“Γκαζώνουν” τα έργα για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου

“Γκαζώνουν” τα έργα για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου
Εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Eurokinissi

Οι πρόδρομες εργασίες τρέχουν παρά την επέλαση και την "επιμονή" της πανδημίας. Η έμφαση που δίνεται είναι στην προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων και την παράλληλη υλοποίηση των έργων.

Θέμα ημερών θεωρείται πως είναι η έγκριση του Master Plan στο έργο κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Η έγκριση είναι απαραίτητη για να δώσει σάρκα και οστά και να κάνει συγκεκριμενοποιήσει στο τι, αλλά και πως θα κατασκευαστούν κτίρια και διάδρομος προσαπωγείωσης.

Μέχρι να γίνει αυτό οι πρόδρομες εργασίες τρέχουν παρά την επέλαση και την “επιμονή” της πανδημίας του covid-19 και των μεταλλάξεων του. Η έμφαση που δίνεται είναι στην προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων και την παράλληλη υλοποίηση των έργων. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών έχει σαφώς επηρεαστεί από την διάρκεια της πανδημίας και είναι κάτι που θα εξεταστεί σε επόμενο χρόνο.

Μικρή μετατόπιση του συνδετήριου δρόμου με τον ΒΟΑΚ

Σε ότι αφορά στα έργα η πιο σημαντική εξέλιξη που έχουμε είναι πως, μετά από αίτημα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, μετατοπίζεται ένα τμήμα περίπου 5 χιλιομέτρων του συνδετήριου άξονα που ενώνει το αεροδρόμιο Καστελίου με τον ΒΟΑΚ.

Η μετατόπιση προσφάτως εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουν οι μελέτες της χάραξης σε αυτό το τμήμα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η μετατόπιση της χάραξης παραμένει εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης οπότε δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην εξέλιξη του έργου. Μιλώντας για τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι ανασκαφές συνεχίζονται αλλά προσώρας δεν έχει αποκαλυφθεί κάτι σημαντικό.

Οι γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί ενώ έχει διαμορφωθεί πλήρως και ο εργοταξιακός χώρος αλλά και τα προσωρινά του κτίρια που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην περίπτωση του εργοταξίου του αεροδρομίου και λόγω της απομακρυσμένης θέσης του, έχει επιλεγεί να γίνεται επιτόπου η παραγωγή σκυροδέματος (το ίδιο είχε εφαρμόσει η ΤΕΡΝΑ και στο έργο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).

Η μεγάλη συμβολή στην απασχόληση

Μέχρι σήμερα στον εργοταξιακό χώρο λειτουργούν πάνω από 200 μηχανήματα, 180 απασχολούμενοι ως εργατοτεχνικό προσωπικό και πάνω από 40 άτομα επιστημονικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, θα απασχολούνται πάνω από 2.000 άτομα εκ των οποίων οι 300 θα αποτελούν το επιστημονικό προσωπικό του έργου.

Το έργο του αεροδρομίου θεωρείται ως ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός παράγοντας για το νησί της Κρήτης όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, λόγω του χρήματος που θα πέσει στην πραγματική οικονομία, αλλά κυρίως κατά τη λειτουργία του. Αν αντιπαραθέσουμε το παράδειγμα του αεροδρομίου στην Αθήνα, το νέο αεροδρόμιο Καστελίου θα συμβάλλει στην απασχόληση χιλιάδων (άμεσα αλλά κυρίως έμμεσα) και στην γενική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο τερματικός και ο διάδρομος προσαπογείωσης

Αναφορικά με το “hardcore” τμήμα των εργασιών, δηλαδή την ανέγερση του τερματικού σταθμού και του διαδρομου προσαπογείωσης, αφενός θα πρέπει να αναμένουμε την έγκριση του Masterplan και αφετέρου αυτό όπως έχει αποτυπωθεί στο αρχικό χρονοδιάγραμμα έχει ακόμα σημαντικό χρόνο μπροστά του.

Πιο συγκεκριμένα, ο τερματικός σταθμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 36 μηνών από την έναρξη της περιόδου παραχώρησης (δηλαδή το 2023) και ο διάδρομος προσαπογείωσης στους 54 μήνες (δηλαδή σχεδόν με την ολοκλήρωση του έργου). Εδώ θα πρέπει να δούμε κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του έργου η πανδημία σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.

Αεροδρόμιο Καστελίου: Από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη

Το αεροδρόμιο στο Καστέλι στην τελική του μορφή θα είναι από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη, θα διαθέτει διάδρομο προσαπογειώσεων μήκους 3.200 μέτρων, με χώρους στάθμευσης 37 αεροσκαφών.  Θα είναι μόλις το δεύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα που θα διαθέτει 9 φυσούνες επιβατών, πίσω από το “Ελ. Βενιζέλος” των Αθηνών.

Επιβλητικό θα είναι το βιοκλιματικό κτήριο του αεροσταθμού, εμβαδού 71.818 τ.μ., ενώ έχει προβλεφθεί εμπορευματικό κέντρο εμβαδού 10 στρεμμάτων, Εκθεσιακό Κέντρο εμβαδού 3.200 τ.μ. για τα τοπικά προϊόντα, αλλά και μια τεράστια εμπορική ζώνη που θα εκτείνεται σε 441 στρέμματα

Παραχωρησιούχος κοινοπραξία είναι η ΤΕΡΝΑ-GMR, κατασκευαστής του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ελληνικό Δημόσιο (45,90%), την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (32,46%) και την κοινοπραξία GMR Airports Ltd (21,64%).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα