροβόλησαν μαζικά σε όλες τις πιθανές διαδρομές έξω από την περιοχή».

Σπίτια καταστράφηκαν στο Σεβεροντονέτσκ και στο Λισιχανσκ και στο χωριό Σιπίλοβο, όπου άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι, σημειώθηκε επίθεση σε πλήρωμα επιθεώρησης που τραυμάτισε ένα άτομο, πρόσθεσε ο Γκαϊντάι.

Στην πόλη Μπογκοτούκοβ, βορειοδυτικά του Χάρκοβο, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλά σπίτια καταστράφηκαν σε ρωσικές επιθέσεις τη Δευτέρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους του Χάρκοβο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης και πυροβολικό διεξάγουν επιχειρήσεις «καταιγίδα» στο εργοστάσιο της Μαριούπολης στο Αζοφστάλ.

Υπενθυμίζεται πως η Μαριούπολη βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο της Κριμαίας, που κατέλαβε η Μόσχα το 2014, και τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Η κατάληψη της πόλης θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει τις δύο περιοχές.

Ουκρανία: Περίπου 100 άμαχοι παραμένουν στο Αζοφστάλ

Περίπου εκατό άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολιορκούμενο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε χθες βράδυ πως στον αχανή χώρο των εγκαταστάσεων βρίσκονται άμαχοι, πέρα από τους 100.000 κατοίκους σε άλλους τομείς της πόλης, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ποιοι ανάμεσά τους θέλουν να φύγουν από την πόλη» είπε ο κ. Κιριλένκο, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα. , Το λιμάνι της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ διαβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο πως όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του εργοστασίου απομακρύνθηκαν από την Αζοφστάλ.

Η εγκατάσταση είναι ο τελευταίος τομέας της πόλης που δεν έχει καταληφθεί ακόμη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα