Χρήστος Μεγάλου: Αισιοδοξία για την οικονομία - Διπλασιασμός κερδοφορίας το 2025

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου EUROKINISSI

Αισιόδοξος ότι τα έσοδα από την φετινή τουριστική σεζόν θα φθάσουν έως και 19 δις. Ευρώ και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 3-4% εμφανίστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Παράθυρο για μέρισμα από την χρήση του 2023.

Την εκτίμησή του ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι από πλευράς εισπράξεων αντίστοιχη του 2019 γεγονός που αρκεί για να συντηρήσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3%-4% εξέφρασε νωρίτερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου όπου παρουσίασε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για την περίοδο 2022-2025 ο κ. Μεγάλου ότι «από τις πληροφορίες που έχει από όλο το φάσμα της τουριστικής αγοράς για την φετινή τουριστική σεζόν, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν για την επίτευξη εισπράξεων της τάξης των 18 – 19 δις. Ευρώ, νούμερο ικανό για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά».

ADVERTISING

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανάλυσε ταυτόχρονα το επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2022 – 2025 βασικοί άξονες του οποίου είναι ο διπλασιασμός της κερδοφορίας στο 1,2 δισ. ευρώ το 2025 -πριν από προβλέψεις- και η διανομή μερίσματος από το 2024, δηλαδή για την οικονομική χρήση του 2023.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου οι παραδοχές του business plan οδηγούν την τράπεζα Πειραιώς σε διάφανη κερδοφορία και ο στόχος για τη διανομή μερίσματος σε ποσοστό έως και 20% των κερδών θα επιδιωχθεί από τη χρήση του 2023 με προοπτική να φτάσει το 35% το 2025.

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις

Το νέο business plan βασίζεται στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3%-4% κατά το τρέχον έτος και 3% ετησίως έως και το 2025, πληθωρισμό 7% φέτος και μέσο όρο 2% την τριετία 2023-2025 με βασική ώθηση από τον τομέα του τουρισμού που σε ότι αφορά το 2022 θα φέρει έσοδα 18-19 δις ευρώ.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 13% το 2022 και στο 11% μέσο όρο τα τρία προσεχή χρόνια και οι παραδοχές για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι συντηρητικές σε ότι αφορά την προοπτική δημιουργίας κόκκινων δανείων.

Οι βασικοί πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου είναι:

  • Η διεύρυνση και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, με έμφαση στα έσοδα από τη διαχείριση κεφαλαίων, τις προμήθειες και την αξιοποίηση ακινήτων.
  • Η δραστική μείωση του κόστους.
  • Η ενίσχυση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις 27 δισ. ευρώ και καθαρή πιστωτική επέκταση 7 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2022-2025.

Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί στα 35 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου, εστιάζοντας σε τομείς όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός και η ενέργεια.

Αντιθέτως, το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα περιοριστεί σε 1,2 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και ο δείκτης NPEs θα μειωθεί από το 13%, στο 9% στο τέλος του 2022 και 3% στο τέλος του 2025.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των πηγών εσόδων προβλέπεται η συγκρότηση ενός νέου επιχειρηματικού πυλώνα που θα περιλαμβάνει τους τομείς διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακών συναλλαγών και private banking με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 6 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2025. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η εξαγορά της εταιρείας Iolcus Investment με υπό διαχείριση κεφάλαια 1 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος φιλοδοξεί να μετασχηματίσει τον τομέα διαχείρισης ακινήτων, εστιάζοντας στην εξυγίανση του ισολογισμού του από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, στη μείωση του κόστους και στην ανάπτυξη σε τομείς με ανοδικές προοπτικές. Το νέο σχέδιο διαχείρισης ακινήτων θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνόλου των ακινήτων μεσοπρόθεσμα κατά 1 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ σήμερα, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα από μισθώματα στα 60 εκατ. ευρώ το 2025 από 34 εκατ. ευρώ το 2021.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να αυξήσει την απόδοση επί των ενσώματων κεφαλαίων στο 6% περίπου για το 2022 με στόχο να φτάσει το 12% το 2025. «Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού μας», όπως σημείωσε η διοίκηση, «θα επιτρέψει δυνητικά τη διανομή μερίσματος στους μετόχους από το 2024 σε συνάρτηση με τις συνθήκες και τις εποπτικές απαιτήσεις».

Όσον αφορά στο λειτουργικό κόστος, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της τράπεζας, με το προσωπικό να μειώνεται στα 6.000 άτομα το 2025, από 9.000 εργαζόμενους στα τέλη του 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα, Ανεργία
SHARE:

24Media Network