“Στοχευμένα μέτρα” απέναντι στην οικονομική και κοινωνική πίεση – Το καμπανάκι του ΔΝΤ

“Στοχευμένα μέτρα” απέναντι στην οικονομική και κοινωνική πίεση – Το καμπανάκι του ΔΝΤ
Κλειστά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Η προσπάθεια "πυρόσβεσης" από την κυβέρνηση την ώρα που λιανεμπόριο, αθλητισμός, πολιτισμός και εστίαση βρίσκονται σε απόγνωση. Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ.

Λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η οικονομία και ειδικά τομείς όπως η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός αναζητά με χαρακτήρα επείγοντος η κυβέρνηση μετά και τις διαφαινόμενες αποφάσεις για “απαγορευτικά” της κυκλοφορίας αλλά και τις ενδείξεις για διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Οι κινήσεις εξπρές έχουν στόχο αφενός να κατασιγάσουν αντιδράσεις, να δώσουν “οξυγόνο” και να προετοιμάζουν την επόμενη μέρα. Βέβαια το ζητούμενο ειδικά για το μέλλον είναι το τι επιλογές θα γίνουν και πώς και εάν θα επιβιώσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στους κλάδους αυτούς στην Ελλάδα αλλά και βέβαια οι εργαζόμενοι.

Κοινωνικό καμπανάκι από το ΔΝΤ

Σημειώνεται ότι ήδη τα σημάδια είναι ανησυχητικά από άλλες χώρες αλλά και τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι την προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό «επικίνδυνο κύμα» χρεοκοπιών και ανεργίας, εάν δεν συνεχίσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης έως ότου ξεπεραστεί η κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού, απηύθυνε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Reuters η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει το περιθώριο για λήψη περαιτέρω μέτρων και προβαίνοντας σε αυτή την κίνηση λειτουργεί υποστηρικτικά και για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Ερωτηθείσα εάν έχει υποστηρίξει το πρόγραμμα νέων μέτρων ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ προσυπογράφει το βάρος που δίδει η νέα δέσμη μέτρων στον εμβολιασμό, στην υγειονομική περίθαλψη, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην παροχή κρατικής βοήθειας προς κεντρικές και τοπικές αρχές, καθώς και στις επενδύσεις στην εκπαίδευση.

Πυροσβεστικά μέτρα

Στο φόντο αυτό κι εν όψει απόγνωσης στο λιανεμπόριο, αθλητισμό, πολιτισμό και εστίαση αλλά και των επικείμενων κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έσπευσε να προλάβει τις εξελίξεις ανακοινώνοντας ένα πακέτο τεσσάρων σημείων για την εστίαση μετά από μια συνάντηση φορέων με τον Πρωθυπουργό που ξεσήκωσε αντιδράσεις για τον τρόπο που οργανώθηκε από πολλούς φορείς του κλάδου. Ήδη έχουν αναφέρει ότι μια στις δυο επιχειρήσεις που στηρίζουν 300.000 εργαζόμενους δύσκολα θα επιβιώσει.

Έτσι χτες σε μια προσπάθεια “πυρόσβεσης” ανακοινώθηκε :

1) Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας.

2) Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.

3) Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και τον Δεκέμβριο.

4) Το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη».

Βέβαια ήδη η κατάσταση και στο δημόσιο ταμείο δυσκολεύει εν όψει και των αναγκών νέας στήριξης. Η πτώση των τζίρων και της κατανάλωσης έχει προβολή στα δημόσια έσοδα που λόγω των περιορισμένων ημερών κανονικής λειτουργίας τον Ιανουάριο έχουν “πληγωθεί” σημαντικά, με βάση και τις πρώτες ενδείξεις από το ΓΛΚ.

Πεπερασμένα όρια – στοχευμένα μέτρα

Όπως είπε χτες στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης προϋπολογισμός έχει δεχθεί πλήγμα από το παρατεταμένο λοκντάουν τόνισε. «Είναι σαφές ότι έχουμε υποστεί πλήγμα από το παρατεταμένο λοκντάουν Δεκεμβρίου – πρώτων ημερών Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού. Η εικόνα μου από το λιανεμπόριο είναι ότι συνεχίζει και δουλεύει και έχει προσαρμοστεί στο click away σε σημαντικό βαθμό, εργαλείο που και το ίδιο έχει αγκαλιάσει. Προφανώς όλα αυτά είναι συνάρτηση επιδημιολόγων – κυβέρνησης», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Οι δημοσιονομικοί πόροι που έχουμε, είναι πια πεπερασμένοι. Το δημόσιο αντέχει να στηρίζει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί, αλλά όσο περνάει ο χρόνος, θα πρέπει να το κάνει με όλο και πιο στοχευμένα μέτρα, για να μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να περάσει κάποιο όριο στα δημόσια οικονομικά. Και σε κάθε περίπτωση, επειδή έχουμε μπροστά μας και τα μέτρα της ανάκαμψης γιατί δεν τελειώνει η υπόθεση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή αρχές Μαΐου, θα πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και την έξοδο και την ανάκαμψη κι αυτός είναι αρκετά μεγάλος φάκελος, που πρέπει να διαχειριστούμε με σωφροσύνη. Κάτι που δίνουμε σήμερα, δεν θα μπορούμε να το δώσουμε αύριο», επισήμανε.

Κι άλλα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό κι εν όψει παρατεταμένου απαγορευτικού στην οικονομία κυβερνητικό σχέδιο με ορίζοντα το τέλος Απριλίου προωθείι:

– Έκπτωση 40% στα ενοίκια για τους πληττόμενους αλλά ανοιχτούς κλάδους με παράταση των αναστολών σε μέρος του προσωπικού τους. Η μείωση θα ισχύσει και για τα ενοίκια των εργαζομένων σε αναστολή για κύρια κατοικία και φοιτητική στέγη.

– Μετάθεση των πληρωμών για τις δόσεις ρυθμίσεων χρεών προς το Δημόσιο με εξαίρεση το ΦΠΑ.

– Παράταση επιδομάτων ανεργίας που λήγουν.

– Νέα επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους τουλάχιστον 750 εκ. ευρώ εντός του Μαρτίου. Έμφαση θα δοθεί στο τουρισμό και την εστίαση μέσω της αύξησης του ύψους της ενίσχυσης και με «κούρεμα» του ποσού ενδεχομένως και πάνω από το 50% που ίσχυε στους δύο προηγούμενους κύκλους ενώ οι εκταμιεύσεις των χρημάτων θα επισπευστούν.

– Ενεργοποίηση προγράμματος επιδότησης των δόσεων επιχειρηματικών δανείων κατά το πρότυπο του «Γέφυρα» για τα στεγαστικά. Βέβαια για το πρόγραμμα υπάρχει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αντιδρούν σε γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου.

Κυνήγι επενδύσεων

Επιπλέον η κυβέρνηση βάζει με ταχύτητα εξπρές ένα σχέδιο για τις επενδύσεις με έμφαση τις ιδιωτικές βέβαια προσπαθώντας να κλειδώσει αναγκαίους πόρους . Ήδη χτες προχώρησε σε αναθεώρηση της σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός» που από την Αξιωματική Αντιπολίτευση χαρακτηρίστηκε ως «αποικιοκρατική» . Βέβαια από το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζεται ως άκρως θετική καθώς εξασφαλίζει την ομαλή πορεία της επένδυσης και μεγιστοποιεί τα οφέλη για την εθνική οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέδειξε στο διαδικτυακό συνέδριο «Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στη μετά-Covid19 εποχή» τις επενδύσεις που ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία, με σημαντικούς ξένους επενδυτές (Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Deloitte, Volkswagen κ.ά.) λέγοντας ότι «δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και στις προοπτικές της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο απαντώντας στη διεθνή «κόντρα» κινήτρων προσέλκυσης επενδυτών προωθεί πλέγμα 9 μέτρων. Όπως είπε ο κ. Σταικούρας για την ενίσχυση των επενδύσεων και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μεταξύ άλλων προωθούνται τα εξης:

1. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

2. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων.

3. Κατάργηση της εισφοράς στις πιστώσεις factoring και leasing.

4. Φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών.

5. Εξορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, όπως των εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), των αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων, των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των ΟΣΕΚΑ.

6. Διατάξεις για την υπερ-απόσβεση δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και την υπερ-έκπτωση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

7. Θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου στη χώρα.

8. Πρόβλεψη απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων, εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

9. Μείωση κατά 50% τον φορολογικό συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους.

Ζητούμενο βέβαια είναι οι επενδύσεις που οδηγούν σε οικονομία γνώσης και αφήνουν υπεραξία μακριά από «μεταπρατικές» λογικές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα