Τουρκική λίρα: Κατάρρευση χωρίς αντιστάσεις – Έσπασε το φράγμα των 10 λιρών η ισοτιμία με ευρώ

Τουρκική λίρα: Κατάρρευση χωρίς αντιστάσεις – Έσπασε το φράγμα των 10 λιρών η ισοτιμία με ευρώ
Χαρτονόμισμα τουρκικής λίρας Shutterstock

Με πτώση που ξεπερνάει το 1% η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώνεται πλέον πάνω από τις 8,5 τουρκικές λίρες. Φόβοι για περαιτέρω κατάρρευση.

Η τουρκική λίρα μετά από την νέα κατάρρευση είναι σύμφωνα με το bloomberg το νόμισμα με την μεγαλύτερη υποχώρηση από την αρχή του έτους στις αναδυόμενες αγορές καθώς ξεπέρασε το Ρεάλ Βραζιλίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πρέπει να αισθάνεται και ιδιαίτερα υπερήφανος για την πτώση της τάξης του 30% σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ από την αρχή του έτους.

Εύρω: Έσπασε το φράγμα των 10 τουρκικών λιρών

Εμφανίζοντας πτώση της τάξης του 2,02% λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Τρίτης βρέθηκε ελαφρά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 λιρών ανά ευρώ. Την ίδια ώρα η ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ διαμορφωνόταν στις 8,54 λίρες Τουρκίας με το αμερικανικό νόμισμα να είναι ενισχυμένο κατά 1,44%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με έναν ακριβώς χρόνο πριν η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 54% της αξίας της απέναντι στο ευρώ και το 48% απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ.

Φόβοι από μία πιθανή νίκη Μπάιντεν

Σύμφωνα με το Bloomberg η προοπτική νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές προκαλούν επιπρόσθετες ανησυχίες στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου όπου ήδη ανησυχούν για το διευρυμένο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών, την μείωση των συναλλαγματικών αποθεματικών, τις γεωπολιτικές εντάσεις και την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ο Μπάιντεν θεωρείται πιθανόν να λάβει πιο αυστηρά μέτρα απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση από ότι ο πρόεδρος Τραμπ κυρίως για την αγορά την Ρωσία και την δοκιμή των πυραύλων S400 από την Ρωσία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα