Σε ‘τεντωμένο σχοινί’ Γερμανία και Τουρκία

Σε ‘τεντωμένο σχοινί’ Γερμανία και Τουρκία
German Foreign Minister Sigmar Gabriel speaks during a news conference in Berlin, Germany, Thursday, July 20, 2017. Gabriel said his country will revise its travel advice for Turkey following the jailing of a German human rights activist who has no ties to the country. (Kay Nietfeld/dpa via AP) AP

Σκληρές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών για την Τουρκία. Ποια τα μέτρα που θα ληφθούν κατά της Άγκυρας. "Θα δώσουμε την απάντηση που απαιτείται", υποσχέθηκε η Τουρκία

Μετά από πολυάριθμες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις η γερμανική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας.

Μιλώντας στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανακοίνωσε το τέλος της υπομονής της γερμανικής κυβέρνησης για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα και τις προκλήσεις που δέχεται από την Άγκυρα.

Όπως δήλωσε, ο τρόπος με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολίτες της χώρας  δεν έχει καμία σχέση με ευρωπαϊκές αξίες αλλά και ούτε με αυτές που πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Τα τέσσερα πρώτα μέτρα κατά της Τουρκίας

Αναφερόμενος στους εννέα Γερμανούς υπηκόους που κρατούνται για πολιτικούς λόγους σε τουρκικές φυλακές, ο κ. Γκάμπριελ χαρακτήρισε την κατηγορία που τους αποδίδεται, δηλαδή ότι συνεργαζόταν με τρομοκρατικές οργανώσεις, ως «παράλογη». Το ίδιο «παράλογες» είναι σύμφωνα με τον Γερμανό ΥπΕξ ανάλογες κατηγορίες ενάντια σε δεκάδες γερμανικές εταιρίες.

Δεδομένου ότι «δεν επικρατεί ασφάλεια δικαίου» στη χώρα ο κ. Γκάμπριελ προειδοποίησε γερμανικές επιχειρήσεις να μην επενδύουν στην Τουρκία. Παράλληλα ανακοίνωσε την επανεξέταση τόσο των γερμανικών κρατικών εγγυήσεων (Hermes) για επενδύσεις στην Τουρκία όσο και της γερμανικής οικονομικής βοήθειας.

Αναφερόμενος στη φυλάκιση του Γερμανού συνεργάτη της Διεθνούς Αμνηστίας, Πέτερ Στόιντνερ, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε την πεποίθηση «πως Γερμανοί υπήκοοι στην Τουρκία δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς από αυθαίρετες συλλήψεις».

Η εκτίμηση αυτή αποτυπώνεται και στη νεότερη ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία που αναρτήθηκε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως αναφέρεται, Γερμανοί πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα διατρέχουν τον κίνδυνο να φυλακιστούν για «ακατανόητους» λόγους.

Ένα άλλο μέτρο αφορά την προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ ύψους 4,45 δισ. ευρώ προς την Τουρκία (2014-2020).

Το Βερολίνο ανακοινώνει σχετικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους όπως επίσης και για τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης για την οποία ενδιαφέρεται η Άγκυρα. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται σχετικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία  «όταν την ίδια στιγμή κρατούνται στις φυλακές της χώρας πολίτες της ΕΕ χωρίς λόγο», τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών οι δηλώσεις έγιναν σε συνεννόηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σούλτς. Σε μήνυμα του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Γκάμπριελ κατά της Τουρκίας ως «αναγκαία και απαραίτητα».

Τουρκία: Υποσχόμαστε να απαντήσουμε

Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε να δώσει την «απάντηση που απαιτείται» στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτήρισε ένα απαράδεκτο παράδειγμα της μονομερούς συμπεριφοράς των γερμανικών αρχών.

Σε αυτό το κλίμα, η τουρκική κυβέρνηση έκρινε ότι οι σχέσεις της με το Βερολίνο δεν θα πρέπει να βασίζονται σε «εκβιασμούς και απειλές».

«Η χώρα μας δεν θα κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών για χάρη οικονομικών ζητημάτων όπως δανείων, χρηματοδοτήσεων ή της Τελωνειακής Ένωσης» τονίζεται από το τουρκικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα πάντως η Άγκυρα σημειώνει ότι θέλει να συνεχίσει να βλέπει τη Γερμανία ως σύμμαχο και φίλη χώρα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε τη Γερμανία ως μια χώρα σύμμαχο και φίλη. Οι σχέσεις μας δεν πρέπει να βασίζονται σε εκβιασμούς και απειλές, αλλά πρέπει να διέπονται από κανόνες και αρχές του διεθνούς δικαίου» υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου.

Τσαβούσογλου: Η Γερμανία προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Πέμπτη τη Γερμανία ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες.

Οι δηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας, μετά την φυλάκιση υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις τουρκικές αρχές.

«Ως μια χώρα που προσφέρει καταφύγιο στους τρομοκράτες του PKK και της οργάνωσης FETO στο έδαφός της, οι δηλώσεις από τη Γερμανία δείχνουν απλά δύο μέτρα και δύο σταθμά και είναι απαράδεκτες» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, αναφερόμενος αντίστοιχα στους αυτονομιστές της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν και στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.

(Πηγή: DW, ΑΠΕ, φωτό: Kay Nietfeld/dpa via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα