Στην ΜΚΟ "Συμβίωση" για το 2020 και την ΕΛΕΠΑΠ για το 2021 το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

Στην ΜΚΟ "Συμβίωση" για το 2020 και την ΕΛΕΠΑΠ για το 2021 το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη
EUROPEAN PARLIAMENT

Διπλή ελληνική διάκριση, με την ΕΛΕΠΑΠ και τη "Συμβίωση" να αποσπούν το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη για το 2020 και το 2021.

Η ΕΛΕΠΑΠ για το 2021 και η ΜΚΟ "Συμβίωση" για το 2020 απέσπασαν το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη.

Το Βραβείο αναγνωρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και προωθούν τις κοινές μας αξίες. Απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε άτομα, ομάδες, ενώσεις ή οργανώσεις που με τις δράσεις τους προάγουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θεμελιώδη δικαιώματα, την αμοιβαία κατανόηση και στενότερη σύνδεση μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών της ΕΕ ή τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας εντός ΕΕ.

Οι πολίτες, οι ομάδες πολιτών, οι ενώσεις ή οι οργανώσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για έργα που έχουν πραγματοποιήσει, ή μπορούν να προτείνουν έναν άλλο πολίτη, ομάδα πολιτών, ένωση ή οργάνωση για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δικαιούνται να προτείνουν υποψηφιότητες - μία ανά βουλευτή κάθε έτος.

Για το 2021, η Επιτροπή του Βραβείου αποφάσισε τη βράβευση 28 συνολικά σχεδίων που προέρχονται από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ για το 2020 βραβεύτηκαν 30 συνολικά σχέδια από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2021 απονέμεται στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ). Η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Με εγκαταστάσεις σε 6 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, η οργάνωση υποδέχεται βρέφη, παιδιά και ενήλικες και τους προσφέρει θεραπευτικά προγράμματα, εκπαίδευση και ιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα πλαισιώνει και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειές τους.

Η ΜΚΟ "Συμβίωση"

Με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2020 τιμήθηκε η ΜΚΟ «Συμβίωση» για τις δράσεις της Σχολής Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα που έχει ιδρύσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών, η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και η προώθηση δημοκρατικών πρωτοβουλιών.

Η σχολή ιδρύθηκε το 2014 και είναι μέλος του αντίστοιχου Δικτύου. Το Δίκτυο Σχολών Πολιτικών Σπουδών, πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει σκοπό την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση δημοκρατικών πρωτοβουλιών. Σήμερα, οι 21 σχολές που το απαρτίζουν, εστιάζουν στις προκλήσεις που προκύπτουν για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.

Την ΕΛΕΠΑΠ και τη ΜΚΟ "Συμβίωση" είχε προτείνει για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη ο Έλληνας Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network