Ακρίβεια: Ζυγίζει “καύσιμα” για νέα μέτρα κι ενεργειακές επιδοτήσεις η κυβέρνηση

Ακρίβεια: Ζυγίζει “καύσιμα” για νέα μέτρα κι ενεργειακές επιδοτήσεις η κυβέρνηση
Κυριάκος Μητσοτάκης Χρήστος Σταϊκούρας Menelaos Myrillas / SOOC

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα φέρνουν αισιοδοξία στο Υπ. Οικονομικών καθώς έρχεται 4μηνο "φωτιά" με μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κρίνει τον τελικό λογαριασμό των εισπράξεων.

Στο μικροσκόπιο έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο, σε καθημερινή βάση, την πορεία των εσόδων, ώστε να σταθμίσει τις δυνατότητες και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν για νέα μέτρα – “αναχώματα” στην ακρίβεια αλλά και την πορεία και το ύψος των ενεργειακών επιδοτήσεων.

Προς ώρας, βέβαια, στο “μάτι” του Υπουργείου Οικονομικών είναι η πορεία εισπραξιμότητας των φόρων και η απόδοση του τουρισμού. Τα, δε, πλάνα για τα “αναχώματα” είναι μεν στο τραπέζι, αλλά καθώς αποτελούν κεντρικές πολιτικές επιλογές και αφορούν και τις γενικότερες εξελίξεις (χρόνος εκλογών, κοινωνικές ομάδες “στόχος” κτλ) θα “κλειδώσουν” εν όψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές του φθινοπώρου.

Πού εστιάζει η κυβέρνηση τη στήριξη

Οι γενικοί άξονες πάντως έχουν να κάνουν αφενός με τα νοικοκυριά κι αφετέρου με τις ανάγκες της παραγωγικής βάσης, Έτσι, στο “μενού” των επιλογών είναι μια νέα επιταγή ακρίβειας, στοχευμένες μειώσεις φόρων, οι υλοποιήσεις εξαγγελιών για εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος, ένα αυξημένο πακέτο για το επίδομα θέρμανσης αλλά και η συνέχιση των επιδοτήσεων στα καύσιμα μέχρι τέλος του έτους και βέβαια η ενίσχυση των ενισχύσεων για το ρεύμα, μια και οι προβολές για τις τιμές είναι δυσοίωνες, εφόσον συνεχιστεί το ίδιο “παιχνίδι’ της Ρωσίας με την παροχή αερίου με το σταγονόμετρο στην Ευρώπη.

Παράλληλα εξετάζεται το πώς μέσα από μηχανισμούς διακοψιμότητας θα στηριχθεί η βιομηχανία σε περιπτώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας αλλά και βέβαια πώς θα συνεχιστούν τα όποια “αναχώματα” στα κόστη παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Ο τουρισμός

Στην όλη άσκηση αυτή, βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, η πορεία εισπραξιμότητας των φόρων αλλά και η πορεία του τουρισμού είναι οι βασικές παράμετροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνει ότι τα ελληνικά νησιά καταγράφουν ρεκόρ τουριστικών ροών, ενώ παραθέτοντας και δήλωση του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια από τον Observer καταγράφει ότι οι αφίξεις σε δημοφιλή νησιά αυξήθηκαν κατά 20%».

Στο δημοσίευμα παρατίθεται η άποψη ότι κατά τη φετινή τουριστική περίοδο θα σπάσει το ρεκόρ όλων των εποχών που καταγράφηκε το 2019 με 33,1 εκατομμύρια επισκέπτες. “Ωστόσο, οι Έλληνες ξέρουν ότι τους περιμένει ένας σκληρός χειμώνας. Σύμφωνα με τη Eurostat, o πληθωρισμός έφτασε αυτό τον μήνα στο 11,5% – στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών” αναφέρει ο Guardian, παραθέτοντας δήλωση του οικονομολόγου Νίκου Βέττα ο οποίος σημειώνει ότι “η Ελλάδα, αν και τώρα αναπτύσσεται ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στον τουρισμό, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τεράστιες απειλές που δεν μπορούν να αγνοηθούν”.

Πληρωμές φόρων

Παράλληλα με τον τουρισμό, κρίσιμη παράμετρος είναι η πορεία πληρωμών των φόρων, που με βάση το οικονομικό επιτελείο πηγαίνει καλά. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τόσο ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και η πορεία αποπληρωμών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής πηγαίνουν πολύ καλά δίνοντας νέα ώθηση στα κρατικά έσοδα.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών, με βάση πηγές του οικονομικού επιτελείου, έχουν επιστραφεί, ήδη, πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερους από 203.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό, κερδίζοντας έκπτωση 15%.

Συγκεκριμένα, μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής της επιστρεπτέας προκαταβολής που έληξε στις 29 Ιούλιου, 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να έχουν έκπτωση 15% .Εξ΄αυτών :

-156.000 κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ

-52.000 ποσά 500-1.000 ευρώ ευρώ

-8 ποσά από 200.000 -300.000 ευρώ

Ψηφιακές πληρωμές

Επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό διασφαλίζονται κι από την εκτεταμένη χρήση “πλαστικού χρήματος”, καθώς έτσι περιορίζονται τα περιθώρια φοροκλοπής (ΦΠΑ) και φοροδιαφυγής. Μάλιστα με βάση τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών να προβλέπουν πρόσθετα έσοδα ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, φέτος, θα σπασουν νέο ρεκορ, ξεπερνώντας τα 60 δισεκ. ευρώ από τα 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και τα 44 δισ. ευρώ το 2019. Μονο τον Ιούνιο οι συναλλαγές ήταν αυξημένες κατά 36% με την αξία τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους να ξεπερνάει ήδη τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα που υπάρχει στο Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στο ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα καταλαμβάνουν το 30%-40% των συνολικών. Ως απότοκο, δηλαδή, της κουλτούρας που άφησαν τα μνημόνια και η πανδημία εκτοξεύτηκαν σταδιακά. Έτσι, τον Ιανουάριο οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα διαμορφώθηκαν στο 17,6% τον Ιανουάριο,στο 30% τον Φεβρουάριο, 39% τον Μάρτιο, 32% τον Απρίλιο και 36,5% τον Μάιο .

Τα στοιχεία για ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματος

Σε καλή ρότα κινούνται και οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος. Έτσι ήδη ο μισός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε φέτος έχει καταλήξει στα δημόσια ταμεία ενώ έχει εισπραχθεί και το 50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα φέρνουν συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς βέβαια έρχεται κι ένα τετράμηνο “φωτιά” με μεγάλες φορολογικές κι όχι μόνο υποχρεώσεις που θα κρίνει τον τελικό λογαριασμό. Ωστόσο προς ώρας:

-Στο φόρο εισοδήματος σχεδον το 50% των βεβαιωμένων ποσών φυσικών προσώπων έχουν μπει στο κρατικό ταμείο. Συγκεκριμένα, από 2,258 δις ευρώ που βεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 1.046 δις. Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, από 2,1 δις φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, που έχει βεβαιωθεί, έχουν πληρωθεί ήδη τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

-Στον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στα κρατικά ταμεία έχει πληρωθεί ήδη 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από από το μισό βεβαιωμένο ποσό έχει εισπραχθεί μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα