Ανήσυχος ο Χρήστος Σταϊκούρας για την αύξηση του δημόσιου χρέους

Ανήσυχος ο Χρήστος Σταϊκούρας για την αύξηση του δημόσιου χρέους
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας eurokinissi

Θα αντιμετωπιστεί με την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή. Παραδέχθηκε άνοδο των spreads.

Ανήσυχος για το ύψος του δημοσίου χρέους εμφανίστηκε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου μίλησε για «ανησυχία για την εξέλιξη της πορείας του δημοσίου χρέους» ενώ αναγνώρισε αύξηση των spreads. Σημείωσε όμως πως το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει βιώσιμα χαρακτηριστικά ενώ επισήμανε ότι η αντιμετώπιση του θα γίνει μέσω της ανάπτυξης και της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων που θα προκύψουν από την προσπάθεια δημοσιονομικής ισορροπίας.

Πιο αναλυτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως «το δημόσιο χρέος της χώρας εδώ και δεκαετίες είναι υψηλό. Μέσα στην υγειονομική κρίση αυτό αυξήθηκε, όπως αυξήθηκε και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί κατά 12% με 14% του ΑΕΠ εξαιτίας πανδημίας και κυμαίνεται περίπου στο 100% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό και υπάρχει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μεσομακροπρόθεσμα».

Επισήμανε πάντως ότι «στην Ελλάδα διεθνείς οίκοι, θεσμοί και φορείς όχι μόνο εγχώριοι αλλά κυρίως διεθνείς χαρακτηρίζουν το ελληνικό δημόσιο χρέος παρά το ύψος του, βιώσιμο». Παραθέτοντας τους λόγους που αυτό ισχύει είπε πως «οι παράμετροι του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι ευνοϊκές. Κύριε συνάδελφε, η μέση σταθμική διάρκεια είναι άνω των είκοσι ετών. Η μέση σταθμική διάρκεια ανατιμολόγησης είναι άνω των δεκαεννέα ετών. Το ποσοστό κυμαινόμενου χρέους είναι κάτω του 2% και το χρέος σε ξένο νόμισμα είναι κάτω του 1%. Το προφίλ του ελληνικού χρέους συνεπώς έχει ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν βιώσιμο». Επίσης, σημείωσε ότι «οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες -βασικός δείκτης αξιολόγησης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους- είναι χαμηλές. Υπενθυμίζω πως ορίζεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Χρέος -απόλυτος αριθμός- ως ποσοστό του ΑΕΠ και οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες ως ποσοστό του ΑΕΠ». Παράλληλα εκτίμησε πως «οι δαπάνες εξυπηρέτησης τόκων είναι σταθερά χαμηλές. Το μέσο σταθμικό ονομαστικό επιτόκιο είναι περίπου 1,4%» ενώ «τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας διατηρούνται σε υψηλά, ασφαλή επίπεδα. Συγκεκριμένα αυτά σήμερα διαμορφώνονται περίπου στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα υψηλότερα ποσά ως ποσοστό του ΑΕΠ πανευρωπαϊκά».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του χρέους ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «η αποκλιμάκωση του, που πρέπει να γίνει, θα γίνει μέσω της ισχυρής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως ήδη επιτυγχάνεται από το 2021, όσο και μέσα από τη σταδιακή επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και την υλοποίηση ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, λαμβάνοντας όμως φυσικά υπόψη την ανάγκη επιτυχούς αντιμετώπισης των πολλών διαδοχικών και παράλληλων εξωγενών κρίσεων».

Ειδικά για τα spreads ο Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε πως «τα «spreads» δεν ανεβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Ανεβαίνουν παντού. Και ανεβαίνει και το κόστος δανεισμού. Πράγματι, στην Ελλάδα ανεβαίνουν περισσότερο τα «spreads» γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα.Συνεπώς, όπως αποδεικνύουν όλες οι μελέτες όταν μια χώρα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα, τότε αυξάνει περισσότερο το κόστος δανεισμού της, γιατί στρέφονται οι επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια και έτσι διευρύνεται η απόσταση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα