Δηλώστε “ξεχασμένα” τετραγωνικά, γλιτώστε αναδρομικά και πρόστιμα

Δηλώστε “ξεχασμένα” τετραγωνικά, γλιτώστε αναδρομικά και πρόστιμα
Σπίτια στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Η δήλωση των σωστών τετραγωνικών εντός της προθεσμίας γλυτώνει τον ιδιοκτήτη αναδρομικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο μαζί με τις προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Η πλατφόρμα θα έχει φορέα υλοποίησης την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και θα συνεργάζεται με την ΑΑΔΕ. Όσοι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι υπάρχουν διαφορές στα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και στο Δήμο θα πρέπει να δηλώσουν τα σωστά τετραγωνικά μέχρι και την προθεσμία που θα οριστεί . Η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι και το τέλος Μαρτίου αλλά μετά την δεύτερη σκέψη για δημιουργίας ειδικής πλατφόρμας και την καθυστέρηση κατά περίπου ένα μήνα θεωρείται βέβαιο ότι η προθεσμία θα παραταθεί ίσως και μέχρι τέλος Απριλίου με στόχο να μην δοθεί και νέα μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Η δήλωση των σωστών τετραγωνικών εντός της προθεσμίας γλυτώνει τον ιδιοκτήτη αναδρομικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο μαζί με τις προσαυξήσεις και πρόστιμα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι δήμοι που βρίσκονται τα ακίνητα . Ωστόσο ακόμη και μετά την δήλωση των σωστών τετραγωνικών για κάθε ακίνητο Οι ιδιοκτήτες θα συνδέονται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxinet στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα δηλώνουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους και θα επισυνάπτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία θα έχουν σκανάρει ή φωτογραφίσει.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν φωτοτυπίες από τον τίτλο ιδιοκτησίας τους, τον τίτλο τακτοποίησης (αν υπάρχει), το Ε9 τους από το οποίο προκύπτει και ο ΑΦΜ τους, πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος και την αστυνομική ταυτότητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν μέσα στην πλατφόρμα να κάνουν και δήλωση αδήλωτων επιφανειών και των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η μη χρησιμοποίηση του μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου να έχει δηλωθεί με υπεύθυνη δήλωση στον οικείο δήμο μέχρι τις 31-12-2019 – σύμφωνα με την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν. 4604/2019 – ώστε η απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη να ισχύει καταρχήν αναδρομικά και μέχρι τις 31-12-2019 και εν συνεχεία και για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 και μέχρι την επαναχρησιμοποίηση και ηλεκτροδότηση του ακινήτου. Όσοι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων δεν προλάβουν την προθεσμία της 31ης-12-2019 για την υποβολή υπευθύνων δηλώσεων μη χρησιμοποίησης των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τους, εάν δηλώσουν αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους θα οφείλουν τα δημοτικά και άλλα τέλη αναδρομικά για την τελευταία δεκαετία χωρίς καμιά απαλλαγή. Η απαλλαγή θα ξεκινήσει από την ημέρα δήλωσης και μετά.

Παρά την απαλλαγή από τα αναδρομικά η δήλωση περισσότερων τετραγωνικών , θα σημάνει την αναλογική εφεξής αύξηση των τελών των φόρων προς τους δήμους . Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο προϋπολογισμός προβλέπει για φέτος αύξηση στα έσοδα των Δήμων κατά 145 εκ ευρώ .

Αυτονότητο είναι ότι αν κάποιοι αγνοήσουν την ανάγκη να διορθώσουν τα τετραγωνικά τν ακινήτων τους που είναι δηλωμένα στους εκάστοτε δήμους τότε μετά την λήξη της προθεσμίας και αφού γίνει η σχετική διασταύρωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές οφειλές πολλών ετών οι οποίες αν δεν εξοφληθούν το ακίνητο που αφορούν δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί ή αν πωληθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα