Ουκρανία: Ήχος από οβίδες στο αεροδρόμιο και σε χωριό του Ντονέτσκ – Η Δύση δεν πιστεύει τη Ρωσία

Ουκρανία: Ήχος από οβίδες στο αεροδρόμιο και σε χωριό του Ντονέτσκ – Η Δύση δεν πιστεύει τη Ρωσία
ΑΡ

Φιλορώσοι αυτονομιστές και ουκρανικός στρατός αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα. "Δεν έχουμε δει σημάδια αποκλιμάκωσης" είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ήχος από οβίδες πυροβολικού ακούστηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Οι αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται σήμερα ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.

Νωρίτερα, ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουγκάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο.

Μάλιστα, ο ουκρανικός στρατός, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Facebook, δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες από την επίθεση, όπως υποστηρίζουν, των φιλορώσων ανταρτών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Παράλληλα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Νωρίτερα οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ότι το Κίεβο βομβάρδισε τις περιοχές τους με όλμους, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις την Πέμπτη ότι άνοιξαν πυρ στο έδαφός τους τέσσερις φορές τις τελευταίες 24 ώρες και είπαν ότι προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν κάποιος τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε.

Φον ντερ Λάιεν: Δεν έχουμε δει σημάδια αποκλιμάκωσης

Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας για την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας κατά τις δηλώσεις που έκαναν με τον Πρωθυπουργό της Τσεχία, Πιετρ Φιάλα.

«Αυτό είναι καλό» προσέθεσε. «Υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι θα επικρατήσει η ειρήνη», σημείωσε και έκανε λόγο για τις προσπάθειες πολλών Ευρωπαίων ηγετών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς από τη Ρωσία περί απόσυρσης στρατευμάτων, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σημάδια αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Αντίθετα, βλέπουμε ότι η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχίζεται. Συνεπώς τώρα χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια που ακούσαμε. Δεν θα μειώσουμε την επιφυλακή μας, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και ενωμένοι».

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα