Τράπεζες: Η πώληση του ΜΙΝΙΟΝ εκτοξεύει το ενδιαφέρον για ακίνητα αξίας 1,3 δισ. ευρώ

Τράπεζες: Η πώληση του ΜΙΝΙΟΝ εκτοξεύει το ενδιαφέρον για ακίνητα αξίας 1,3 δισ. ευρώ
Το κτιριο του παλιού πολυκαταστήματος Μινιόν στον οδό Πατησίων ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ / EUROKINISSI

Η πώληση του ακινήτου που στέγαζε το ιστορικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ στην Ομόνοια πυροδοτεί, το ήδη σημαντικό, επενδυτικό ενδιαφέρον για τα προς πώληση χαρτοφυλάκια ακινήτων της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ως πολλαπλασιαστής του ήδη μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα προς πώληση χαρτοφυλάκια τραπεζικών ακινήτων, λειτουργεί η πώληση του ακινήτου που στέγαζε επί δεκαετίες το ιστορικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας.

Ήδη η διοίκηση της Alpha Bank μελετάει προσεκτικά τις περισσότερες από δέκα δεσμευτικές προσφορές επενδυτών για την συναλλαγή Skyline αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ επτά μεγάλοι παίκτες από τον κλάδο του real estate βρίσκονται στην τελική ευθεία για την διεκδίκηση του Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς που ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στο Project Skyline

Περισσότεροι από δέκα επενδυτές διαβλέποντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων έχουν ήδη καταθέσει τις προσφορές τους για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της Alpha Bank αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας οι προσφορές αξιολογούνται και αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν αποφάσεις για τους επιλεγέντες για την επόμενη φάση της συναλλαγής ενώ αν και δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες εκτιμάται ότι προσφορές κατέθεσαν όλοι οι επενδυτές με εξειδίκευση στα ακίνητα, όπως οι Apollo, Lone Star, Brook Lane, Dromeus Capital (Blackstone), Prodea/Invel, HiG, Βain Capital, Davidson Kempner, Oaktree, Pimco, κ.α

Το Skyline θα προικοδοτηθεί με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των Eυρώ 500 εκατ., καθώς ο Όμιλος της Alpha Bank επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της αγοράς για την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει. Στόχος είναι περαιτέρω μεγέθυνση του σχήματος, κεφαλαιοποιώντας τις συνέργειες μεταξύ του στρατηγικού επενδυτή και της Alpha Bank, για τη δημιουργία ηγέτιδας επενδυτικής εταιρείας στον χώρο της ακίνητης περιουσίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), επιπλέον 320 ακίνητα υψηλής εμπορικής αξίας καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων.

Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πελάτες της, η Alpha Real Estate έχει επενδύσει σε συστήματα διαχείρισης ακινήτων και data analytics. Παράλληλα, έχει θέσει ήδη σε λειτουργία την ιστοσελίδα www.propertynow.gr δίνοντας τη δυνατότητα, μέσω της μηχανής αναζήτησης, στους ενδιαφερόμενους να βρουν εύκολα και γρήγορα ακίνητα υψηλής ποιότητας, που πληρούν αυστηρά κριτήρια και πρότυπα και είναι απαλλαγμένα από κάθε νομική ή τεχνική εκκρεμότητα και σύντομα θα ενεργοποιήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

1. περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ.

2. περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση.

3. τέλος, υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών / διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά (trading χαρτοφυλάκιο).

Το πλάνο της διοίκησης προβλέπει, τη σταδιακή πώληση του χαρτοφυλακίου Trading εντός της πρώτης τριετίας. Τα έσοδα που θα αντληθούν, μαζί με ξένα και ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξαγορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο των περίπου 800 ακινήτων που προβλέπεται να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο.

Επτά “μνηστήρες” για τα ακίνητα της Πειραιώς

Με λίγες εβδομάδες διαφορά ακολουθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου Terra της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο έχει ήδη προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους κυρίως ξένους επενδυτές και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία του VDR που άνοιξε εκ νέου μετά την αρχική διερευνητική φάση, συμμετέχουν επτά σημαντικά ονόματα. Πρόκειται για τα επενδυτικά κεφάλαια Bain, Brook Lane, Davidson Kempner, Dromeus, Lone Star, Resolute και PIMCO.

Μετά την υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας, θα ακολουθήσει από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές η διαδικασία του due diligence με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών να εκτιμάται στις αρχές του 2022.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς με την επωνυμία Terra, οι διαδικασίες για την πώληση του οποίου ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο πακέτο ακινήτων που βγαίνει προς πώληση στην ελληνική αγορά.

Περιλαμβάνει 2.300 ακίνητα όλων των κατηγοριών, δηλαδή οικιστικά και εμπορικά, οικόπεδα και βιομηχανικά ακίνητα, ξενοδοχεία, καθώς και 125 ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της τράπεζας αξίας 307 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος προτίθεται να απελευθερώσει 18 ακίνητα στο πλαίσιο της απόφασης της διοίκησης να μεταφέρει κεντρικές υπηρεσίες στο Ελληνικό έως το 2025.

Ανάμεσα στα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο, είναι το αρχοντικό Σερπιέρη, στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ. Το τριώροφο κτίριο αποτελεί ένα από τα λίγα σωζόμενα αρχοντικά του 19ου αιώνα στην Αθήνα και είναι από τα πιο εμβληματικά κτίρια του χαρτοφυλακίου, που οδεύουν προς πώληση.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο real estate της τράπε ας φθάνει τα 3 δισ. ευρώ και η συναλλαγή Terra – ταν ολοκληρωθεί– θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πακέτο ακινήτων που μεταβιβάζεται μέχρι σήμερα από συστημική τράπεζα.

Η κίνηση στοχεύει στην ελάφρυνση του ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς από τον τεράστιο όγκο ακινήτων που έχει συσσωρεύσει μέχρι σήμερα κυρίως μέσα από τις απορροφήσεις τραπεζών και λιγότερο από ρευστοποιήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα