‘Πόρτα’ από την Μέρκελ στον Ερντογάν για κατάργηση της βίζας

default image

Κάθε ενδεχόμενο αποκλείει η Γερμανίδα καγκελάριος για εφαρμογή της κατάργησης των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους εντός της συμφωνημένης προθεσμίας

Η εξαίρεση από τη θεώρηση διαβατηρίου για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, ένας από τους όρους-κλειδιά που έθετε η Άγκυρα για να εφαρμόσει τη συμφωνία την οποία έχει συνάψει με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, είναι απίθανο να εφαρμοστεί μέσα στην προθεσμία που είχε οριστεί, δηλαδή την 1η Ιουλίου, προέβλεψε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε τη συζήτηση, διότι (…) ως την 1η Ιουλίου μερικά πράγματα δεν προβλέπεται να έχουν τεθεί σε εφαρμογή, όπως η εξαίρεση (των Τούρκων) από τη βίζα, καθώς οι όροι δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί», είπε η Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής.

Ο όρος για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την άρνησή του να συναινέσει στη χαλάρωση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία θεωρείται πως δεν συμμορφώνεται προς το κοινοτικό δίκαιο. Η τροποποίηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ήταν ένας από τους 72 όρους που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.

«Έχω πει καθαρά ότι ο δρόμος προς την εξαίρεση από τη βίζα περνάει από τα 72 σημεία» που έθεσε η ΕΕ, επέμεινε η Μέρκελ και πρόσθεσε «χρειαζόμαστε να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα σημεία για να επιτρέψουμε την εξαίρεση από τη βίζα».

Η Τουρκία πρόβαλε μέχρι τώρα την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους υπηκόους της ως έναν όρο εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να συνεχίσει να εφαρμόζει την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αλλά η Άγκυρα αρνείται να τροποποιήσει την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, επικαλούμενη το ότι έχει πληγεί φέτος από μια σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων Κούρδων αυτονομιστών και τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η ΕΕ εκφράζει ανησυχίες ότι η τουρκική νομοθεσία και ιδίως ο ορισμός της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», που χαρακτηρίζεται υπερβολικά ευρύς, θα χρησιμοποιηθεί για να διωχθούν οι διαφωνούντες.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Παρασκευή την άρση της ασυλίας των κοινοβουλευτικών, γεγονός που εκθέτει δεκάδες μέλη του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) σε ποινικές διώξεις και στην απώλεια των εδρών τους στην τουρκική Βουλή.

Πολλοί δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί έχουν ήδη διωχθεί ποινικά για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα