Ουκρανία: Πόλεμος νεύρων στα σύνορα – Οι ρωσικές “αποδείξεις” που διαψεύδει η Δύση

Ουκρανία: Πόλεμος νεύρων στα σύνορα – Οι ρωσικές “αποδείξεις” που διαψεύδει η Δύση
Ουκρανοί στρατιώτες (AP Photo/Vadim Ghirda)

Τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, ότι απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα σύνορα, διαψεύδει σύσσωμη η Δύση. Στη δημοσιότητα βίντεο με την αποχώρηση στρατευμάτων μετά το πέρας γυμνασίων.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι απομακρύνει τις δυνάμεις της από την περιοχή.

Ως απάντηση στους ισχυρισμούς της Δύσης, ότι παραμένουν, αλλά και ενισχύονται στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας στα σύνορα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας γυμνασίων.

Το υπουργείο εξήγησε ότι τα τεθωρακισμένα και τα τανκς θα διανύσουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα με τραίνα.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την περιοχή όπου έγιναν τα γυμνάσια, αλλά ούτε για το πού βρίσκονται οι μόνιμες βάσεις των μονάδων αυτών.

Στο μεταξύ το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε ότι περίπου δέκα οχηματοπομπές με ρωσικά στρατεύματα αναχώρησαν από την Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση γυμνασίων εκεί.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατηγορούν το στρατό για επιθέσεις εναντίον τους

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν σήμερα τον στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Ουκρανία ή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του από την περιοχή.

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά με την Ουκρανία και έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές της τις τελευταίες ημέρες.

Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη.

“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί”, τόνιζε η ανακοίνωση.

Η Βρετανία εκτιμά για τον Πούτιν ότι ενδέχεται να παρατείνει την ουκρανική κρίση για μήνες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να αφήσει την ουκρανική κρίση να διαρκέσει για μήνες σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει την ενότητα της Δύσης, εκτίμησε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι Ρώσοι αποσύρονται από τις μεθοριακές περιοχές κοντά στην Ουκρανία”, επεσήμανε η Τρας στην εφημερίδα The Daily Telegraph.

“Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, η Ρωσία ενδέχεται να παρατείνει για πολύ περισσότερο αυτή την κατάσταση σε ένα αναίσχυντο τέχνασμα να υπονομεύει για εβδομάδες, αν όχι μήνες, την Ουκρανία και να δοκιμάζει την ενότητα της Δύσης”, πρόσθεσε η Βρετανίδα υπουργός.

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τη Ρωσία για απόσυρση των δυνάμεων από τα σύνορα

Η Ρωσία “αύξησε” την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον “7.000 στρατιωτικούς”, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

“Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα” (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».

«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία θα είχαν “παγκόσμιες επιπλοκές”

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ’ όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές», είπε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους.

Μπάιντεν και Σολτς ζητούν “πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Μπάιντεν και Σολτς χαιρέτισαν τη δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Μπλίνκεν και Λαβρόφ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να έχουν νέο γύρο συνομιλιών αφότου η Ουάσινγκτον λάβει την απάντηση της Μόσχας στην επιστολή των ΗΠΑ για τις λεγόμενες εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Μόλις λάβουμε αυτήν (την απάντηση της Ρωσίας), νομίζω ότι θα είναι μία ευκαιρία για τους δυο τους (Μπλίνκεν και Λαβρόφ) να επικοινωνήσουν ξανά», δήλωσε ο Πράις στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία ή συνάντηση των δύο διπλωματών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα