Παρατείνεται η 'ανθρωπιστική παύση' των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι

Παρατείνεται η 'ανθρωπιστική παύση' των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι

Η Ρωσία διαβεβαίωσε πως σκοπεύει να διατηρήσει την παύση πυρός στο Χαλέπι, αν οι μαχητές δεν εξαπολύσουν επίθεση εναντίων τους

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα επιμείνει στην κατάπαυση του πυρός στη συριακή πόλη Χαλέπι εκτός εάν οι μαχητές εξαπολύσουν επίθεση.

"Ο (Ρώσος) πρόεδρος θεωρεί λογικό η ρωσική Πολεμική Αεροπορία να μην πραγματοποιήσει πλήγματα στο ανατολικό Χαλέπι, αν οι μαχητές δεν ξεκινήσουν μαχητική δράση", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μια εκεχειρία, η οποία αποφασίστηκε μονομερώς από τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση, τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 19:00 ώρα Ελλάδας, στο Χαλέπι, που είναι διαιρεμένο μεταξύ των συνοικιών που ελέγχονται από τους αντάρτες και εκείνων που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Αυτή η "ανθρωπιστική παύση" είχε σκοπό να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων και τραυματιών και την υποχώρηση των μαχητών. Όμως οι οκτώ ανθρωπιστικοί διάδρομοι που δημιουργήθηκαν με αυτό τον σκοπό έχουν μείνει σχεδόν έρημοι.

Από τις 18 Οκτωβρίου η Ρωσία έχει διακόψει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, οι οποίοι μέχρι τότε ήταν σχεδόν καθημερινοί.

Ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη ρωσική αεροπορία, εξαπέλυσε στις 22 Σεπτεμβρίου μεγάλη επίθεση γα την ανακατάληψη συνοικιών του Χαλεπιού.

Η πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας είναι ένα μεγάλο διακύβευμα τόσο για το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ όσο και για τους εξεγερμένους που αντιπαρατίθενται από το 2011 σε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει περισσότερους από 300.000 θανάτους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
SHARE: