Κλειδί οι ενεργειακές τιμές για το προεκλογικό άνοιγμα της “κάνουλας”

Κλειδί οι ενεργειακές τιμές για το προεκλογικό άνοιγμα της “κάνουλας”
Χρήστος Σταϊκούρας και Κυριάκος Μητσοτάκης Nikos Libertas / SOOC

Στο οικονομικό επιτελείο θα εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τη διαμόρφωση της πορείας των τιμών το επόμενο δίμηνο για να κάνουν τον λογαριασμό και να δουν τι επιπλέον μέτρα θα εξετάσουν.

Η πτωτική τάση των ενεργειακών τιμών που εν πολλοίς οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες και στη μεγάλη αποθήκευση φυσικού αερίου, αλλά και στην κατάσταση στην Κίνα και στους κινδύνους που εντοπίζονται για ύφεση τόσο στην κινεζική οικονομία αλλά και στις ΗΠΑ δίνουν “θάρρος” στην κυβέρνηση που εν όψει εκλογών αλλά και βέβαια κυρίως λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την ακρίβεια αναζητά εναγωνίως χώρο για μέτρα.

Στο φόντο αυτό για άλλη μια φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του έτους άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στο Real fm την προηγούμενη εβδομάδα. Επανέλαβε, ότι, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα δημιουργηθεί και με γνώμονα την ανάγκη διασφάλισης της δημοσιονομικής ισορροπίας μπορεί να υπάρξουν και νέες κινήσεις. “Αν η οικονομία κινείται όπως σήμερα, μπορούμε να επιστρέψουμε ακόμα περισσότερα στους πολίτες” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι με βάση όσα έχει αναφέρει το οικονομικό επιτελείο στο παρελθόν, κρίσιμοι, παράγοντες για το εύρος του δημοσιονομικού χώρου, είναι οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς από την πορεία τους θα εξαρτηθεί, εάν και ποια μέτρα θα ενεργοποιηθούν προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2023 έχει συνταχθεί με την πρόβλεψη ότι η μέση τιμή πετρελαίου θα είναι 95 δολάρια το βαρέλι και το πλαφόν που έχει μπει από την ΕΕ στο φυσικό αέριο είναι στα 180 ευρώ, σημείο περίπου που έχει μπει και ως αναφορά στον προϋπολογισμό ως έσχατο σενάριο.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο διαμορφώνεται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το φυσικό αέριο το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα βρίσκεται στα επίπεδα πέριξ των 72 ευρώ η κιλοβατώρα με την τιμή του αερίου να έχει πραγματοποιήσει βουτιά-ρεκόρ τον Δεκέμβριο, της τάξης του -46% περίπου. Βέβαια στο οικονομικό επιτελείο θα εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τη διαμόρφωση της πορείας των τιμών το επόμενο δίμηνο για να κάνουν τον λογαριασμό και να δουν πόσα από το αποθεματικό του 1 δισεκ. και ειδικά των 600 εκατ. που έχουν προβλεφθεί για ενεργειακές επιδοτήσεις μπορεί να αξιοποιηθούν άμεσα και ποια θα κρατηθούν για το β΄εξάμηνο, οπότε και υπάρχουν φόβοι για άνοδο τιμών.

Το “μαξιλάρι”

Αξίζει, ωστόσο να σημειωθεί, ότι το “μαξιλάρι” των 37,8 δισ. ευρώ που υπήρχε ως τον Σεπτέμβριο, τον Δεκέμβριο έχει “μαζευτεί” στα 30,6 δισ. ευρώ, όπως καταδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της χώρας (ΟΔΔΗΧ), από το 2020 αρχικά περίπου 5 ως 7 δισ. ευρώ είχαν αναλωθεί μέχρι και το 4ο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμόιζεται ότι τον Μάρτιο του 2021 με τη διεθνή οικονομία σε βαθιά ύφεση και τις ανάγκες στήριξης τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είχαν φτάσει τα 29,3 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά βέβαια αναδεικνύουν τη σημασία του “μαξιλαριού” που είχε χτιστεί μέχρι το 2019 με την τότε κυβέρνηση να έχει συναντήσεις κύματα κριτικής.

Νέα μέτρα

Στο φόντο όμως της συγκυρίας εν όψει και εκλογών και με ένα μαξιλάρι ακόμα ακμαίο, έστω κι αν τα κόστη δανεισμού της χώρας έχουν ανέβει η κυβέρνηση προχωρά το 2023 στις εξής φοροελαφρύνσεις:

1ον) Τη μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέτρο το οποίο έχει ως ωφελούμενους 3 εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες.

2ον) Τη μονιμοποίηση από την 01/01/2023 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

3ον) Την παράταση για άλλα 2 έτη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα.

4ον) Την παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Ειδικότερα, για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, θα ισχύσει υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Παράλληλα έχει προβλεφθεί η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα