Ουκρανία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των Ρώσων – “Διαφιλονικούμενη” η Μαριούπολη

Ουκρανία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των Ρώσων – “Διαφιλονικούμενη” η Μαριούπολη
Μαίνονται οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία AP

Μαίνονται οι μαζικές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων σε πόλεις της Ουκρανίας. Στο στόχαστρο και το Λβιβ, με τουλάχιστον έξι νεκρούς σε επιδρομές πυραύλων. Ο Πούτιν τιμά ως "ήρωες" τους άνδρες που κατηγορούνται για τις σφαγές στην Μπούτσα.

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζονται αμείωτες οι μαζικές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων, τη στιγμή που σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Μαριούπολη.

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισε “διαφιλονικούμενη” τη Μαριούπολη, τη στρατηγική πόλη-λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας όπου η Ρωσία φέρεται να έχει στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις τις τελευταίες ημέρες.

“Η εκτίμηση μας είναι ότι η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη… Εξακολουθεί να απειλείται από αέρος, τόσο από πυραυλικές επιθέσεις όσο και από βόμβες και φυσικά οβίδες πυροβολικού”, δήλωσε αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παρούσα φάση έχουν αναπτυχθεί περίπου 76 ρωσικά τάγματα στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, 11 από τα οποία εστάλησαν τις τελευταίες ημέρες.

Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων το Λβιβ AP

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Χερασένκο, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε για τις ουκρανικές δυνάμεις ότι “συνεχίζουν να μάχονται εναντίον του ρωσικού στρατούστη Μαριούπολη”.

Τουλάχιστον έξι νεκροί σε επιδρομές πυραύλων στο Λβιβ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του περιφερειακού κυβερνήτη Maksym Kozystkiy, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε επιδρομές πυραύλων στο Λβιβ.

Πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters αναφέρουν ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, ενώ ένας έπληξε μια εγκατάσταση αντικατάστασης ελαστικών αυτοκινήτου.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με όπλα ξένης κατασκευής κοντά στο Λβιβ

Αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο ένα κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης του ουκρανικού στρατού κοντά στην πόλη Λβιβ και κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό όπλων ξένης κατασκευής που ήταν αποθηκευμένα εκεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, την αναμετέδωσαν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι κατέστεψε με «πύραυλους υψηλής ακρίβειας» μια μεγάλη αποθήκη όπλων ξένης κατασκευής που είχαν παραδοθεί πρόσφατα στην Ουκρανία.

«Το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και μεγάλες παρτίδες ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες έξι ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες, που ήταν αποθηκευμένα εκεί, καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης ένα κέντρο επισκευής βαλλιστικών πυραύλων Tochka U στην πόλη Ντνίπρο, ανέφερε το υπουργείο.

Ζελένσκι: Σε λίγες εβδομάδες θα αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρέδωσε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απεσταλμένο των Βρυξελλών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το βήμα θα οδηγήσει εντός των επόμενων εβδομάδων στο να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επιδώσει το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου, υποσχόμενη επίσπευση της έναρξης της διαδικασίας για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο Ζελένσκι παρέδωσε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο στον απεσταλμένο της ΕΕ στην Ουκρανία, σε μια στιγμή που απαθανατίστηκε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική κυβέρνηση.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η διαδικασία (της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ) θα λάβει χώρα τις ερχόμενες εβδομάδες και θα είναι θετική για την ιστορία του λαού μας, δεδομένου του τιμήματος που πλήρωσε στην πορεία του προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα ο υποδιευθυντής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας είχε εκτιμήσει ότι στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ κατά την προγραμματισμένη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει πρώτα να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εάν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ. Ως υποψήφια χώρα, η Ουκρανία θα αρχίσει στη συνέχεια διαπραγματεύσεις για την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου 40.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν από τη Μαριούπολη στη Ρωσία

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης υποστήριξε σήμερα ότι περίπου 40.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν δια της βίας στη Ρωσία ή σε ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας.

«Δυστυχώς, πρέπει να δηλώσω ότι από σήμερα εκτοπίζουν δια της βίας» τους κατοίκους, είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Επαληθεύσαμε μέσω του δημοτικού ληξιαρχείου ότι έχουν ήδη εκτοπίσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό από ανεξάρτητες πηγές. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.

“Η Ρωσία ξεκινάει νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία”

Η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι παρατήρησε ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ξεκινάει μια νέα αναμενόμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αυξάνοντας την ένταση των επιθέσεων στις περιοχές Ντονέτσκ και Χάρκιβ.

Σε ανάρτηση της στο Facebook, η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι η κύρια στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας έχει επικεντρωθεί στο να θέσει υπό τον έλεγχο της το σύνολο των περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Αναφέρει επίσης ότι μάχες διεξάγονται στη Μαριούπολη, όπου όπως είπε η Ρωσία επιχειρεί να εισβάλει στο λιμάνι της πόλης.

ΟΗΕ: “Δεν υπάρχουν στον ορίζοντα εκεχειρίες για ανθρωπιστικούς λόγους στην Ουκρανία”

Εκεχειρίες για ανθρωπιστικούς λόγους μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι εφικτές στο κοντινό μέλλον, αλλά μπορεί να είναι εφικτές σε κάποιες εβδομάδες, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γκρίφιθς είπε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν θέσει ακόμη τοπικές εκεχειρίες στην κορυφή της ατζέντας τους.

Θρήνος για τους νεκρούς άμαχους AP

Συμπλήρωσε ότι αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ σχεδιάζουν να στείλουν μια αυτοκινητοπομπή μέσα στις επόμενες δύο ημέρες στην εμπόλεμη ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ και από εκεί, να στείλουν προμήθειες στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Ο Πούτιν τιμά τον “ηρωισμό” της Ταξιαρχίας για τη σφαγή στη Μπούτσα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απονέμεται ο «επίτιμος τίτλος Φρουράς» σε αυτή την ταξιαρχία λόγω του «ηρωισμού και της επιμονής, της αποφασιστικότητας και του θάρρους» των ανδρών της.

«Οι επιδέξιες και αποφασιστικές ενέργειες όλου του προσωπικού (της ταξιαρχίας) κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία αποτελούν πρότυπο εκτέλεσης στρατιωτικού καθήκοντος, θάρρους, αποφασιστικότητας και υψηλού επαγγελματισμού», έγραψε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε στρατιώτες.

Το Κρεμλίνο δεν αναφέρει πού βρίσκονται ή πού έχουν αναπτυχθεί αυτοί οι άνδρες ούτε διευκρίνισε τις αποστολές τους.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό και ειδικότερα την εν λόγω 64η ταξιαρχία ότι διέπραξε σφαγή αμάχων στην Μπούτσα, που αποκαλύφθηκε μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών στις 30 Μαρτίου.

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία και κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι σκηνοθέτησαν τη σφαγή ή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις τη διέπραξαν για να κατηγορήσουν τη Μόσχα γι’ αυτήν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα