Ποιοι θα πληρώσουν διπλό χαράτσι για τα ακίνητα

Ποιοι θα πληρώσουν διπλό χαράτσι για τα ακίνητα
EUROKINISSI

Νέος προτεινόμενος φόρος για τα ακίνητα που θα αποτελεί συνδυασμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Αύξηση φορολόγησης ανάλογα με την περιουσία

Νέες αλλαγές στον φόρο ακινήτων μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε εντός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η λύση αναμένεται να είναι «μεσοβέζικη», αφού θα πρέπει να συγκεραστούν όλες οι απόψεις των βουλευτών, ώστε να αποφευχθούν νέες «τρικυμίες» εντός του κυβερνητικού σχήματος, ύστερα δε και από την αποχώρηση της Θεοδώρας Τζάκρη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιδιώκεται κατ’ ουσία να υπάρξει προοδευτικότητα στη φορολόγηση, σε συνδυασμό με την επιβολή ελάχιστου φόρου ανά τετραγωνικό, προκειμένου να προσεγγιστεί ο εισπρακτικός στόχος.

Ελαφρύνσεις για αγροτεμάχια

Οι μεγαλύτερες ελαφρύνσεις αναμένεται να ισχύσουν για τα αγροτεμάχια, αφού από τον φόρο, με βάση τα τελευταία «σενάρια», προβλέπεται ότι θα βεβαιωθούν έσοδα ύψους 3,4 δισ. ευρώ αντί 3,6 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεν αγρότες θα αποφύγουν βάρη 200 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως θα επωμιστούν οι υπόλοιπες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, με επιδίωξη να πληρώσουν τα περισσότερα οι «έχοντες», ώστε «λίγα να πληρώσουν οι πολλοί».

Σε κάθε περίπτωση ο εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος στα 2,9 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο πάντως θα κληθούν να συγκεντρώσουν οι Εφορίες, έως ότου φυσικά ο νέος φόρος αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κίνηση που θέλει χρόνο όμως, καθώς θα πρέπει οι ΟΤΑ να αποσυνδεθούν από τις άλλες επιχορηγήσεις που παίρνουν μέχρι σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνδυασμός ΕΝΦΑ και ΦΑΠ

Ο νέος φόρος θα αποτελεί συνδυασμό του ΕΝΦΑ που δημοσιοποιήθηκε και του ΦΑΠ, αφού θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, όμως θα προσαυξάνεται ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, ενώ μελετάται εάν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο στο ύψος των 300.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα για το ΦΑΠ.

Από την άλλη πλευρά ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης/τ.μ. σε όλες τις περιοχές, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται να είναι χαμηλοί για τους μικροϊδιοκτήτες σε επαρχιακές και υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, αλλά και υψηλότεροι για τη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Πηγή: Ναυτεμπορική

SHARE:

24Media Network