Πρώτη Κατοικία: Χωρίς αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση Κυβέρνησης – Θεσμών

Πρώτη Κατοικία: Χωρίς αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση Κυβέρνησης – Θεσμών
Η πρώτη κατοικία στο προσκήνιο

Σε νέα τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης – Θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το μπρα ντε φερ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Έπειτα από αρκετές ώρες η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία στο ελληνικό αίτημα για παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται σήμερα σε μια ακόμη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών και να συμφωνηθεί πάγωμα των πλειστηριασμών και παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος που λήγει στις 30 Απριλίου έστω και για λίγους μήνες.

Όπως επισημαίνουν στο news247.gr πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι εν μέσω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας δεν είναι δυνατό να μείνουν χωρίς προστασία οι δανειολήπτες και ούτε μπορεί να υπάρξουν πλειστηριασμοί. Με σειρά επιχειρημάτων τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισήμαναν ότι η παράταση είναι ένα μέτρο με προσωρινό χαρακτήρα που συνδέεται με εξωγενείς παράγοντες και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο τόνισε ότι έχει και εμπράκτως αποδείξει τους τελευταίους μήνες την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις όπως φαίνεται και με τον πτωχευτικό κώδικα που πολύ σύντομα θα ψηφίσει στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά οι Θεσμοί για μια ακόμη φορά κατέστησαν στην ελληνική πλευρά σαφές ότι τα περιθώρια για αλλαγή στην στάση τους όσο περνούν οι ημέρες είναι πολύ περιορισμένα και η μόνη υποχώρηση που φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν και αυτή υπό προϋποθέσεις είναι για τους πληττόμενους από την κρίση δανειολήπτες, όσους δηλ. αποδεδειγμένα έχουν ενταχθεί στο προστατευτικό πλαίσιο όπως είναι η λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητος.

Προκειμένου, μάλιστα, να διασφαλίζεται ότι η παράταση της προστασίας θα δοθεί πραγματικά στους πληττόμενους από την παρούσα κρίση δανειολήπτες, αυτοί θα πρέπει να έχουν ακολουθήσει, αποδεδειγμένα, τις διαδικασίες που προβλέπονταν προ κορονοϊού, για την απόκτηση της προστασίας αυτής. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Θεσμοί αποδέχονται μία παράταση 2 – 3 μηνών στην προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για όσους είχαν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ν. 4605/2019 πριν το “χτύπημα” της πανδημικής κρίσης.

Η συμφωνία πάντως μεταξύ των δύο πλευρών είναι απαραίτητη και για την εκταμίευση 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που συνδέονται όμως με μία θετική έκθεση για την έκτη αξιολόγηση.

Επιδότηση στεγαστικών αντί παράτασης

Όπως έγραψε την Πέμπτη το Νews247.gr η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να έχει πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ως εναλλακτική λύση της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα και την οποία οι θεσμοί μέχρι στιγμής απορρίπτουν, την επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων.

Η κυβέρνηση προωθεί τη λύση της επιδότησης των δόσεων των στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της επιδότησης των τόκων τις επιχειρήσεις, επιχειρώντας να διευρύνει το πεδίο προστασίας που υπάρχει σήμερα. Στόχος είναι στις προστατευόμενες κατηγορίες να ενταχθούν και όσοι αντιμετωπίζουν ήδη ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους δανείου για την πρώτη τους κατοικία λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση της επιδότησης θα αφορά νοικοκυριά με εργαζόμενους των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και επιχειρηματίες που έχουν στεγαστικό δάνειο και ανήκουν στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί από την κρίση. Οι πόροι των προγράμματος θα προέλθουν από τις κρατικές εγγυήσεις και η επιδότηση θα καλύψει όλες τις δόσεις του 2020.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας και οι ενστάσεις των τραπεζών

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς βρέθηκε ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Οι Θεσμοί λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τις ενστάσεις που διατυπώνουν οι τράπεζες στο προσχέδιο του νόμου, εστιάζοντας κυρίως στις πτυχές του σχεδίου που μπορούν να δημιουργήσουν δυνατότητες εσκεμμένων χρονοτριβών από πλευράς οφειλετών.

Τραπεζικά στελέχη με γνώση του εν λόγω νομοσχεδίου επισημαίνουν στο news247.gr ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση καθώς συμβιβάζει την αποπληρωμή του χρέους και την στέγαση των πολιτών.

Ωστόσο εγείρουν και ορισμένες ενστάσεις για τη λειτουργία του νέου νόμου με πιο χαρακτηριστικές την ευχέρεια του οφειλέτη να σταματήσει τη διαδικασία της ρευστοποίησης, την ύπαρξη σύνδικου στη διαδικασία γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις, το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για πλήρη εικόνα της οικονομικής, κατάστασης του οφειλέτη καθώς και ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις 60.000 περίπου εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα