Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο: Ποια χώρα είναι πρώτη, ποια τελευταία

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο: Ποια χώρα είναι πρώτη, ποια τελευταία
@2021 shutterstock

Σε δημοσίευση της λίστας με τα πιο "φιλικά" προς τα ταξίδια, διαβατήρια, προχώρησε η Henley & Partners για το έτος 2021. Η ταξινόμηση έγινε με γνώμονα την πρόσβαση που παρέχουν στους πολίτες τους.

Η εταιρεία Henley Passport Index, που ασχολείται με θέματα ταξιδιών και ιθαγένειας, ανέλαβε την έρευνα και ανάλυση των παγκόσμιων διαβατηρίων. Στις πιο πρόσφατες βαθμολογίες και αναλύσεις που δημοσίευσε, με τα πιο “δυνατά” διαβατήρια, η Ιαπωνία βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, καθώς το διαβατήριό της δίνει πρόσβαση σε 193 ταξιδιωτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, είτε με βίζα κατά την άφιξη είτε χωρίς.

Όπως δημοσίευσε, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, η διεθνής κινητικότητα έφθασε μόνο το 12% των προ κορονοϊού επιπέδων, πράγμα που δείχνει πως υπάρχει ακόμα χάσμα μεταξύ της θεωρητικής κα της πραγματικής πρόσβασης σε ταξίδια, ακόμη και για τη περίπτωση των υψηλών προδιαγραφών διαβατήρια.

Στη πραγματικότητα όμως, οι κάτοχοι ιαπωνικών διαβατηρίων έχουν πρόσβαση σε λιγότερους από 80 προορισμούς. Παρομοίως, η Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται στην 71η θέση της λίστας, σήμερα έχει πρόσβαση σε μόλις 58 προορισμούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κατόχους διαβατηρίων στη Σιγκαπούρη, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε λιγότερο από 75 προορισμούς, που στην κατάταξη ισοδυναμεί με την 74η θέση στην οποία βρίσκεται το Καζακστάν.

Το τοπ 10 στη κατάταξη των διαβατηρίων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο, καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τη Σιγκαπούρη να παραμένει στη δεύτερη θέση (με σκορ 192) και τη Νότια Κορέα να μοιράζεται με τη Γερμανία την τρίτη θέση (με σκορ 191).

Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο

Ακόμα και οι χώρες που έχουν μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά του κορονοϊού, εξακολουθούν να υπόκεινται σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν την 7η θέση στη λίστα, στην οποία βρίσκονται και η Ελβετία, το Βέλγιο και η Νέα Ζηλανδία. Αναφορικά με τις δύο χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, από τη περίοδο του 2014 και μετά έχασαν αρκετά την ισχύ των διαβατηρίων τους.

Στη θεωρία, οι κάτοχοι διαβατηρίων από αυτές τις δύο χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 187 προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά στη πράξη για το Ηνωμένο Βασίλειο οι χώρες που έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους είναι λιγότερο από 60, ενώ για τις ΗΠΑ είναι μόλις 61. Οπότε στη πραγματικότητα αντιστοιχούν στους δείκτες του Ουζμπεκιστάν και της Ρουάντα αντίστοιχα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχουν τα υπόλοιπα 10 κορυφαία σημεία στον δείκτη κατάταξης. Η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία βρίσκονται στην τέταρτη θέση. Ακολουθούν η Αυστρία και η Δανία στη 5η θέση, ενώ η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία και η Σουηδία μοιράζονται την 6η θέση.

Στη κατηγορία “Ταξιδιωτική Ελευθερία” η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τη περισσότερη επιτυχία τη τελευταία δεκαετία. Η Κίνα, έχει καταφέρει να ανέλθει 22 θέσεις, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν περάσει στην 15η θέση, από 65 που ήταν προηγουμένως.

Ανισότητα στα διαβατήρια

Ο Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners, ανέφερε ότι “ενώ δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα συνεχιστούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, είναι σαφές ότι η παγκόσμια κινητικότητα θα παρεμποδιστεί σοβαρά για τουλάχιστον το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους”. “Σε πολλές χώρες, έχουν αμφιβολίες ως προς την ικανότητα αντιμετώπισης της παγκόσμιας κρίσης, με αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα στις εσωτερικές υποθέσεις”, δήλωσε, για να προσθέσει:

“Η αυξανόμενη απομόνωση και η απο-παγκοσμιοποίηση αναμφίβολα θα φέρουν βαθιές συνέπειες, μεταξύ των οποίων θα προκληθεί περαιτέρω ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, συνεπώς και σημαντική μείωση στη παγκόσμια κινητικότητα”.

Συγκρίνοντας την πρόσβαση που έχουν οι κάτοχοι διαβατηρίων ανά χώρα, παρατηρείται μεγάλη ανισότητα μεταξύ των χωρών. Οι Ιάπωνες έχουν πρόσβαση με ή χωρίς βίζα σε 167 περισσότερους προορισμούς από τους πολίτες του Αφγανιστάν, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν μόνο σε 26 μέρη χωρίς να έχουν από πριν βίζα.

Η λίστα με τα πιο ισχυρά διαβατήρια:

  1. Ιαπωνία (193 προορισμοί)
  2. Σιγκαπούρη (192)
  3. Γερμανία, Νότια Κορέα (191)
  4. Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία (190)
  5. Αυστρία, Δανία (189)
  6. Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία (188)
  7. Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (187)
  8. Τσεχία, Ελλάδα, Μάλτα, Νορβηγία (186)
  9. Αυστραλία, Καναδάς (185)
  10. Ουγγαρία (184)

Η λίστα με τα διαβατήρια που έχουν τη χειρότερη κατάταξη:

  1. Βόρεια Κορέα (39 προορισμοί)
  2. Νεπάλ (38)
  3. Παλαιστινιακά εδάφη (37)
  4. Σομαλία (34)
  5. Υεμένη (33)
  6. Πακιστάν (32)
  7. Συρία (29)
  8. Ιράκ (28)
  9. Αφγανιστάν (26)

Η επόμενη δεκαετία

Η covid εποχή, σύμφωνα με τον Robert Maciejewski, Διευθύνων Σύμβουλο του SIP Medical Family Office στην Ελβετία, θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ανισότητα στα ταξίδια.

“Λόγω των παγκόσμιων ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια και τα προγράμματα διάθεσης, τα διαβατήρια Covid αναμφίβολα θα διευρύνουν περαιτέρω την ανισότητα των διαβατηρίων παγκοσμίως”, δήλωσε ο Kaelin.

Η IATA, η παγκόσμια εμπορική ένωση αεροπορικών εταιρειών, όπως αναφέρει το CNN, χαιρετίζει την κίνηση πολλών χωρών να αφήσουν τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να παραλείψουν την καραντίνα, αλλά προειδοποιεί επίσης ότι η ελευθερία για ταξίδια είναι κάτι που πρέπει να είναι διαθέσιμο προς όλους.

Ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA, δήλωσε: “Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν πρέπει να περιορίζονται”.

Η Henley Passport Index, βασίζεται σε δεδομένα που παρέχονται από τη Διεθνή Αρχή Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και καλύπτει 199 διαβατήρια και 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς. Ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και πότε τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στη visa.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα