Πού αυξήθηκαν (και πού μειώθηκαν) οι ώρες εργασίας την τελευταία 15ετία στην Ευρώπη

Πού αυξήθηκαν (και πού μειώθηκαν) οι ώρες εργασίας την τελευταία 15ετία στην Ευρώπη

Μπορεί η Ευρώπη να οδεύει προς την κατάργηση του 8ώρου αλλά πόσο έχουν αλλάξει οι ώρες εργασίας στην Γηραιά ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Στην Αυστρία η κατάργηση του 8ώρου και η μετάβαση στο 12ώρο ή στις 60 ώρες την εβδομάδα είναι ήδη νόμος του κράτους που τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου του 2018. Είναι η πρώτη κίνηση στις φωνές που αυξάνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν λόγο για αλλαγή (προς το χειρότερο) στις εργασιακές σχέσεις ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταγωνιστεί αγορές εντάσεως εργασίας όπως αυτή της Ασίας.

Ο χάρτης που ακολουθεί, και έχει βασιστεί σε στοιχεία της Eurostat, δείχνει ότι σε ένα σημαντικό αριθμό χωρών οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν την περίοδο 2002 - 2017. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην Ιταλία (+3,3 ώρες) στην Ολλανδία (2,6) και στην Κύπρο (2,2).

Πού αυξήθηκαν (και πού μειώθηκαν) οι ώρες εργασίας την τελευταία 15ετία στην Ευρώπη

Άξιο προσοχής είναι ότι σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες, όπου κατά την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας είχε πέσει στο τραπέζι ακόμη και η τετραήμερη εργασία παρατηρήθηκε έστω και μικρή αύξηση των ωρών εργασίας.

Στον αντίποδα την τελευταία δεκαπενταετία η μεγαλύτερη πτώση (-4,1 ώρες) στις ώρες εργασίας παρατηρήθηκε στην Ισλανδία, στην Λεττονία (-3,9) και στην Κροατία. Στην Αυστρία που βρέθηκε στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες ως προς τα εργασιακά επίσης είχαμε μείωση κατά 1,5 ώρα την τελευταία δεκαπενταετία.

Πατήστε επάνω στον πίνακα για να δείτε και να επεξεργαστείτε τα στοιχεία
Πατήστε επάνω στον πίνακα για να δείτε και να επεξεργαστείτε τα στοιχεία

Σε ότι αφορά την Ελλάδα η διαφορά είναι ανεπαίσθητη (0,2 ώρες) όμως η χώρα μας όπως φαίνεται από το πιο πάνω διάγραμμα έχει τις περισσότερες ώρες εργασίας (40,7 ώρες) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. μέσος όρος των 19 χωρών της ευρωζώνης ήταν 35,9 ώρες το 2017).

Αν φύγουμε από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δούμε ότι οι τρεις πρώτες χώρες (σ.σ. τέταρτη είναι η Ελλάδα) σε περισσότερες ώρες εργασίας είναι η Τουρκία (45,4), το Μαυροβούνιο (42,4) και η πΓΔΜ (41,9).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση, Χάρτες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η μέση ηλικία στην Ελλάδα την δεκαετία του '60, σήμερα και το 2060

Αυστρία: Πέρασε το 12ωρο - Υπερψήφισαν ακροδεξιά και νεοφιλελεύθεροι

SHARE:

24Media Network