Τουρκία: Aπαγορεύει την πώληση μασκών- 2 αεροδρόμια γίνονται νοσοκομεία

Ο Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν AP PHOTO/BURHAN OZBILICI

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την απαγόρευση των μασκών στο εξής στην Τουρκία, ενώ γνωστοποίησε ότι δυο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης θα μετατραπούν σε νοσοκομεία.

Σε νέο διάγγελμα προς το έθνος προέβη τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από υπουργικό συμβούλιο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Μιλώντας από την προεδρική κατοικία στην περιοχή Ταράμπια της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στο εξής η πώληση μασκών: "Έχουμε αρκετό απόθεμα από μάσκες ώστε να διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες μέχρι να λήξει η επιδημία. Ως κράτος, είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε δωρεάν μάσκες σε όλους τους πολίτες μας", είπε.

Ο πρόεδρος  της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η πώληση μασκών απαγορεύεται και θα διατίθενται είτε από το κράτος είτε από τα φαρμακεία δωρεάν: "Οι νομαρχίες μας άρχισαν να διανέμουν δωρεάν μάσκες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-devlet,".

ADVERTISING

Στο θέμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης είπε ότι "θα θέτουμε σε καραντίνα κτίρια, γειτονιές, χωριά, περιοχές ή ακόμα και επαρχίες που είναι επικίνδυνες για τη διασπορά της νόσου", ενώ σχετικά με τη φροντίδα των πολιτών άνω των 65, που υποχρεωτικά μένουν στο σπίτι, είπε ότι το κράτος έχει καλύψει τις βασικές ανάγκες 1.321.000 πολιτών άνω των 65 ή χρόνια ασθενών. Όσο για την εκπαίδευση, "θα συνεχιστεί μέσω διαδικτύου και τηλεόρασης σε όλες τις βαθμίδες", είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: "Πρέπει να μειώσουμε στο μέγιστο το ποσοστό διασποράς του του ιού, διασφαλίζοντας ότι όλοι πολίτες μας, εκτός από όσους εργάζονται, μένουν στο σπίτι"., προσθέτοντας ότι ο αριθμός των διαγωνιστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό ξεπέρασε τις 20.000.

Αναφερόμενος στην περίθαλψη στα νοσοκομεία για ασθενείς με τον ιό είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα: "Δεν υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία μας. Δεν υπάρχει πρόβλημα διάγνωσης ή θεραπευτικής αντιμετώπισης. Και ως τώρα, με το θέλημα του Θεού δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα σχετικά με την προμήθεια τροφίμων, με το υγειονομικό υλικό και τη δημόσια υγεία".

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα μετατραπούν δυο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης σε νοσοκομεία 1.000 κλινών το καθένα που θα δέχονται μόνο κρούσματα κορονοϊού. Το ένα θα κατασκευαστεί στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ατατούρκ στην περιοχή Γεσίλκιοϊ της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης και το δεύτερο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή του Σαντζάκτεπε στην ασιατική πλευρά της πόλης.

"Σε 45 ημέρες θα έχουν τελειώσει και θα ανοίξουν για το λαό μας. Με τα μέτρα που έχουμε πάρει και με αυτά που θα πάρουμε, θα ξεπεράσουμε την πανδημία, παράλληλα με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Μετά την πανδημία του κορονοϊού τίποτα στον κόσμο θα είναι το ίδιο", τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην Εκστρατεία Αλληλεγγύης που κήρυξε ο ίδιος πριν λίγες ημέρες για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα βοηθήσουν τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού ανακοίνωσε ότι ως τώρα έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 1,5 δισεκ. τουρκικών λιρών (περίπου 205 εκ. ευρώ). "Κάνουμε προετοιμασίες για να επεκτείνουμε τη βοήθεια σε 2,3 εκατομμύρια νοικοκυριά," είπε.

Νέοι 75 νεκροί, 649 συνολικά στην Τουρκία

Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που η Τουρκία έφτασε τους 649 νεκρούς, μετά τους 75 νέους θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά. Ο Κοτζά ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 21.400 τεστ εκ των οποίων τα 3.148 ήταν θετικά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 30.217. Στην εντατική βρίσκονται 1.415 εκ των οποίων οι 966 είναι διασωληνωμένοι. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι μέχρι  έγιναν 202.845 τεστ για τον Covid-19. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Ερντογάν, Covid-19, Τουρκία
SHARE:

24Media Network