Οι 5 βασικές προτεραιότητες σε Υποδομές – Μεταφορές 

Οι 5 βασικές προτεραιότητες σε Υποδομές – Μεταφορές 
INTIME NEWS

Τα θέματα που θα προωθηθούν μεταξύ άλλων είναι η ανανέωση του στόλου λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη μιας και  ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι κατά 70% παλαιότερος του μέσου ευρωπαϊκού.

Πέντε πυλώνες έχει θέσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στην στρατηγική του για την προώθηση των μεγάλων θεμάτων του υπουργείο σε συνεργασία με τους υφυπουργούς του, Νίκο Ταχιάο και Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πλήρη εικόνα των θεμάτων θα υπάρχει μετά τη ΔΕΘ καθώς πρόκειται για ένα πολυσχιδές υπουργείο με πάρα πολλά και διαφορετικά αντικείμενα. Ο κ. Σταϊκούρας ήδη έχει επισκεφθεί κάποια εργοτάξια μεγάλων έργων όπως το Πάτρα-Πύργος, ο Ε65 και το Άκτιο-Αμβρακία και όπως φαίνεται αυτή θα είναι και μια γενική στρατηγική της νέας ηγεσίας. Δηλαδή η συχνή επίσκεψη -ίσως και ανά εβδομάδα- στα εργοτάξια για να υπάρχει μια καλύτερη αντίληψη της προόδου και των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των έργων. Αυτός θα είναι ο πρώτος και βασικός πυλώνας.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πριν από μερικές ημέρες ο κ.Ταχιάος, η κα Αλεξοπούλου και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, χρησιμοποίησαν το τρένο αρχικά μέχρι τη Λαμία και στη συνέχεια μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να αποκτήσουν και οι ίδιοι μια εικόνα του μέσου.

Στο επίκεντρο λοιπόν περνά η καθημερινότητα του πολίτη και η μετακίνηση του με τα μέσα. Τα θέματα που θα προωθηθούν είναι η ανανέωση του στόλου λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη μιας και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι κατά 70% παλαιότερος του μέσου ευρωπαϊκού.

Σε αυτό το επίπεδο θα εξεταστούν λύσεις σε εκκρεμή θέματα με τα ΚΤΕΛ και το leasing των αστικών λεωφορείων. Παράλληλα εκτιμάται ότι τους πρώτους μήνες του 2024 θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία από τα συνολικά 250. Ο διαγωνισμός είναι προς ολοκλήρωσης και ανάδοχος είναι η εταιρεία Yutong. Στόχος είναι να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2024. Παράλληλα έμφαση δίνεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο στις ΔΕΚΟ του υπουργείου (ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ κλπ) και η ενίσχυση με προσωπικό.

Τρίτος πυλώνας είναι η ασφάλεια. Υπάρχουν δεσμεύσεις στα θέματα σιδηροδρομικών δικτύων, και στις αερομεταφορές σε ΥΠΑ, ΑΠΑ κλπ. Στο υπουργείο έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και παρακολουθούνται οι σχετικές συμβάσεις.

Τέταρτος και σημαντικός πυλώνας είναι το τρίπτυχο: ηλεκτροκίνηση, ψηφιοποίηση και οδική ασφάλεια. Είναι θέματα που ενδιαφέρουν την ηγεσία του υπουργείου καθώς ακουμπούν στο σύνολο τους τόσο τις υποδομές όσο και τις μεταφορές. Με την ηλεκτροκίνηση να βρίσκεται να αυξητική τάση θα χρειαστούν πολλά βήματα να γίνουν. Η ψηφιοποίηση και ειδικά το θέμα του BIΜ αλλά και του περάσματος στην ψηφιακή εποχή των κατασκευών είναι απαραίτητη ενώ η οδική ασφάλεια είναι πάντα στο επίκεντρο καθώς υπάρχει ο διαρκής στόχος μείωσης των ατυχημάτων και των θανατηφόρων περιστατικών.

Πέμπτος πυλώνας είναι τα αρδευτικά έργα που λογίζονται ως μια ξεχωριστή κατηγορία. Συνολικά 63 έργα θα έρθουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ μαζί με τα έργα που προωθούνται από το υπουργείο φτάνουμε σε ένα budget που αγγίζει -η και ξεπερνά- τα 2 δισ. ευρώ. Αυτά τα έργα θα μας απασχολήσουν πολύ το επόμενο διάστημα καθώς με αυτά, εξυπηρετείται ο αγροτικός κόσμος της χώρας που σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται η επιβίωση από την επαρκή άρδευση.

Αυτή την εποχή γίνονται συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και δεκάδες φορείς έχουν υποβάλει αιτήματα για συναντήσεις και συσκέψεις με στόχο την επίλυση θεμάτων που απασχολούν. Η ηγεσία έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις μεγάλες κατασκευαστικές της χώρας.

Σημαντική θέση θα έχει η Θεσσαλονίκη και η καθημερινότητα καθώς προγραμματίζεται σύσκεψη με Περιφέρεια και Δήμο για τα θέματα Μετρό, ΟΑΣΘ και flyover. Θα ακολουθήσουν πολλές άλλες με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Τα προβλήματα όπως συμπυκνώνονται στα έργα είναι η έλλειψη εργατικού προσωπικου, το κόστος, οι απαλλοτριώσεις, τα περιβαλλοντικά, τα αρχαιολογικά και τα θέματα των μελετών. Κρίσιμος παράγοντας του υπουργείου ΥΠΟΜΕ είναι το έργο να μπορεί να εκτελείται εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού. Στην εκτέλεση των έργων, το υπουργείο θα απαιτεί  για τα σημαντικά αιτήματα να υπάρχει αναλυτική τεκμηρίωση και τόσο από τις Διευθύνσεις και από την αγορά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα