Πόσο θα βγει η δόση εξόφλησης των κορονοχρεών για 600 χιλιάδες επιχειρήσεις

Πόσο θα βγει η δόση εξόφλησης των κορονοχρεών για 600 χιλιάδες επιχειρήσεις
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Κατά μέσο όρο κάθε μία από περίπου 600 χιλιάδες επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέφει από την αρχή του επόμενου έτους γύρω στα 300 ευρώ κάθε μήνα για τους χρωστούμενους φόρους της πανδημίας με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Τρόπους για την διασφάλιση της εξόφλησης οφειλών που συσσωρεύτηκαν από τους μήνες των απανωτών lockdown εξετάζει η κυβέρνηση ώστε να αποτρέψει ένα κύμα «δευτερογενών» αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία.

Όπως προανήγγειλε ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά FM εξετάζεται σχετική ρύθμιση, πέρα από τη υφιστάμενη που προβλέπει 24 – 48 δόσεις.

Πέρα από τον αριθμό των δόσεων καυτό ζήτημα είναι το εάν θα συμπεριληφθούν και άλλες οφειλές που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος που δεν καλύπτονται από τις μέχρι στιγμής κινήσεις για «παγώματα» χρεών και τμηματική καταβολή τους μετά την 1η 1ου 2022.  

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη διαγραφή οφειλών, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως θα πρέπει να δούμε την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως κούρεμα οφειλών έχει γίνει με τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως το 2022 θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή καθώς θα αποσύρονται σταδιακά κάποια μέτρα στήριξης και δεν θα υπάρχει διόγκωση δαπανών ενώ η οικονομία θα λειτουργεί καλύτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικός παράγων εξέφρασε την αισιοδοξία του για την γενικότερη πορεία της οικονομίας ενώ τόνισε ότι η λήξη «συναγερμού» θα σφραγιστεί με την απόφαση για μια ρύθμιση χρεών. «Πάμε σε ομαλοποίηση αλλά θα συνεχίσουμε με στήριξη. Το τελευταίο που κλείνει τον κύκλο αυτό θα είναι οι ρυθμίσεις» ανέφερε και άφησε να εννοηθεί ότι σχετική πρόταση θα κατατεθεί προς συζήτηση με τους θεσμούς.

Πρόκειται για απλήρωτους φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, εισφορές αλλά και υποχρεώσεις που απορρέουν από την Επιστρεπτέα- δηλαδή συνολικά πάνω από 7 δισ ευρώ- τα οποία θα πρέπει να εξυπηρετηθούν παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

«Το κομμάτι των φόρων και επιστρεπτέας που αναμένουμε προς επιστροφή είναι περίπου 2 δισεκ. οι φόροι και 4 δισεκ. οι επιστρεπτέες»  ανέφερε ο ίδιος παράγων τονίζοντας ότι  αφορούν περίπου οι φόροι 600 χιλιάδες επιχειρήσεις που θα πρέπει να επιστρέψουν γύρω στα 300 ευρώ ανά επιχείρηση το μήνα κατά μέσο όρο για φόρους».

«Αυτές με που δήλωναν μεγάλα κομμάτια τζίρου έχουν χώρο για να επιστρέψουν τα χρήματα. Όσοι ήταν οριακοί και πριν θα μας απασχολήσουν και τότε» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, πάντως στη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά ο κ. Σταίκούρας για ενδεχόμενη διαγραφή οφειλών, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως θα πρέπει να δούμε την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως κούρεμα οφειλών έχει γίνει με τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα