Στα 107 πέθανε ο Run Run Shaw, ο "Πάπας" των ταινιών κουνγκ-φου

Στα 107 πέθανε ο  Run Run Shaw, ο "Πάπας" των ταινιών κουνγκ-φου

Μεγάλος θαυμαστής του ήταν ο Quentin Tarantino, ο οποίος δήλωσε το 2003 ότι προετοιμάστηκε για το "Kill Bill" βλέποντας τουλάχιστον μία ταινία των Αδελφών Shaw την ημέρα, για ένα χρόνο

Στα 107 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος παραγωγός ταινιών κουνγκ-φου Run Run Shaw.

Γεννημένος κοντά στη Σανγκάη το 1907 επηρέασε καθοριστικά την βιομηχανία του θεάματος στην Ασία.

Μαζί με τον αδερφό του ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Shaw Brothers Studio. Παράλληλα  ανέλαβε, από το 1973, τον τηλεοπτικό κολοσσό TVB ενώ  υπέγραψε ως παραγωγός πάνω από 1.000 ταινίες, οι περισσότερες από αυτές περιπέτειες πολεμικών τεχνών.

Στα 107 πέθανε ο  Run Run Shaw, ο

Η δράση του δεν περιορίστηκε στην Ασία, καθώς εργάστηκε και στην Αμερική, με διασημότερη δουλειά του το "Blade Runner" του ridley scott, παρότι το όνομά του παραλείφθηκε από τους τίτλους της ταινίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι συνέχιζε να εργάζεται στο σινεμά αλλά και ως ενεργός Πρόεδρος του TVB μέχρι το 2011, όταν ήταν 104 χρόνων.

Ο Shaw  μεγάλωσε σε εύπορη οικογένεια εμπόρων υφασμάτων τα έξι αδέλφια του. Το 1961 ίδρυσε τη Movie Town, ένα υπερμεγέθες στούντιο στα προάστια του Χονγκ Κονγκ, με 1500 μόνιμους εργαζόμενους, στο οποίο γυρίζονταν περίπου 40 ταινίες κάθε χρόνο, οι περισσότερες στην κατηγορία των κουνγκ φου b-movies. Οι ταινίες ολοκληρώνονταν μέσα σε έναν με τρεις μήνες, με τη μέθοδο της γραμμής εργασίας και οι τεχνικοί αλλά και οι ηθοποιοί ζούσαν μέσα στο στούντιο ώστε να μη χάνεται καθόλου χρόνος.

Ο μεγαλύτερός του αδερφός  Runme Shaw άνοιξε, πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 139 κινηματογραφικές αίθουσες στη νοτιοανατολική Ασία.

Με τον μοναδικό ηθοποιό που δε συνεργάστηκε ποτέ ο  Shaw  ήταν ο Bruce Lee  επειδή αρνήθηκε να του δώσει τον μεγαλύτερο του συνηθισμένου μισθό που ζητούσε, αλλά και τον έλεγχο του τελικού προϊόντος.

Μεγάλος θαυμαστής του ήταν ο Quentin Tarantino, ο οποίος δήλωσε το 2003 ότι προετοιμάστηκε για το "Kill Bill" βλέποντας τουλάχιστον μία ταινία των Αδελφών Shaw την ημέρα, για ένα χρόνο.

Ο  Shaw  είχε δεχτεί τον τίτλο του Ιππότη της αυλής της Μεγάλης Βρετανίας, έγινε δηλαδή "Sir" από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και έδινε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αποφεύγοντας ωστόσο τη σχετική δημοσιότητα.

Πηγή: bigstory.ap.org

SHARE:

24Media Network