Τράπεζες: Τα “αλμυρά” ενοίκια ανοίγουν τις κάνουλες των στεγαστικών δανείων

Τράπεζες: Τα “αλμυρά” ενοίκια ανοίγουν τις κάνουλες των στεγαστικών δανείων
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Η ελκυστικότερη, σε σχέση με το ενοίκιο, δόση στεγαστικού δανείου αυξάνει κατακόρυφα τα αιτήματα για νέες χορηγήσεις. Το 1 δις. ευρώ θα προσεγγίσουν το 2021 οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων. Όλοι οι λόγοι αύξησης της ζήτησης.

Ένα νέο, απρόσμενο σύμμαχο, βρήκαν οι τράπεζες για να αναθερμάνουν την αγορά των στεγαστικών δανείων έπειτα από την «χειμερία νάρκη» σχεδόν μια δεκαετίας » λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2010 και η οποία πάγωσε την αγορά ακινήτων.

Πρόκειται για την «έκρηξη» που παρατηρείται στις τιμές των ενοικίων λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας διαμερισμάτων, με αποτέλεσμα η δόση του στεγαστικού δανείων για την αγορά κατοικίας, να έχει καταστεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ελκυστικότερη από την καταβολή ενοικίου.

Ενδεικτικό της θετικής χρονικής συγκυρίας που εμφανίζει η εγχώρια αγορά ακινήτων είναι η στρατηγική των τραπεζών να προχωρήσουν σε σταδιακή αύξηση των εκταμιεύσεων στεγαστικών δανείων. Έτσι όπως εξηγεί στο news247.gr επικεφαλής στεγαστικής πίστης συστιμικής τράπεζες «οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων στο πρώτο εξάμηνο του έτους υπολογίζονται σε 350 εκατ. ευρώ, όταν σε όλη τη διάρκεια του 2020 το αντίστοιχο ποσό είχε φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ». Η ίδια πηγή εκτιμά ότι τα νέα στεγαστικά δάνεια το 2021 θα προσεγγίσουν το 1 δις. ευρώ, με το τελευταίο τρίμηνο να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ διευκρινίζει ότι περίπου το 70% των νέων χορηγήσεων στεγαστικής πίστης αφορούν την αγορά κατοικίας και το υπόλοιπο 30% την κατασκευή ή επισκευή υφιστάμενης κατοικίας».

Μάλιστα από τα στοιχεία και μελέτες που έχουν στην διάθεσή τους και οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες προκύπτει ότι η άνοδος θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2027, ενώ βραχυπρόθεσμα οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου υπολογίζονται γύρω στο 5%.

Σημειώνεται ότι η στεγαστική πίστη σημείωσε «βουτιά» στα χρόνια της κρίσης με το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων να διαμορφώνεται σήμερα λίγο υψηλότερα των 41 δισ. ευρώ από 81 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2010.

Επενδύσεις 1 δις. ευρώ σε ακίνητα

Την ίδια στιγμή συνολικά η αγορά ακινήτων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματος του εγχώριου πιστωτικού συστήματος καθώς καθολική είναι η εκτίμηση για τις θετικές προοπτικές που εμφανίζει ο κλάδος. Ήδη σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι άμεσες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων το 2021 πιθανότατα να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ήδη οι τράπεζες περιμένουν μεγάλη άνοδο για την αγορά ακινήτων το 2022 και δεν αποκλείουν να επαναληφθεί το φαινόμενο του ελατηρίου στην εγχώρια κτηματαγορά λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος, της μεγάλης ρευστότητας και της στροφής των ιδιωτών στην αγορά κατοικίας.

Οι λόγοι της ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

Συνολικά πάντως η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για στεγαστικά δάνεια, εν μέσω πανδημίας, αποδίδεται από τις τράπεζες σε σειρά παράγοντες:

  • Η οικονομία έχει εξέλθει οριστικά από την μακρά περίοδο της ύφεσης και της αβεβαιότητας κατά την οποία είχαν «παγώσει» μεγάλες επενδυτικές δαπάνες όπως η αγορά κατοικίας ή ακινήτου. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης επιτρέπει στα νοικοκυριά να δουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον τους και να προγραμματίσουν μακροπρόθεσμα τη ζωή τους.
  • Η μεγάλη αύξηση των ενοικίων και η περιορισμένη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων. Η σημαντική αύξηση των τιμών των ενοικίων καθιστά σε πολλές φορές ασύμφορη την ενοικίαση σε σχέση με την αγορά ακινήτου καθώς η δόση του στεγαστικού δανείου είναι χαμηλότερη του ενοικίου.
  • Οι ελκυστικές τιμές αγοράς. Η κρίση οδήγησε σε μεγάλη πτώση τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα. Παρά την ανάκαμψη των τιμών που σημειώνετε τα τελευταία χρόνια αυτές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Σημειώνεται ότι κατά τα χρόνια που οι τιμές τω ακινήτων στην Ελλάδα υποχωρούσα λόγω της κρίσης στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες προηγμένες χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ σημείωναν ισχυρή άνοδο. Έτσι σήμερα η Ελλάδα εμφανίζει από τις πιο ελκυστικές τιμές ακινήτων στν Ευρώπη.
  • Αποτελεσματική ανάσχεση τω οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Τα εκτεταμένα προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την ανακούφιση των επιπτώσεων της πανδημίας κατάφεραν να περιορίσουν τις μεγάλες επιπτώσεις των lockdown και των άλλων περιορισμών. Η αβεβαιότητα και ο φόβος για την επόμενη ημέρα εξαιτίας της πανδημίας υποχώρησαν και η αυξημένη ρευστότητα σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την αγορά ακινήτου.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα πάντως με την Τράπεζα της Ελλάδος το 2021, με την προϋπόθεση του οριστικού πλέον ελέγχου της πανδημίας και της πλήρους απελευθέρωσης των δραστηριοτήτων και της κινητικότητας των πολιτών, αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων, μέσα σε ένα πλαίσιο σημαντικών ανακατατάξεων.

Η αλλαγή νοοτροπίας και αναγκών θα οδηγήσει πιθανώς στη χωρική και ποιοτική μετατόπιση της ζήτησης, ενώ τα δρομολογημένα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τάση μετατόπισης και ανάδειξης νέων αγορών ενδιαφέροντος. Προκειμένου να διασφαλιστούν οι βέλτιστοι ρυθμοί αποκατάστασης και ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στην απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα