Η λαϊκή δυσαρέσκεια φέρνει αναδίπλωση: Στο τραπέζι “στοχευμένες” μειώσεις σε ΕΦΚ καυσίμων και ΦΠΑ

Η λαϊκή δυσαρέσκεια φέρνει αναδίπλωση: Στο τραπέζι “στοχευμένες” μειώσεις σε ΕΦΚ καυσίμων και ΦΠΑ
Πρατήριο Καυσίμων INTIME

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της ακρίβειας οδηγεί την κυβέρνηση σε αλλαγή ρότας και πλέον αναζητεί φόρμουλα ώστε να προχωρήσει σε μειώσεις στον ΕΦΚ καυσίμων και στο ΦΠΑ βασικών αγαθών.

Το πώς θα ενισχύσει στοχευμένα ευάλωτες ομάδες ακόμη και με μειώσεις των εμμέσων φόρων αναζητά εναγωνίως η κυβέρνησης καθώς πέρα από τις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις με την φτωχοποίηση πολλών χαμηλά ιστάμενων κοινωνικών στρωμάτων, καταγράφεται και ένα βαρύ πολιτικό τίμημα. ‘Ήδη, με βάση πληροφορίες, οι διενεργούμενες δημοσκοπήσεις “φωτογραφίζουν” ένα αυξανόμενο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας, που προϊόντος του χρόνου είναι άγνωστο το πώς θα εκδηλωθεί πολιτικά.

Έτσι παρά τις μέχρι τώρα συνεχείς διαβεβαιώσεις για το ότι δεν είναι στη “φαρέτρα” των μέτρων μειώσεις στον ΦΠΑ και τον ΕΦΚΑ φαίνεται ότι κάτι αλλάζει.

Η πλατφόρμα

Στο φόντο αυτό στο οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βάλει κάτω μια σειρά από επεξεργασίες ώστε να δουν με ποιο τρόπο θα γίνουν στοχευμένες μειώσεις έμμεσων φόρων, σε όσους όμως ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Ουσιαστικά αναζητείται μια λύση “τύπου πλατφόρμας” για να μπει σε λειτουργία ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης για τις ευπαθείς ομάδες, που θα περιλαμβάνει πέρα από την “επιταγή ακρίβειας” και μειώσεις φόρων βάσει, όμως, κριτηρίων.

Ουσιαστικά μια από τις εκδοχές που προτάσσονται είναι η αξιοποίηση “έξυπνων” μεθόδων με την στάθμιση περιουσιακών (ακίνητα καταθέσεις), εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να υπάρξει στοχευμένη ωφέλεια από τις μειώσεις έμμεσων φόρων και ειδικά του ΕΦΚ στα καύσιμα, σε ευπαθείς ομάδες. Ουσιαστικά πρότυπο λειτουργεί η μέθοδος που ακολουθείται σε άλλες δράσεις στήριξης όπως το επίδομα θέρμανσης με την διαμόρφωση ενός μητρώου δικαιούχων.

Βέβαια το όλο το εγχείρημα, που η φιλοδοξία είναι να μην είναι οριζόντιο, έχει πολλές τεχνικές δυσκολίες καθώς μάλιστα το ζητούμενο είναι οι όποιες ενισχύσεις να φαίνονται αμέσως στο ατομικό πορτοφόλι του κάθε πολίτη και όχι μετά από μέρες όπως π.χ. συμβαίνει με τις πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης, αλλά και να αποκλειστούν τρόποι “λαθροχειρίας”.

Βέβαια και το τελικό ύψος των διαθέσιμων πόρων είναι ένα ζήτημα και θα κριθεί από τις δημοσιονομικές αντοχές, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί τις επόμενες μέρες, βέβαια με την παρέμβαση στο μέτωπο του Ειδικού Φόρου στα Καύσιμα και στο ΦΠΑ κάποιων βασικών αγαθών θα συνεχιστούν και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως ίσχυσε εδώ και 7 μήνες –πέραν του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης που χορηγείται σε πάνω από 700.000 νοικοκυριά.

Τι λέει το Υπουργείο Οικονομικών;

Παρεμβάσεις, πάντως στις τιμές των καυσίμων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη το βράδυ

«Έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα του πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων για τα καύσιμα.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε αύξηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου ώστε να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις. «Από τη στιγμή που λειτουργούμε με ποσοστά, θα είναι και μεγαλύτερη η στήριξη», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το νέο πακέτο στήριξης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι έχει ολοκληρωθεί η άσκηση για τις παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί η χώρα έχει υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, είναι ακόμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δε διαθέτει επενδυτική βαθμίδα».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές στο δεύτερο εξάμηνο, μέτρο που εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.

Πρόσθεσε δε ότι πρόκληση για τον προϋπολογισμό αποτελεί και η μονιμοποίηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2023, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «θα πρέπει να αυξηθεί γενναία και ρεαλιστικά λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη και τη συγκυρία αλλά και την ανεργία».

Η Αντιπολίτευση

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, που περιόδευσε στην αγορά της Καλαμάτας, όπου συζήτησε με καταναλωτές, εργαζόμενους και καταστηματάρχες για την κατάσταση στην αγορά, ζήτησε και πάλι μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν.

Το ΥΠΕΝ

Αλλά και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Παρασκευή προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να ανακουφιστούν στο μέτρο του δυνατού από τον νέο γύρο των ανατιμήσεων.

Συμπλήρωσε δε, πώς πέρα από αυτό γίνονται ενέργειες και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την οποία ζητήθηκε η δημιουργία ενός Ταμείου με φτηνή χρηματοδότηση για να προσφεύγουν οι κυβερνήσεις ώστε να επιδοτούν τους καταναλωτές όσο διαρκεί η κρίση και επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την μείωση της της τιμής του φυσικού αερίου η οποία θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές του ρεύματος.

Ο κ. Σκρέκας, υπογράμμισε πως η επιδότηση της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ενέργειας είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις ευπαθείς ομάδες μέσα από το κοινωνικό τιμολόγιο και τόνισε πως «δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο».

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει σενάρια ώστε να στηριχθούν οι αδύναμοι και στα καύσιμα κίνησης χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου

Αυξημένη, πάντως, θα είναι η νέα επιδότηση – αντίμετρο στις αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια όπως είπε και από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real Fm”, επιμένοντας εξάλλου ότι θα είναι στοχευμένη, καθώς θα αφορά τους πιο ευάλωτους.

Εξειδικεύοντας ειδικότερα την κυβερνητική γραμμή για την προστασία των εισοδημάτων – ενόψει και των σχετικών ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες -, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για “ένα παράπλευρο όφελος” που έχει προκύψει από την αναστάτωση και την ενεργειακή κρίση, το γεγονός, δηλαδή, ότι “αυξάνονται τα έσοδα του ταμείου ενεργειακής μετάβασης, τα έσοδα που λαμβάνουμε από την αγορά ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ)”. Τούτου δοθέντος, συνέχισε, “όσα περισσότερα έσοδα έρχονται στο ταμείο, αυτά θα επιστρέφουν στην κοινωνία, στην οικονομία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Θα αυξήσουμε την επιδότηση στους πιο ευάλωτους, είναι αυτό που πρέπει να γίνει, αυτό είναι το σωστό”.

Ενώ θύμισε, παράλληλα, ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις φόρων, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, επιδόματα και έκτακτες ενισχύσεις, “όλα αυτά έρχονται από τα πρόσθετα έσοδα”. Στο ερώτημα δε, αν η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση μηχανισμού, ειδικά για τα καύσιμα, μέσω του οποίου θα επιστρέφονται κάποια ποσά στους πιο ευάλωτους, ο Α. Σκέρτσος κράτησε χαμηλού τόνους κι επανέλαβε: “ο,τιδήποτε έρχεται πέραν των προϋπολογισθέντων, θα επιστρέφει στην κοινωνία και ειδικά στους πιο ευάλωτους”.

Δεν παρέλειψε όμως, να κατηγορήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν μείωση της φορολογίας, για “επιπόλαιη και ανεύθυνη τοποθέτηση”. Οι φόροι αυτοί, επιχειρηματολόγησε σχετικώς, “χρηματοδοτούν τα δημόσια αγαθά. Χρηματοδοτούν τα σχολεία μας, τους δασκάλους μας, τα νοσοκομεία μας, το υγειονομικό προσωπικό, την ασφάλεια, τους αστυνομικούς. Αν κόψουμε αυτούς τους φόρους, είναι αντιληπτό ότι η χώρα πρέπει να δανειστεί, να βγει στις αγορές, να αυξήσει το έλλειμμα και το χρέος. Και σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για τις διεθνείς αγορές και οικονομία, αλλά και τη δική μας οικονομία, να εκτεθεί σε μια αμφισβήτηση ως προς την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών. Τι συνέβη όταν αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές τα τελευταία 10 – 12 χρόνια;”, διερωτήθηκε και προχώρησε λέγοντας ότι “η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε, μπήκε σε μνημόνιο, όλοι υποφέραμε πάρα πολύ. ‘Αρα, πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, όταν εισηγούμαστε μειώσεις φόρων χωρίς να έχουμε εναλλακτική πρόταση από πού θα καλυφθούν τα χρήματα που θα κοπούν από τους φόρους”.

Η ΤτΕ

Μιλώντας, δε, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης την Παρασκευή 11/3, ανέφερε ότι εάν το φαινόμενο του πληθωρισμού συνεχιστεί και χειροτερέψει, ιδιαίτερα σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, θα μπορούσε να εξεταστεί η επιλογή στοχευμένων πολιτικών σε ευάλωτα νοικοκυριά, αν και τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Μιλάμε, είπε, για οικογένειες με παιδιά οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν πρώτον κουπόνια τροφίμων και δεύτερον να τονωθούν εισοδηματικά μέσα από επιπλέον φορολογικές πιστώσεις με την άμεση εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τους μέσα στην άνοιξη. Ο κ. Πελαγίδης απέρριψε, πάντως, τα οριζόντια μέτρα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «δωρεάν γεύμα», πολύ δε περισσότερο όταν αυτή τη στιγμή πρέπει να στηριχθεί με ό,τι μέσα υπάρχουν, η μικρή και μεσαία μεταποιητική μονάδα η οποία αντιμετωπίζει αδιανόητη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα