Τουρκία: Η υποστήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο κλιμακώνει την ένταση

Τουρκία: Η υποστήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο κλιμακώνει την ένταση
Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών Shutterstock

Με επιθετική ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για διάλογο και λήξη των μονομερών της ενεργειών στην ανατ. Μεσόγειο

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωλογικές έρευνες στην Μεσόγειο”, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του εκπροσώπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χαμί Ακσόι, μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ και την ανακοίνωση του Γιοζέπ Μπορέλ ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν δεν προχωρήσει ο διάλογος.

Η Άγκυρα στην ανακοίνωσή της, επιρρίπτει ευθύνες για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο σε Ελλάδα και Κύπρο κάνοντας λόγο για δίδυμο “που επιχειρεί να αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο”, με την υποστήριξη της ΕΕ να οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

“Δεν μπορεί η ΕΕ να ασκεί κριτική στην Τουρκία για τις δραστηριότητές της σχετικά με τους υδρογονάνθρακες εντός της υφαλοκρηπίδας της και να ζητά τον τερματισμό τους”, αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας πως αυτό αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει την αξίωση ότι τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα το Καστελόριζο, καθώς είναι κοντά στην μικρασιατική χερσόνησο, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και καλεί την ΕΕ να μην υποστηρίζει τις “μαξιμαλιστικές τάσεις της Ελλάδας” υπό “το πρόσχημα της ενωσιακής αλληλεγγύης”.

Η καταφυγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, στην αναφορά των κυρώσεων, ενώ η Τουρκία πάντα υπογραμμίζει την ανάγκη διαλόγου και διπλωματίας, θα υποβαθμίσει την επίλυση των προβλημάτων. Τέτοια φρασεολογία ενισχύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, παρά τις άνομες συμμαχίες που έχουν σχηματιστεί εναντίον της, θα συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο τα δικά της όσο και των Τουρκοκυπρίων.

“Αν η Ελλάδα και η “ελληνοκυπριακή διοίκηση”(όπως αναφέρει η Τουρκία επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία) επιθυμούν πραγματικά μία λύση, θα έπρεπε να αναγνωρίσουν πως η παρούσα κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη και να κατανοήσουν πως δεν θα πρέπει να λειτουργούν βασισμένοι στους λανθασμένους υπολογισμένους εκείνων που τους στηρίζουν. Επιπλέον, η ΕΕ θα πρέπει να λειτουργεί αμερόληπτα ως έντιμος διαμεσολαβητής εάν επιθυμεί λύση στην ανατολική Μεσόγειο”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version