Τράπεζες: Πράσινο φως για την διανομή μερίσματος από τις Γενικές Συνελεύσεις

Τράπεζες: Πράσινο φως για την διανομή μερίσματος από τις Γενικές Συνελεύσεις
Τράπεζα Πειραιώς ISTOCK

Ήδη Πειραιώς, Eurobank και Εθνική αποφάσισαν να κάνουν χρήση της πρόσφατης κυβερνητικής ρύθμισης για απευθείας συμψηφισμό ζημιών και επομένως να μπορούν να διανείμουν μέρισμα, εφόσον το επιτρέψει ο SSM.

Το πράσινο φως για την διανομή μερίσματος στους μετόχους, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον, κρίσης που κατέστησε αδύνατη την επίτευξη κερδών και την ανταμοιβή των μετόχων, θα «ανάψουν» οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών, κατά την διάρκεια των Τακτικών Γενικών τους Συνελεύσεων που είναι προγραμματισμένες για το τέλος Ιουλίου.

Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα αποφάσισαν να κάνουν χρήση της πρόσφατης κυβερνητικής ρύθμισης, που επιτρέπει τον απευθείας συμψηφισμό ζημιών εις νέον με ποσά από το υπέρ το άρτιο.

Όπως προκύπτει από την ατζέντα των τακτικών γενικών συνελεύσεων (Eurobank στις 21 Ιουλίου, Τράπεζα Πειραιώς στις 22 Ιουλίου και Εθνική Τράπεζα στις 28 Ιουλίου), οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών προηγούμενων χρήσεων, με ποσά από το υπέρ το άρτιο και τους λογαριασμούς αποθεματικών εταιρικού νόμου. Ο προτεινόμενος συμψηφισμός δεν επηρεάζει τα ίδια και εποπτικά κεφάλαια των τραπεζικών ομίλων. Επιτρέπει, όμως, να καθαρίσουν οι τραπεζικοί ισολογισμοί από τις ζημιές εις νέον που έχουν συσσωρεύσει και επομένως να μπορεί να διανεμηθεί μέρισμα, εφόσον το επιτρέψει ο επόπτης (SSM).

Τραπεζικές πηγές διευκρινίζουν «ότι από τον συμψηφισμό δεν προκύπτει καμία επίπτωση στους μετόχους, διότι δεν υπάρχει αλλαγή στην καθαρή θέση της τράπεζας και του ομίλου. Η οικονομική θέση παραμένει σταθερή, η κεφαλαιακή δομή παραμένει αμετάβλητη και δεν υπάρχει καμία επίδραση στο κεφάλαιο CET1. Επίσης, δεν υπάρχει επίδραση στις μεταφερόμενες φορολογικές ζημίες».

Σημειώνεται ως απόρροια της υπερδεκαετούς κρίσης, οι τράπεζες έχουν σωρεύσει τεράστιες ζημιές, ενώ λόγω των συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων σε τιμές υψηλότερες της ονομαστικής, διαθέτουν ακόμη υψηλότερα ποσά στο υπέρ το άρτιο.

Θετικός ο SSM

Ήδη πάντως κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια, άναψε εμμέσως στις ελληνικές τράπεζες το «πράσινο φως» για την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους.

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, είχε δηλώσει ότι ο SSM δεν σχεδιάζει μία ενιαία πολιτική απαγόρευσης διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες, λόγω της νέας, γεωπολιτικής κρίσης. Υπονόησε, έτσι, σαφώς, ότι πλέον οι τράπεζες θα μπορούν να διανείμουν μερίσματα και ο SSM θα εξετάζει το κάθε αίτημα ξεχωριστά, αξιολογώντας την κεφαλαιακή κατάσταση της τράπεζας, τις πρακτικές και τις επιδόσεις της στο θέμα της διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου, αλλά και την πορεία της κερδοφορίας της.

Το πότε θα λάβουν οι τράπεζες «πράσινο φως» από τον επόπτη για διανομή μερίσματος θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις της κρίσης, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην οικονομία και την ποιότητα των ισολογισμών τους και από το αν και σε ποιο βαθμό επιτευχθούν οι στόχοι κερδοφορίας, που είχαν εκπονήσει οι διοικήσεις, πριν το ξέσπασμα του πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε θέσει απαγορευτικό στη διανομή μερισμάτων και στα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών από τους μετόχους των τραπεζών, με το ξέσπασμα της πανδημίας και τα ευνοϊκά μέτρα νομισματικής πολιτικής που δόθηκαν στις τράπεζες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το απαγορευτικό ήρθη το καλοκαίρι του 2021, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να μην επεκτείνει πέραν του Σεπτεμβρίου του 2021, τη σύστασή της για τον περιορισμό, από πλευράς των τραπεζών, των χορηγούμενων μερισμάτων τους. Η απόφαση της ΕΚΤ ανέφερε ότι στο εξής, οι επόπτες θα εξετάζουν τα κεφαλαιακά μεγέθη και τους μερισματικούς στόχους κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο πλαίσιο της παραδοσιακής εποπτικής διαδικασίας.

Τι δηλώνουν οι τράπεζες

Ήδη η Eurobank κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2021 τον Μάρτιο άνοιξε την συζήτηση για την επιστροφή μερισμάτων από τα κέρδη της στους μετόχους της. Έχοντας επιτύχει πρώτη, μονοψήφιο δείκτη NPE 6,8% στο τέλος του 2021, η Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι συζητά με τον SSM να ξεκινήσει τη διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη της χρήσης 2022, σε ποσοστό περίπου 20% αυτών.

Την πρόθεσή της για διανομή μερίσματος είχε ανακοινώσει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία έκλεισε το 2021 με δείκτη NPE στο 6,9%. Το μέρισμα θα δοθεί το 2023 από τα κέρδη του 2022, σε ποσοστό 20%.

Παρουσιάζοντας επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο και έχοντας υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, και η Alpha Bank στοχεύει σε διανομή μερίσματος το 2024 για τη χρήση του 2023.

Στην ίδια γραμμή, και η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει στόχο για κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το 2025 και επιστροφή σε μέρισμα από το 2024.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα