Τέλος τα ζεστά μπάνια και τα φώτα στους δρόμους – Πώς η Ευρώπη μειώνει την χρήση ενέργειας

Τέλος τα ζεστά μπάνια και τα φώτα στους δρόμους – Πώς η Ευρώπη μειώνει την χρήση ενέργειας
istock

Από την Ισπανία έως τη Φινλανδία, ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στη λήψη μέτρων για να αποφύγουν τις ελλείψεις τον χειμώνα και να αντεπεξέλθουν στην ενεργειακή κρίση. Πλαφόν στη θέρμανση, κλείσιμο ή χαμήλωμα των φώτων σε δημόσιους χώρους και μνημεία και σίγουρα λιγότερο φωτεινά Χριστούγεννα.

Δύσκολος χειμώνας, αυτή τη φορά λόγω ενεργειακής κρίσης, προμηνύεται για την Ευρώπη αυτός που έρχεται. Κρύα μπάνια, μείωση των θερμοστατών στα γραφεία και χαμήλωμα των φώτων στα καταστήματα θα “επιστρατευτούν” προκειμένου να αποφευχθούν παγωμένα σπίτια και διακοπές ρεύματος.

Καθώς το Κρεμλίνο μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και οι διακοπές των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ενισχύουν τη στενότητα της προσφοράς, η Ευρώπη δεν έχει άλλη εναλλακτική παρά να περιορίσει τη ζήτηση.

Τα μέτρα μέχρι στιγμής ήταν άνισα, αλλά το έκτακτο του θέματος γίνεται εντονότερο καθώς οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ενώ ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση, είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ακολουθήσει κοινή γραμμή. Τα κράτη-μέλη στοχεύουν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον φετινό χειμώνα, εάν η Ρωσία – η οποία ιστορικά κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης της ΕΕ για καύσιμα – κλείσει την κάνουλα.

Ακολουθεί μια επισκόπηση ορισμένων από τις βασικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας, όπως τις έχει συγκεντρώσει το Bloomberg:

Αντίο πισίνες με ζεστό νερό

Το υπουργικό συμβούλιο του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς ενέκρινε μια σειρά μέτρων αυτή την εβδομάδα για να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 1/5 αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Τα εθνικά μέτρα, τα οποία προστίθενται στα μέτρα που λαμβάνουν οι πόλεις σε όλη τη Γερμανία, όπως η διακοπή του ζεστού νερού στις δημόσιες πισίνες, στοχεύουν στη μείωση της χρήσης αερίου κατά περίπου 2% και περιλαμβάνουν: απαγόρευση θέρμανσης ιδιωτικών πισινών, σταμάτημα θέρμανσης ορισμένων χώρων σε δημόσια κτίρια, μείωση της ελάχιστης θερμοκρασίας γραφείου στους 19 βαθμούς Κελσίου, απαγόρευση του περισσότερου εξωτερικού φωτισμού για κτίρια και μνημεία, ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει θέσει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας το 2024 κατά 10% σε σύγκριση με το 2019.

Η κυβέρνησή του δημιούργησε τον περασμένο μήνα μια σειρά από ομάδες εργασίας που επικεντρώθηκαν σε κυβερνητικές λειτουργίες, ακίνητα, τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες, εμπορικά κέντρα και άλλους δημόσιους χώρους. Στόχος είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Αν και μέχρι στιγμής έχουν γίνει λίγα συγκεκριμένα βήματα, έχουν υπάρξει ελάχιστες πρωτοβουλίες.

Μέχρι τον Οκτώβριο, οι γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα σβήσουν τις φωτεινές πινακίδες των καταστημάτων μετά το κλείσιμο και οι χώροι λιανικής θα μειώσουν το φωτισμό κατά 30% και τις θερμοκρασίες στους 17 βαθμούς Κελσίου κατά τις ώρες αιχμής, εάν υπάρχει κυβερνητική καθοδήγηση για να γίνει αυτό.

Για παράδειγμα, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε ότι θα ανάβει τη θέρμανση μόνο όταν οι θερμοκρασίες γραφείου πέφτουν κάτω από τους 19 βαθμούς Κελσίου και δεν θα το ψύχουν εκτός εάν ο υδράργυρος υπερβεί τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιταλία και την Ισπανία

Ένα νέο σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης στην Ιταλία ενδέχεται να εγκριθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν γίνει βασικό ζήτημα της εκστρατείας ενόψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Η κεντροαριστερά προτείνει ελέγχους των τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια, μια κίνηση που επικρίθηκε από την υποψήφια της δεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θέλει μια κοινή πρωτοβουλία στην ΕΕ.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο εξοικονόμησης της χώρας θα μπορούσε να περιλαμβάνει: μείωση της θερμοκρασίας και μείωση των ωρών θέρμανσης σε σπίτια και γραφεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα για μείωση του αερίου που χρησιμοποιείται για θέρμανση κατά περισσότερο από 10%, μείωση του φωτισμού των δημόσιων χώρων και των καταστημάτων τη νύχτα και, παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων άνθρακα για τη μείωση του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σταμάτημα λειτουργίας των εργοστασίων μπορεί να είναι μέρος του σχεδίου, αλλά αρκετές βιομηχανίες περιορίζουν ήδη τη λειτουργία τους λόγω του αυξανόμενου κόστους

Σε ένα σπάνιο βήμα για τη νομική επιβολή χαμηλότερης κατανάλωσης, οι Ισπανοί νομοθέτες ψήφισαν πριν λίγες μέρες κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ με διάταγμα στις αρχές Αυγούστου.

Τα βήματα περιλαμβάνουν: περιορισμό του κλιματισμού στους 27 βαθμούς Κελσίου στα δημόσια κτίρια και στις περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς και σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ρύθμιση της θέρμανσης σε όχι περισσότερους από 19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα, εκτός από δωμάτια ξενοδοχείων, κουζίνες εστιατορίων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, σχολεία και νοσοκομεία, απαγόρευση φωτισμού μνημείων και βιτρινών τη νύχτα ενώ απαιτείται να κλείνουν οι πόρτες των καταστημάτων κάθε φορά που είναι ενεργοποιημένα τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης.

Το Πάνθεον στη Ρώμη istock

 

“Καλό παράδειγμα”

Σύμφωνα με τον στόχο της ΕΕ, η Ελβετία θα ζητήσει, αλλά δεν θα υποχρεώσει, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, λαμβάνοντας μέτρα όπως η μείωση των θερμοκρασιών θέρμανσης εσωτερικών χώρων.

Η κυβέρνηση θέτει τον ίδιο στόχο στη δική της διοίκηση για να δώσει το “καλό παράδειγμα”.

Εάν η εθελοντική προσέγγιση δεν αποδώσει, η κυβέρνηση διαβουλεύεται για υποχρεωτικά μέτρα που περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που καίνε φυσικό αέριο να στραφούν σε πετρέλαιο και μειώσεις τιμής για τον δημόσιο τομέα.

Προς το παρόν, η Ελβετία λέει ότι τα νοικοκυριά θα εξαιρούνται από κάθε υποχρεωτικό περιορισμό.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε μια εκστρατεία που προκαλεί τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, καθώς και εταιρείες και οργανισμούς να μειώσουν την κατανάλωση, στοχεύοντας στη συμμετοχή του 75% των πολιτών.

Η κοινή εκστρατεία του υπουργείου Οικονομίας και άλλων οργανισμών ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και έχει μακροπρόθεσμο στόχο τη μόνιμη μείωση της χρήσης ενέργειας.

Η εκστρατεία θα ξεκινήσει επίσημα τον Οκτώβριο και προτείνει: μείωση των εσωτερικών θερμοκρασιών, αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα για τους αυτοκινητιστές, μικρότερης διάρκειας ντους και μείωση του χρόνου που αφιερώνεται σε ψηφιακές συσκευές.

Συμβουλές και συστάσεις

Η κυβέρνηση της Πρωθυπουργού της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ελπίζει να χρησιμοποιήσει περίπου 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποζημιώσει νοικοκυριά και εταιρείες και η Σουηδική Υπηρεσία Ενέργειας έχει παρουσιάσει διάφορες συμβουλές για να βοηθήσει στη μείωση της χρήσης ενέργειας στα σπίτια.

Αυτά περιλαμβάνουν: μόνωση σε σοφίτες και προσόψεις, με την κυβέρνηση να προσφέρει έκπτωση φόρου για το σχετικό κόστος εργασίας, μετάβαση σε πιο αποδοτικές βρύσες νερού, σφράγιση, ανακαίνιση ή αντικατάσταση παραθύρων και εξωτερικών θυρών.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν δεν έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης πέρα ​​από τον στόχο της ΕΕ για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%, τον οποίο έχει ήδη επιτύχει.

Οι αρχές έχουν δώσει μια σειρά από συστάσεις προς τους Δανούς να ακολουθήσουν, όπως: κλείσιμο των συστημάτων θέρμανσης το καλοκαίρι, μείωση του καθημερινού ζεστού ντους σε 5 λεπτά από 15, εξοικονομώντας ένα μέσο νοικοκυριό περίπου 700 δολάρια ετησίως. Χρησιμοποιώντας ένα σκοινί για άπλωμα αντί για στεγνωτήριο τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν περίπου 350 δολάρια ετησίως και λειτουργία οικιακών συσκευών, όπως πλυντήρια πιάτων, τη νύχτα για να επωφεληθούν από τις φθηνότερες τιμές ρεύματος εκτός ωρών αιχμής.

Λιγότερο φωτεινά Χριστούγεννα

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μέτρα ειδικά για αυτόν τον χειμώνα και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου έχει πει ότι η χώρα θα έχει αρκετές προμήθειες για τους επόμενους μήνες.

Αλλά η εκστρατεία “Εξοικονομήστε Ενέργεια τώρα!” ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν τα σπίτια τους πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας, αερισμό με λειτουργία ανάκτησης θερμότητας, ηλιακή θέρμανση νερού και καλύτερη μόνωση για στέγες, δάπεδα και παράθυρα.

Η Αυστρία έχει δεσμευτεί να εξοικονομήσει κάποια χρήματα καθυστερώντας την έναρξη του χειμερινού φωτισμού για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, ενώ τα χιονοδρομικά κέντρα ενδέχεται επίσης να μειώσουν τις προσφορές ρίχνοντας λιγότερο τεχνητό χιόνι και περιορίζοντας τις νυχτερινές λειτουργίες.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβάλει υποχρεωτικά μέτρα, με τη χώρα να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα αποθήκευσης αερίου της ηπείρου στο 80% της χωρητικότητας.

Στην Ελλάδα, να θυμίσουμε, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα τον Ιούνιο για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας στο δημόσιο τομέα κατά 10% στο εγγύς μέλλον και κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Οι αρχές θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα σε οργανισμούς που εξοικονομούν ενέργεια και θα δημιουργήσουν επίσης ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν: ελέγχους θερμοκρασίας στα κτίρια, κλείσιμο των φώτων και των υπολογιστών και αλλαγές στον οδοφωτισμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα