Μεταβιβάσεις Ακινήτων : Συνωστισμός αιτήσεων στο “νήμα” πριν τις νέες αντικειμενικές

Μεταβιβάσεις Ακινήτων : Συνωστισμός αιτήσεων στο “νήμα” πριν τις νέες αντικειμενικές
Ακίνητα στην Αθήνα Alexandros Michailidis / SOOC

Συμβολαιογράφοι, Εφορίες αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι είναι σε διαδικασία «εμφράγματος» λόγω του πλήθους αιτήσεων για μεταβιβάσεις που καλούνται να διεκπεραιώσουν.

Οι μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες αλλά και τα νέα βάση που φέρνει σε ιδιοκτήτες η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων έχει οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες στο να ξεκινήσουν διαδικασίες μεταβιβάσεων και γονικών παροχών για ακίνητα που διαθέτουν, επωφελούμενοι βέβαια και του νέου αυξημένου αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ που ισχύει εδώ και μερικές εβδομάδες.

Έτσι, σε συμβολαιογραφικά γραφεία, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία Δήμους (όπου εκδίδεται η βεβαίωση για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας –ΤΑΠ) αλλά και σε υπηρεσίες των ΔΟΥ έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες αιτήσεις των ενδιαφερομένων που προσπαθούν να προλάβουν προθεσμίες.

Μάλιστα υπάρχει μεγάλη πίεση προς το Υπ. Οικονομικών για χορήγηση μεγαλύτερης παράτασης ισχύος των παλιών αντικειμενικών αξιών ώστε να καταστεί δυνατή η διεκπεραίωση των αιτημάτων αυτών.

Προτεραιότητα οι αιτήσεις για μεταβιβάσεις

Εν τω μεταξύ ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής έδωσε εντολή στις Εφορίες προτεραιοποιήσουν την εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων ακινήτων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι με «χειρονακτικό» τρόπο, δηλαδή, από τους υπαλλήλους θα γίνει η διεκπεραίωση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν στις εφορίες μέχρι και τις 17/12/2021 καθώς και των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

Βέβαια με βάση σχετική διάταξη δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ανακαλέσουν με ηλεκτρονικό τρόπο χειρόγραφες δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών στις εφορίες και να τις υποβάλλουν εκ νέου μέσω της πλατφόρμας MyProperty για την διευκόλυνση τους.

Τέλος χρόνου

Στο μεταξύ την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φόρου για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου για να συντάξουν τα συμβόλαια με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και να αποφύγουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις έως 250% από την αύξηση των τιμών ζώνης από την 1-1-2022.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στην πλατφόρμα myProperty υποβάλλονται καθημερινά πάνω από 1.200 δηλώσεις ενώ οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους. Στον Δήμο Αθηναίων έχουν αλλάξει χέρια 3.722 ακίνητα, στη Θεσσαλονίκη 1.658, στον Δήμο Πειραιά 554, ενώ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα υπάρχει σε Ρόδο, Πάρο και Κέρκυρα.

Πάντως πολλά παράπονα ακούγονται ειδικά για το χρόνο απόδοσης της βεβαίωσης ΤΑΠ και μάλιστα από το Δήμο Αθηναίων, που με βάση πληροφορίες, αποδίδει το σχετικό έγγραφο σε ένα μήνα. Αυτό, όπως είναι αντιληπτό, τινάζει τα χρονοδιαγράμματα στον αέρα και πολλοί δε θα προλάβουν να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου για τις μεταβιβάσεις τους. Να σημειωθεί ότι άλλοι μικρότεροι βέβαια δήμοι αποδίδουν τοσχετικό έγγραφο εντός τριών ημερών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα