Τράπεζες: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της Lamda Development για το Ελληνικό

Ελληνικό
Ελληνικό EUROKINISSI

Το εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι πλέον ικανό να χρηματοδοτήσει το έργο ανάπλασης στο Ελληνικό εξασφαλίζοντας μάλιστα στην Lamda Development την απαραίτητη ρευστότητα για την πρώτη 5ετία.

Αποφασισμένο να στηρίξει έμπρακτα το πλέον εμβληματικό επενδυτικό project της χώρας, αυτό του Ελληνικού, είναι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα χρηματοδοτώντας την Lamda Development για να φέρει εις πέρας το έργο ανάπλασης.

Στελέχη της τραπεζικής αγοράς σχολιάζοντας την χρηματοδότηση της Lamda Development από την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, επισημαίνουν στο NEWS 24/7 ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι πλέον ικανό να χρηματοδοτήσει το έργο ανάπλασης στο Ελληνικό εξασφαλίζοντας μάλιστα στην εταιρεία την απαραίτητη ρευστότητα για την πρώτη 5ετία.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι αφ’ όσον κριθεί απαραίτητο για λόγους χρηματοδότησης του έργου αλλά και μείωσης του τραπεζικού ρίσκου, θα συμμετάσχουν και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, προκειμένου η καθολική συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος να είναι ανάλογη του μεγέθους του project.

Η ανακοίνωση της Lamda

Χθες το απόγευμα η Lamda, με ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε την υπογραφή συμφωνίας με την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς για την επικαιροποίηση των όρων του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου του Ελληνικού, συνολικού ύψους περίπου 1,16 δισ. ευρώ. Η επικαιροποίηση είναι φυσικό επακόλουθο της εξέλιξης του σχεδιασμού της Εταιρείας για τις αναπτύξεις της πρώτης πενταετίας του έργου.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, η χρηματοδότηση των έργων προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ της πρώτης φάσης θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από τον εν λόγω τραπεζικό δανεισμό, με το υπόλοιπο ποσό των απαιτούμενων κεφαλαίων, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ να προέρχεται από ίδια κεφάλαια. Όπως σημειώθηκε στην ανακοίνωση, στο σύνολο του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού περιλαμβάνεται ποσό ύψους 205 εκατ. ευρώ που αφορά την κάλυψη δαπανών ΦΠΑ του Έργου.

Ποια έργα θα καλύψει ο δανεισμός

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω τραπεζικός δανεισμός αφορά στα κάτωθι: (α) τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας του Έργου (Φάση Α΄) συνολικού ύψους 542 εκατ. ευρώ (β) τη χρηματοδότηση για την εμπορική ανάπτυξη στη Λεωφ. Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall) και για την εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά (Marina Galleria) συνολικού ύψους 622 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα επικαιροποιήθηκε και το ύψος των εγγυητικών επιστολών που θα εκδοθούν σε 347 εκατ. για την εγγυητική που θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ως κάλυψη για το πιστούμενο τίμημα αγοραπωλησίας των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. και σε 175 εκατ. ευρώ για την εγγυητική που θα εκδοθεί προς εξασφάλιση της εκπλήρωσης υποχρεώσεων της Εταιρείας στο πλαίσιο των ως άνω χρηματοδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συμμετοχή τους στην έκδοση του ομολόγου της εταιρείας το καλοκαίρι του 2020, πάνω από 11.000 Έλληνες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο του Ελληνικού, στο μοναδικό αυτό έργο εθνικής σημασίας, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί, όπως ακούγεται στην αγορά και έχει αναδείξει το insider, ότι εκδηλώνεται ήδη έντονο ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών για τις οικιστικές αναπτύξεις της πρώτης φάσης του έργου.

Πλέον, μετά και όσα έχουν προηγηθεί και σε επίπεδο κυβερνητικής παρέμβασης (ψήφιση νόμου στη Βουλή κ.λπ.) ή σε σχέση με το Καζίνο, το όραμα της Lamda να αποτελέσει το Ελληνικό ένα πρότυπο μοντέλο επενδυτικής πρωτοβουλίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες της χώρας, τις απαιτήσεις της νέας εποχής, της αναβάθμισης της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Αττικής προς όφελος των πολιτών μπαίνει στο πεδίο της πράξης. Το έργο του Ελληνικού αποτελεί μείζονα επενδυτικό συμβολισμό για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας καθώς προσελκύει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες, Lamda Development, Ελληνικό, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank
SHARE:

24Media Network