Ρωσία: Η πρώτη ρωσική αποστολή στην Σελήνη μετά το 1976

Ρωσία: Η πρώτη ρωσική αποστολή στην Σελήνη μετά το 1976
Η εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου Soyuz-2.1b, η πρώτη αποστολή στη Σελήνη της χώρας μετά από το 1976 AP

Η πρώτη ρωσική αποστολή στη Σελήνη, μετά από περίπου πέντε δεκαετίες, εκτοξεύτηκε το πρωί της Παρασκευής. Δείτε εικόνες και βίντεο.

Η πρώτη ρωσική αποστολή στη Σελήνη, μετά από σχεδόν 50 χρόνια, απογειώθηκε σήμερα (11/8) νωρίς το πρωί, με τον πύραυλο Soyuz-2.1b.

Ο πύραυλος με το σκάφος Luna-25 εκτοξεύτηκε στις 02:10 από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι, 5.500 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Αναμένεται να τεθεί σε σεληνιακή τροχιά μέσα σε πέντε ημέρες, ενώ για την επιλογή του κατάλληλου σημείου προσεδάφισης, στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης, θα χρειαστούν τρεις με εφτά ημέρες.

Υπολογίζεται ότι τι εξερευνητικό σκάφος θα προσεληνωθεί μεταξύ 21-23 Αυγούστου.

Για ένα χρόνο, αναμένεται να μείνει στη Σελήνη το Luna-25, προκειμένου να συλλέξει δείγματα εδάφους, να τα εξετάσει και να κάνει μακροπρόθεσμη επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία διαστήματος.

Η εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου Soyuz-2.1b η πρώτη αποστολή στη Σελήνη της χώρας μετά από το 1976 AP


Η εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου Soyuz-2.1b η πρώτη αποστολή στη Σελήνη της χώρας μετά από το 1976 AP

Η εκτόξευση είναι η πρώτη του νέου ρωσικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, που ξεκινά με την ROSCOSMOS να μην έχει πλέον εταίρους στη Δύση, εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Έχει τεράστια σημασία ως διαστημική αποστολή, καθώς η Ρωσία στον συγκεκριμένο τομέα έχει ελλείψεις χρηματοδότησης, ενώ δεν απουσιάζουν και τα σκάνδαλα διαφθοράς. Ακόμη, έχει και μεγάλο ανταγωνισμό με δυνάμεις, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία αλλά και ιδιωτικές εταιρείες με κυριότερη την SpaceX του Ίλον Μασκ.

Η εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου Soyuz-2.1b η πρώτη αποστολή στη Σελήνη της χώρας μετά από το 1976 AP


Για αιώνες οι αστρονόμοι απορούσαν αν υπάρχει νερό στο φεγγάρι, το οποίο είναι 100 φορές πιο ξερό από την έρημο Σαχάρα. Χάρτες της NASA, που ήρθαν στη δημοσιότητα το 2018, απεικόνισαν την παρουσία πάγου στην πιο σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, ενώ το 2020 η ίδια πηγή, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει νερό και στις περιοχές που φωτίζονται από τον ήλιο.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή σκάφους στη Σελήνη από τη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η προηγούμενη είχε γίνει το 1976, την περίοδο που υπήρχε ακόμη η ΕΣΣΔ, πρωτοπόρος χώρα στην κατάκτηση του διαστήματος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα