Πού κινούνται φέτος οι τιμές κατοικιών στις γειτονιές της Αθήνας

Πού κινούνται φέτος οι τιμές κατοικιών στις γειτονιές της Αθήνας
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας sooc

Ανοδική είναι η πορεία της αγοράς ακινήτων και το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς που αφορούν τις τιμές πώλησης κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Χωρίς να αγνοείται η επιρροή του πολέμου στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ελλάδα και η Ευρώπη, στην επενδυτική διάθεση των Ελλήνων υποψήφιων επενδυτών αλλά και των ξένων, η τάση που κατέγραψαν εμπειρογνώμονες της αγοράς ακινήτων κατοικιών δείχνουν μια συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της αγοράς και στις αρχές του 2022.

Χαρακτηριστικά οι τιμές πώλησης κατοικιών στην πόλη της Αθήνας και τον ευρύτερο δήμο σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 5,8% έως και 10% για το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση πάντα με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα στο κέντρο της πρωτεύουσας οι τιμές των ακινήτων προς πώληση σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 7,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, ανεβάζοντας την μέση τιμή πώλησης κατοικίας στο κέντρο από 1.556 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα 1667 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε ότι αφορά τις τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας, σε σχέση με το 2021 τιμές σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 1.5% με τη μέση τιμή να κινείται στα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στον Δήμο της Αθήνας οι τιμές πώλησης κατοικίας καθώς και οι τιμές ενοικίασης σημειώνουν αποκλίσεις οι οποίες οφείλονται στα αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά των διαφόρων περιοχών του δήμου, των εμπορικών τους τάσεων και τους υποψήφιους επενδυτές που προσελκύουν.

Χαρακτηριστικά στην περιοχή Παγκρατίου κοντά στο κέντρο της Αθήνας, διαμέρισμα 116 τετραγωνικών μέτρων, 3 υπνοδωματίων και 3ου ορόφου, πωλείται στα 3.276 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή Σεπόλια, διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, το οποίο είναι 70 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται στον 2ο όροφο, πωλείται στα 1.143 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην ιστορική περιοχή της Πλάκας, πλησίον της Ακρόπολης, διαμέρισμα 45 τετραγωνικών μέτρων το οποίο βρίσκεται στον 4ο όροφο και είναι ενός υπνοδωματίου, πωλείται στα 12.222 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο Κολωνάκι, διαμέρισμα 58 τετραγωνικών μέτρων, ενός υπνοδωματίου πρώτου ορόφου, πωλείται στα 3.879 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε ότι αφορά τις τιμές των ενοικίων των κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας σημειώνονται επίσης σοβαρές αποκλίσεις ανάλογα την απόσταση από το κέντρο και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής καθώς και την απόσταση από το μετρό και άλλα μέσα μεταφοράς.

Στην περιοχή Κουκάκι πλησίον της ιστορικής περιοχής της Ακροπόλεως, διαμέρισμα 81 τετραγωνικών μέτρων, δευτέρου ορόφου και δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή Φωκίωνος Νέγρη, στο κέντρο της Αθήνας, διαμέρισμα 58 τετραγωνικών μέτρων, τρίτου ορόφου και ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή Πανόρμου επίσης στην κεντρική Αθήνα, διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων, στον τρίτο όροφο και ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην Πλατεία Κυψέλης, διαμέρισμα 104 τετραγωνικών μέτρων, δύο υπνοδωματίων, δευτέρου ορόφου ενοικιάζεται στα 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή των Αμπελοκήπων, γκαρσονιέρα – studio, 25 τετραγωνικών μέτρων η οποία είναι και επιπλωμένη, ενοικιάζεται στα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη ζήτηση για αγορά κατοικίας που να ανταποκρίνεται και σε κάποια σύγχρονα ποιοτικά κριτήρια σε συνδυασμό με την αρκετά πιο περιορισμένη προσφορά οδηγεί τις τιμές ακόμα πιο ψηλά, κάτι το οποίο οδηγεί αρκετούς επενδυτές στην θεώρηση του τομέα του real estate ως ενός ασφαλούς κλάδου για επενδύσεις τώρα και στο μέλλον.

Επίσης η εκτόξευση των τιμών των κατασκευαστικών υλικών δημιουργεί κολλήματα στην δραστηριότητα του τομέα της οικοδομής, καθυστερώντας ακόμα περισσότερο την προσφορά καινούργιων κατοικιών ενώ η αναβίωση της βραχυχρόνιας εκμίσθωσης κατοικιών μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών στο εξαιρετικά τουριστικό κέντρο της Αθήνας, περιορίζει ακόμα περισσότερα την προσφορά κατοικιών προς αγορά ή ενοικίαση, ωθώντας τις τιμές σε ακόμα πιο εντυπωσιακά ύψη και σε ανοδική πορεία ακόμα και στις λιγότερο δημοφιλείς περιοχές του κέντρου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα