Ακρίβεια: Πρόσω ολοταχώς για νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό

Ακρίβεια: Πρόσω ολοταχώς για νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό
Πολίτες σε λαϊκή αγορά SOOC

Καύσιμα, μεταφορές, ενέργεια αναμένεται και τον Ιούνιο να “πρωταγωνιστήσουν” στο ράλι ανόδου του πληθωρισμού.

Για νέο ρεκόρ πάει τον Ιούνιο ο πληθωρισμός, που αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας που μόλισ ξεκίνησε. Ήδη, τα προκαταρκτικά στοιχεία, που ανακοίνωσε την Παρασκευή (1/7) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat), για τον Ιούνιο, για τον εναρμονισμένο δείκτη, έδειξαν το 12%. Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει συγκρισιμότητα.

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο, με τα στοιχεία της Eurostat, είχε διαμορφωθεί στο 10,5% και στη συνέχεια η ΕΛΣΤΑΤ είχε δώσει αύξηση στο 11.3% Στην ευρωζώνη καταγράφηκε επίσης άνοδος σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο 8,6%, από 8,1% τον Μάιο.

Σε σχέση με τους παράγοντες που οδήγησαν στο νέο σπιράλ ακρίβειας στην ευρωζώνη η ενέργεια και πάλι ήταν η βασική αιτία για την “κούρσα”.

Συγκεκριμένα, στο 41,9% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Ιούνιο, από 39,1% Μάιο, από 37,5% τον Απρίλιο, 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 4,3% ήταν η άνοδος στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 4,2% τον Μάιο, 3,8% τον Απρίλιο, 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 11,1%, από 9% τον Μάιο, 9,2% τον Απρίλιο, 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.

Στην Ελλάδα, μάλιστα, η άνοδος τιμών ήταν η 5η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη. Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις στις 8/7 από την ΕΛΣΤΑΤ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουνίου.

Βασικά αγαθά

Στο ράλι ανόδου αναμένεται να δώσουν ώθηση πέρα από την ενέργεια και τα καύσιμα και τα βασικά είδη διατροφής. Μιλώντας την Παρασκευή το απόγευμαστο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση.

Διπλάσιο το κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι

“Είναι τεράστια η αύξηση του κόστους παραγωγής. Η όλη κατάσταση κλιμακώθηκε στο τέλος του 2021 και “οριζοντιώθηκε” μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και βεβαια το όλο πλάνο συνεχίζει” σημείωσε ο κ. Πεβερέτος τονίζοντας ότι: “Το κόστος των βασικών ζωοτροφικών προϊόντων, που αποτελεί το 65-70% του συνολικού κόστους παραγωγής κρέατος και γάλακτος, έχει αυξηθεί από 80- 100% και σε συνδυασμό με την αύξηση της ενέργειας 50-80% (ρεύμα, πετρέλαιο) δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην παραγωγή μας. Επιπλέον η ρευστότητα είναι μηδαμινή στην συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Χωρίς την ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας από την πολιτεία, όπως έχει ζητήσει ο ΣΕΚ, ο κλάδος θα καταρρεύσει σημείωσε ο κ. Πεβερέτος.

Η οικοδομή

Την ίδια ώρα, “κλίμα” για την κίνηση των τιμών δίνει και η οικοδομή. Συγκεκριμένα, ποεραιτέρω αύξηση, της τάξης του 11,4%, καταγράφηκε στις τιμές των οικοδομικών υλικών συνολικά τον Μάιο εφέτος, καθώς υπήρξαν ανατιμήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών, με «αιχμή του δόρατος» την ηλεκτρική ενέργεια και το πετρέλαιο κίνησης.

Ειδικότερα, σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε: Ηλεκτρική ενέργεια (80,1%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (37,6%), Τούβλα (21,7%), Σίδηρο οπλισμού (18,6%), Αγωγούς χάλκινους (18,4%), Πλαστικούς σωλήνες (14,4%), Παρκέτα (12,5%), Ξυλεία οικοδομών (11,2%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (9,7%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (9,6%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (9,3%), Έτοιμο σκυρόδεμα (9,2%), Παράθυρα ξύλινα (9,2%), Πόρτες εσωτερικές (9,1%), Κουφώματα αλουμινίου (8,9%), Σωλήνες χαλκού (8,3%), Θερμαντικά σώματα (7,6%), Τσιμέντο (7,4%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (7%), Μαρμαρόπλακες (6,8%) και Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (6,2%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 11,4% τον Μάιο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,1% τον Μάιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2022, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2021.

Εκτίναξη κόστους παραγωγού

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει καταγραφεί τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, στο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020, κάτι που φαίνεται στο “ράφι” δυο με τρεις μήνες αργότερα.

Ο “εισαγόμενος” πληθωρισμός

Επίσης νέα μεγάλη αύξηση, της τάξης του 39,1%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 28,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

  • Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 56,8%, και

  • Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 8,3%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 5% τον Απρίλιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Η κυβέρνηση

Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους πολίτες, την οικονομική πολιτική και τα πακέτα μέτρων που έρχονται μίλησε, πάντως, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι, «ακόμα δεν έχουμε υλοποιήσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει.

Είναι ζητήματα που τα συζητάμε γενικά, όχι όμως μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο σχεδιασμός είναι κυβερνητικός τετραετίας. Είχαμε υποσχεθεί να μειώσουμε φόρους και νομίζω τα έχουμε καταφέρει σημαντικά σε αυτό το επίπεδο».

Αναφερόμενος ειδικά στα μέτρα στήριξης 8,5 δισ. ευρώ, είπε πως, παρά την καλή μεγάλη εικόνα που διαφαίνεται στην οικονομία, η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται τη μεγάλη εικόνα κι έρχεται και παρεμβαίνει με μέτρα».

«Όλοι πληρώνετε πολύ λιγότερους φόρους, το προσπερνάμε με ευκολία και κοιτάμε μόνο τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζω ότι, και φέτος η χώρα θα έχει έλλειμμα. Αν μεγαλώσει το έλλειμμα, η χώρα θα πρέπει να δανειστεί και οι πολίτες να το πληρώσουν», είπε σχολιάζοντας τις προτάσεις για περαιτέρω μειώσεις των φόρων και υπενθύμισε πως «τα χαμηλότερα εισοδήματα έχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος».

Σε ερώτηση για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, απάντησε:

«Πηγαίνω κι εγώ σούπερ μάρκετ και βλέπω, βλέπω ότι στη βενζίνη υπάρχει μείωση 4-5%. Έχουμε μία εικόνα όλων των παραμέτρων, όλων των καταθέσεων, που αυξήθηκαν την τελευταία διετία.

Σήμερα εξαντλήσαμε όλον το δημοσιονομικό χώρο. Τα 8,5 δις είναι το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στην Ευρώπη».

Σημείωσε ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών ότι, εκτιμά πως το Σεπτέμβριο «θα δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα, να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα, που αν ανέβει κι άλλο, θα έχουμε κι άλλες παρεμβάσεις και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Σε ερώτηση για το αν τα μέτρα θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «ο σχεδιασμός είναι σχεδιασμός τετραετίας. Στις 20 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης» και ξεκαθάρισε ότι, «δεν είμαστε κυβέρνηση των επιδομάτων, αλλά κυβέρνηση της μείωσης των φόρων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα