Ο Ντάισελμπλουμ θυμάται Βαρουφάκη: “Μην ξεχάσουμε τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση στην Ελλάδα

Ο Ντάισελμπλουμ θυμάται Βαρουφάκη: “Μην ξεχάσουμε τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση στην Ελλάδα
Γερούν Ντάισελμπλουμ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Περισσότερο χαμογελαστός από ότι συνήθως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε, το απόγευμα της Τρίτης, για μαθήματα που θα πρέπει να πάρουν όλοι για συνετή δημοσιονομική πολιτική και τον άσπονδο φίλο του Γιάννη Βαρουφάκη.

Είναι στα χέρια των πολιτικών να μην ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη Ελλάδα και Κύπρο» όπου και πάλι o τέως υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης κυριολεκτικά έλαμψε δια της απουσίας του.

Η πρώτη αναφορά του στον μεγάλο του «αντίπαλο» ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα στην διερμηνεία της εκδήλωσης όταν δεν μπορούσε να ακούσει τους συνομιλητές του που μιλούσαν ελληνικά. «Είχα το ίδιο πρόβλημα και στην συνάντηση με το κ. Βαρουφάκη» αναφώνησε χωρίς να δώσει συνέχεια.

Η δεύτερη αφορμή δόθηκε όταν ο Γκίκας Χαρδούβελης κάνοντας αναφορά στο βιβλίο αναφέρθηκε στην γνωστή φράση της Κριστίν Λαγκάρντ σε μια από τις θυελλώδεις συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα. Η Επικεφαλής του ΔΝΤ είχε πει μεταξύ αστείου και σοβαρού «για να βρούμε λύσεις θα πρέπει να έχουμε ενήλικες στο δωμάτιο».

Ως γνωστό η φράση αυτή έγινε τίτλος σε ένα από τα βιβλία του κ. Βαρουφάκη ο οποίος έδωσε την εξήγηση ότι οι «ανήλικοι» ήταν οι Γερμανοί. «Δεν κατάλαβε ότι εννοούσε τον ίδιο;» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών για να εισπράξει την αποδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Πράγματι αυτό, το να το κάνει τίτλο είναι το πιο αστείο» , είπε.

Μάλιστα αργότερα απαντώντας σε ερώτηση του κοινού σχετικά με την οικονομική πολιτική είπε: «Οδεύεται ως χώρα σε εκλογές όταν οι πολιτικοί είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς σας μιλούν για μειώσεις φόρων εισφορών επιβαρύνσεων να επιμένετε να τους ρωτάτε από που θα βρουν χρήματα για τις χρηματοδοτήσουν».

Όπως είπε στην περίπτωση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος μένει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και γι αυτό χρειάζεται μια αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να γίνει προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων.

Έλλειψη του προγράμματος η απουσία Bad Bank

Η απουσία σχεδιασμού ενός οργανισμού διαχείρισης κόκκινων δανείων (μιας Bad Bank) ήταν μια έλλειψη στα εκατοντάδες προαπαιτούμενα του τρίτου προγράμματος που υλοποίησε παρατήρησε στην τοποθέτηση του ο υφυπουργός παρά το Πρωθυπουργό κ Δημητρης Λιάκος.

«Αν είχαμε ένα οργανισμό που θα αντιμετώπιζε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ήμασταν σήμερα πολύ καλύτερα» είπε κάνοντας και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να συμφωνήσει στην παρατήρηση του .

Σε ότι αφορά την διαχείριση του πρώτου εξαμήνου του 2015 τόνισε ότι «και εγώ πιστεύω ότι τα πράγματα μπορούσαν να πάνε καλύτερα εκείνο το διάστημα» είπε για να προσθέσει «από την άλλη μάλλον θα έπρεπε να έχουμε μια κορύφωση του δράματος πριν έχουμε λύση. Ευτυχώς είχαμε μια λύση και τελικά ολοκληρώσαμε πολλές αλλαγές μέσα στο πρόγραμμα».

Τόνισε επίσης ότι το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει το τέλος των αλλαγών. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν ακόμη ώστε να γίνει η Ελλάδα ένας τόπος που χαίρεσαι να μένεις και να δουλεύεις».

Δικαιολόγησε επίσης και την σκληρή στάση του κ. Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι όταν αναλαμβάνεις τέτοιες θέσεις σε τόσο κρίσιμες περιόδους πρέπει να ακολουθείς την μέση όσο.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης

Ο πρώην υπουργός οικονομικών κ Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε στην τοποθέτηση του ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μαζί με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Γ. Άσμουσεν συνέβαλαν σημαντικά μαζί στον να μην βγει η Ελλάδα από το Ευρώ .

Μιλώντας για το βιβλίο πρόσθεσε και τις δικές του εμπειρίες τονίζοντας ότι η δίμηνη παράταση του δεύτερου προγράμματος που εξασφάλισε το 2014 πιέζοντας χρονικά της διαπραγματεύσεις της νέας Κυβέρνησης ήταν αποτέλεσμα πίεσης από τον τότε Φιλανδό υπουργό οικονομικών.

Κατηγόρησε με την σειρά του κ. Βαρουφάκη για έλλειψη γνώσης σ ε ότι αφορά την λειτουργία της ΟΝΕ και των υποχρεώσεων της χώρας.

Νίκος Βέττας

Την ανάγκη να γύρει η πλάστιγγα και την πλευρά της ανάπτυξης και όχι μόνο της δημοσιονομικής σταθερότητας επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ Νίκος Βέττας στην περίοδο μετά τα ο μνημόνιο.

Άσκησε εμμέσως κριτική σε ότι αφορά το μείγμα πολιτικής που βασίζεται στην υψηλή φορολόγηση επισημαίνοντας ότι η συνθήκες για την επιτάχυνση της ανάπτυξη δεν είναι καλές αφού η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε εξωτερικό δανεισμό το επόμενο διάστημα.

Σε ότι αφορά την ευρωζώνη τόνισε ότι ο χρόνος μέχρι την επόμενη κρίση είναι πεπερασμένος και ότι θα βρει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου με υψηλό χρέος.

Για να υπάρξει λοιπόν ένας μηχανισμός ανάσχεσης η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες μεταβιβαστικές πληρωμές από το βορά στο νότο ώστε να ισορροπήσει το έλλειμμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητα. Πρότεινε μάλιστα και κάποια λύση για επιδότηση επιτοκίων του νότου ώστε να μειωθεί το βάρος του χρέους.

Θεόδωρος Φέσσας

Στην δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε με την σειρά του την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και να υπάρξουν άμεσα κίνητρα για να τονωθεί η εσωτερική παραγωγή . Τόνισε το βαρίδι της υπερφορολόγησης σημειώνοντας ότι το διάστημα 2009 2018 η φόροι αυξήθηκαν μεν κατά 10% του ΑΕΠ αλλά τα έσοδα του κράτους είναι περίπου τα ίδια.

Τόνισε ότι το κομμάτι της φορολογίας που θα πρέπει να ελαφρυνθεί θα είναι αυτό της φορολογίας της εργασίας ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να έχουν περιθώριο να αυξήσουν την απασχόληση.

Τόνισε τέλος ότι η υπέρβαση της κρίσης χρειάζεται επιτάχυνση της ανάπτυξης που θα πρέπει να τρέξει με ρυθμό τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version