Τιμές φωτιά στα οικοδομικά υλικά εκτινάσσουν τα κόστη έργων και κατοικιών – Ανεπηρέαστη η ζήτηση

Τιμές φωτιά στα οικοδομικά υλικά εκτινάσσουν τα κόστη έργων και κατοικιών – Ανεπηρέαστη η ζήτηση
Νεοανεγειρόμενη οικοδομή σε περιοχή της Αττικής Eurokinissi

Συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές που σχετίζονται με τις κατασκευές επηρεάζοντας τόσο τα συνολικά κόστη για την απόκτηση ή ενοικίαση κατοικίας, αλλά και τους προϋπολογισμούς μεγάλων έργων.

Μαζί με την εκτόξευση των τιμών ενεργειακών προϊόντων την ανιούσα εδώ κι ένα χρόνο έχουν πάρει και τα κόστη των οικοδομικών υλικών, προϊόντων που η παραγωγή τους είναι ενεργοβόρα σχετίζονται άμεσα με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και τις πρώτες ύλες.

Έτσι, αύξηση 7,1% σημειώθηκε στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες.

Ειδικότερα, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε: Ηλεκτρική ενέργεια (44,9%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (27,7%), Σίδηρο οπλισμού (19,3%), Αγωγούς χάλκινους (16,9%), Σωλήνες χαλκού (14,6%), Θερμαντικά σώματα (8,6%), Πλαστικούς σωλήνες (8,6%), Τούβλα (7%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (6,9%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (5,2%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (5%), Κουφώματα αλουμινίου (4,7%), Πόρτες εσωτερικές (4%), Έτοιμο σκυρόδεμα (3,6%), Παρκέτα (3,3%), Ξυλεία οικοδομών (3,2%), Παράθυρα ξύλινα (3,1%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (3,1%), Τσιμέντο (2,9%) και Μαρμαρόπλακες (2,8%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 7,1% τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,4% τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2020.

Ενώ, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021- Δεκεμβρίου 2021 παρουσίασε αύξηση 3,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020- Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Τα νέα κτήρια

Παράλληλα, αύξηση 3,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών το δ’ τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2020, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

Ο ίδιος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,3% το δ’ τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του γ’ τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020. Ενώ, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021- Δεκεμβρίου 2021 παρουσίασε αύξηση 2,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020- Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Μάλιστα, ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 5,4% το δ’ τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2020, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019. Ειδικότερα, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών υλικών κατά 6,8%, καθώς και στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας κατά 2,9%.

Ο ίδιος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,7% το δ’ τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του γ’ τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020. Ειδικότερα, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών υλικών κατά 2,3% και στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας κατά 0,6%. Ενώ, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021- Δεκεμβρίου 2021 παρουσίασε αύξηση 3,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020- Δεκεμβρίου 2020, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών κατηγοριών Έργων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών (δείκτης εκροών) παρουσιάζει τη μεταβολή των τιμών που καταβάλλονται στους κατασκευαστές-εργολήπτες των διαφόρων επιμέρους τμημάτων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών κατά την ανάθεση κατασκευής των έργων.

Ενώ, ο δείκτης συνολικού κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών (δείκτης εισροών) παρουσιάζει την εξέλιξη του κόστους στο οποίο υποβάλλεται ο κατασκευαστής μιας τυποποιημένης κατασκευής (πολυκατοικίας) και υπολογίζεται βάσει των τιμών των υλικών και της αμοιβής εργασίας που καταβάλλει.

Απόκτηση και ενοικίαση κατοικίας

Όλες αυτές οι εξελίξεις καθιστούν την όποια διαδικασία απόκτησης ή ενοικίασης σπιτιού ακόμη πιο δύσκολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα έτος (Δεκέμβριος 2021- Δεκέμβριος 2020), καταγράφεται άνοδος 18% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίσης η όλη κατάσταση διαμορφώνει ένα ρευστό σκηνικό για τα νέα έργα εν όψει μια σειράς συμβασιοποιήσεων που έρχονται. Να σημειωθεί ότι τα επόμενα βήματα και τα άμεσα έργα που θα συμβασιοποιηθούν ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ και αφορούν σιδηροδρομικά έργα ύψους 3,8 δισ. ευρώ και τέσσερα οδικά έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση

Ωστόσο στην αγορά κατοικίας η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Όπως ειδικά αναφέρουν η ΤτΕ στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική για το 2021, αλλά και παράγοντες της αγοράς, η αγορά ακινήτων το 2022 θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Όπως σημειώνεται από την ΤτΕ, υπάρχει σωρευτικά σημαντική πτώση των αξιών και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ενίσχυση των επενδύσεων, την προσπάθεια καταπολέμησης της γραφειοκρατίας μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους, τη δρομολόγηση και επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής, τη δυναμική του τουρισμού και την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, αναμένεται να δώσουν πρόσθετη ώθηση στη θετική δυναμική που σταδιακά αναπτύσσει η αγορά ακινήτων.

Συνολικά, πάντως, οι ζητούμενες τιμές, τόσο για ενοίκια όσο και αγορά κατοικίας είναι σε έντονα ανοδική πορεία, ειδικά σε τουριστικές ζώνες, και στην περιοχή της Αττικής, και δη τα Νότια Προάστια.

Αγορές και ενοίκια

Με βάση στοιχεία της εταιρίας Spitogatos κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα Νότια Προάστια της Αθήνας, με 2,872€ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 550€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στα Γρεβενά με +19,70%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στο Νομό Άρτας με -9,60%. Πέρα βέβαια από τους ξένους και οι Έλληνες πρωταγωνιστούν στις αγορές με βάση και τα στοιχεία των συμβολαιογραφικών γραφείων

Παράλληλα και τα ενοίκια έχουν πάρει την ανιούσα, με τις τιμές να καταγράφουν αυξήσεις ως και 40% σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι σε περιοχές της Αθήνας, όπως Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Πλάκα, Παγκράτι, Άνω Κυψέλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, η μέση τιμή των ενοικίων κατέγραψε μια σταθερότητα το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ωστόσο παραμένει στα ύψη με 8,82 ευρώ/τ.μ., ενώ στα Νότια Προάστια η μέση τιμή να αγγίζει, πλέον, τα 10,50 ευρώ/τ.μ.

Αττική

Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα