Το “αριθμήτηριο” των νέων μέτρων βαρόμετρο για το χρόνο υποβολής των νέων δηλώσεων

Το “αριθμήτηριο” των νέων μέτρων βαρόμετρο για το χρόνο υποβολής των νέων δηλώσεων
Φορολογικές δηλώσεις EUROKINISSI

Από τι θα εξαρτηθεί το πότε θα ανοίξουν οι διαδικασίες για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων και ποιο είναι το σχετικό πλάνο.

Η επεξεργασία των στοιχείων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και η διασαφήνιση του ορίζοντα επανεκκίνησης της οικονομίας που ακόμη παραμένει θολός είναι ορισμένα από τα σημεία που θα κρίνουν πότε θα ανοίξουν οι διαδικασίες για τις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων.

Είναι προφανές ότι εν μέσω πανδημίας και με πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παλεύουν για επιβίωση δεν είναι και το πιο εύκολο για τη φορολογική διοίκηση να υπενθυμίσει με το άνοιγμα του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ότι έρχονται και άλλες υποχρεώσεις, που θα προστεθούν στις ήδη συσσωρευμένες.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των χρεών που έχουν συσσωρευτεί από την πανδημία ανέρχονται στο ύψος των 20 δισ. ευρώ, (σε τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ) και πολλά από αυτά κινδυνεύουν να «σκάσουν». Επίσης με βάση την ΑΑΔΕ σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία φτάνουν συνολικά τα 107,586 δισεκατομμύρια με πολλά από αυτά να είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.

Είναι προφανές λοιπόν ότι το οικονομικό να ορίσει το φετινό ραντεβού 6,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών με την Εφορία με πιθανότερη ημερομηνία να είναι η περίοδος μετά το Πάσχα και δη πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Εν τω μεταξύ πέρα από την αποσαφήνιση του θέματος με τις αποδείξεις θα έχει ξεκαθαρίσει και η εκτίμηση όσων δικαιούνται μείωση στον ΕΝΦΙΑ λόγω κατακρήμνισης των εισοδημάτων τους. Επίσης θα φανεί και ο προσανατολισμός για μέτρα «παγώματος» του προσδιορισμού φόρου με βάση τα τεκμήρια, όπως και μια πιθανή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις πληγείσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αλλά και νέας μείωσης της προκαταβολής φόρου. Όλα αυτά θα μπουν στο ζύγι για να εκτιμηθεί το ύψος των φετινών εσόδων αλλά και της συνδεόμενης όποιας ελάφρυνσης.

Σημειώνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου ενώ στο τραπέζι θα βρεθεί ξανά το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος αλλά και πιθανών δόσεων με ρυθμίσεις για τους πληγέντες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα