Σουηδία: Λέει "όχι" σε δημοψήφισμα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Μαγκνταλένα Άντερσον
Μαγκνταλένα Άντερσον AP

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας χαρακτηρίζει "κακή ιδέα" την οργάνωση δημοψηφίσματος για ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ισχυρίζεται ότι "το ζήτημα δεν είναι κατάλληλο για δημοψήφισμα, καθώς υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες".

Η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα εφόσον το κοινοβούλιο αποφασίσει να προχωρήσει με την υποβολή αιτήματος για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τόσο τη Σουηδία όσο και η Φινλανδία να αναθεωρήσουν την ιστορικά ουδέτερη στάση τους και οι δύο χώρες αναμένεται ότι θα λάβουν μια απόφαση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ εντός των επόμενων εβδομάδων.

ADVERTISING

Η Άντερσον είπε ότι το δημοψήφισμα είναι "κακή ιδέα".

"Δεν νομίζω ότι το ζήτημα είναι κατάλληλο για δημοψήφισμα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την εθνική μας ασφάλεια που είναι απόρρητες, επομένως πολλά ζητήματα δεν μπορούν να συζητηθούν και σημαντικές παράμετροι δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι", εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνη με την κυβέρνηση και η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης των Μετριοπαθών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, έχει επίσης απορρίψει την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

"Οι ψηφοφόροι …. δεν είναι αφελείς σε ό,τι αφορά τη Ρωσία", είπε ο Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Aftonbladet στις αρχές της εβδομάδας.

"Είναι σαφές ότι οι Σουηδοί ψηφοφόροι κατάλαβαν τι συνέβη στις 24 Φεβρουαρίου και έχουν εξαγάγει τα συμπεράσματά τους", πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα η Νούσι Νταντγκόσταρ, η επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς, είπε ότι μια τόσο κρίσιμη απόφαση όσο η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί ευρεία υποστήριξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον ζητηθεί από τους πολίτες να αποφανθούν σχετικά με δημοψήφισμα.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου στην Aftonbladet δείχνει ότι το 57% των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Τον Μάρτιο το ποσοστό αυτό ήταν 51%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σουηδία, ΝΑΤΟ, Πόλεμος στην Ουκρανία
SHARE:

24Media Network