Τράπεζες: Ξεκινούν άμεσα τη χορήγηση "φθηνών" στεγαστικών σε νέους

Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας EUROKINISSI

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν την χορήγηση των πρώτων «φθηνών» στεγαστικών δανείων σε νέους έως 39 χρονών οι τράπεζες καθώς έλαβαν την σχετική πρόσκληση Οι όροι, οι προϋποθέσεις και το κόστος για τους δανειολήπτες.

Έτοιμες να δεχθούν, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, τις πρώτες αιτήσεις νέων έως 39 ετών για φθηνά στεγαστικά δάνεια δηλώνεις οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Επικεφαλής στεγαστικής πίστης συστημικής τράπεζας τονίζει πως «κοινός στόχος τόσο του εγχώριου πιστωτικού συστήματος όσο και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα των φθηνών στεγαστικών δανείων για νέους έως 39 ετών να αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του Απριλίου.

ADVERTISING

Αυτό που έμενε να υλοποιηθεί ήταν η Δημόσια Πρόσκληση προς τις τράπεζες η οποία και εκδόθηκε, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους προς τις τράπεζες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προσθέτει η ίδια πηγή και καταλήγει εξέλιξη που σημαίνει πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα οι τράπεζες οι οποίες συμμετάσχουν θα μπορούν να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις».

Το ποσό του δανείου

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που προώθησε το Υπουργείο Εργασίας τα δάνεια που θα μπορούν να πάρουν οι νέοι θα είναι έως 150.000 ευρώ και θα καλύπτεται το 90% της αξίας του ακινήτου. Επιπλέον, υπάρχουν τα εξής κριτήρια-κόφτες:

  • Η κατοικία θα πρέπει να είναι χρονολογίας έως το 2007,
  • η εμπορική της αξία θα μπορεί να φθάνει τις 200.000 ευρώ
  • η μέγιστη επιφάνεια να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ.
  • οι δανειολήπτες θα πρέπει να μην διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Έτσι, εάν ένας δικαιούχος έχει βρει μια κατοικία 200.000 ευρώ, θα μπορέσει να πάρει δάνειο έως 150.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ θα πρέπει να αποτελούν ίδια συμμετοχή του δικαιούχου. Για μια κατοικία 100.000 ευρώ αντίστοιχα, ο δικαιούχος θα μπορεί να πάρει δάνειο 90.000 ευρώ, η ίδια συμμετοχή του περιορίζεται στις 10.000 ευρώ. Η δανειακή σύμβαση επιπλέον θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου. Η μέγιστη διάρκεια του δανείου θα είναι τα 30 έτη.

Άτοκο το 75% του δανείου

Σημειώνεται ότι το δάνειο θα χρηματοδοτείται κατά 75% από την ΔΥΠΑ με άτοκο δάνειο ενώ το 25% θα προέρχεται από τις τράπεζες με επιτόκιο Euribor τριμήνου+1%. Έτσι, για μια κατοικία 100.000 ευρώ, ο δικαιούχος θα δανειστεί 90.000 ευρώ (καλύπτεται το 90% της αξίας) με τον εξής επιμερισμό:

Οι 67.500 ευρώ θα προέρχονται από την ΔΥΠΑ και οι 22.500 ευρώ θα αποτελούν τραπεζικό δανεισμό και για την αγορά ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει ίδια συμμετοχή ύψους 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για μια κατοικία εντός των προδιαγραφών που έχουν αναφερθεί, που στοιχίζει 150.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα λάβει συνολικό δάνειο 135.000 ευρώ που θα επιμερίζεται ως εξής: Οι 101.250 ευρώ θα προέρχονται από την ΔΥΠΑ και οι υπόλοιπες 33.750 ευρώ θα προέρχονται μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Συγκεκριμένα οι βασικοί όροι του δανείου προβλέπουν:

1. Το δάνειο που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» κατευθύνεται στην αγορά πρώτης κύριας κατοικίας αξίας μέχρι διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, όπως αυτή προσδιορίζεται στο συμβόλαιο αγοράς.

2. Η έκταση του ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3. Το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής σε οικοδομή με παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς.

4. Το ακίνητο προς αγορά δεν θα πρέπει να ανήκει σε συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή ή σε σύζυγο ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.

5. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

6. Η διάρκεια του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 έτη.

7. Ειδική ρύθμιση υπάρχει αν ο δανειολήπτης είναι ή καθίσταται, κατά τη διάρκεια του δανείου, τρίτεκνος ή πολύτεκνος καθώς τότε στο σύνολο του το δάνειο είναι άτοκο.

8. Δεν μπορεί να ζητηθεί από τη τράπεζα η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.

9. Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975 που στα στεγαστικά ισούται με 0,12%.

10. Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται η μεταβίβαση του ακινήτου εκτός αν συναινούν η Δ.ΥΠ.Α. και το πιστωτικό ίδρυμα που χορηγεί το δάνειο.

Η συμμετοχή των τραπεζών

Σε ότι αφορά στην συμμετοχή των τραπεζών στο Πρόγραμμα σημειώνεται ότι από τα 500 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ύψος, τα 375 εκατ. ευρώ θα τα εισφέρει το κράτος και τα υπόλοιπα 125 εκατ. οι τράπεζες.

Τέλος από τις τράπεζες διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα θα είναι «δυναμικό», γεγονός που σημαίνει ότι μόλις εξαντληθούν τα πρώτα δάνεια τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 10.000 προβλέπεται η επανάληψή του, ανάλογα με το ενδιαφέρον των πολιτών και τα διαθέσιμα κονδύλια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network