H Γαλλία έχασε τα τρία “Α”

H Γαλλία έχασε τα τρία “Α”

Σεισμός στην ευρωζώνη. Η Standard and Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας. Υποβαθμίστηκαν εννέα χώρες

Αυτό που φοβόταν ο Νικολά Σαρκοζί και ολόκληρη η ευρωζώνη γίνεται πραγματικότητα. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας.

Την είδηση της υποβάθμισης, επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν.

“Η Γαλλία απώλεσε, σήμερα, το τριπλό Α για το αξιόχρεό της, δηλαδή την υψηλότερη αξιολόγηση, επειδή ο οίκος Standard & Poor’s βαθμολογεί πλέον το αξιόχρεο της Γαλλίας στην αμέσως κατώτερη βαθμίδα, το AA+”, ανήγγειλε επίσημα από το Παρίσι απόψε Γάλλος υπουργός.

“Καλό νέο δεν είναι, αλλά δεν είναι και η καταστροφή”, δήλωσε ο Μπαρουέν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2. “Πάντως, δεν υπαγορεύουν οι οίκοι αξιολόγησης τη γαλλική πολιτική”, τόνισε.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων οικονομικής λιτότητας.

Γενικευμένη επίθεση σε όλη την ευρωζώνη. Υποβάθμιση για εννέα χώρες

Κατά δύο μονάδες υποβάθμισε η Standard & Poors την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επίθεση των αγορών και των οικονομικών καιροσκόπων στην ΕΕ.

Υποβαθμίζονται οι πιστοληπτικές ικανότητες ακόμα τριών μελών της ευρωζώνης, της Μάλτας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας. Τη σταθερή προοπτική για τις οικονομίες τους διατηρούν κατά τον S&P μόνον η Σλοβακία και, βέβαια, η Γερμανία.

Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως η Φινλανδία αν και κράτησε το τριπλό ΑΑΑ, υποβαθμίστηκαν όμως οι προοπτικές της σε αρνητικές.

Χτύπημα και στην Αυστρία

Η Standard & Poor’s αποφάσισε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Αυστρίας, της δεύτερης χώρας της ευρωζώνης μετά τη Γαλλία που θα χάσει έτσι το “τριπλό Α” που είχε μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.

“Η Αυστρία και η Γαλλία είναι οι δύο χώρες που χάνουν το τριπλό Α”, ανέφερε η πηγή αυτή.

Οι άλλες τέσσερις χώρες της ζώνης του ευρώ που αξιολογούνται με τριπλό Α -Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο- θα διατηρήσουν τη βαθμίδα αυτή.

Όπως ήταν φυσικό, οι πληροφορίες για υποβάθμιση χωρών της ευρωζώνης νωρίτερα, βύθισαν τις αγορές. Την ώρα που τα χρηματιστήρια έπεφταν, τα επιτόκια των ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών ομολόγων αυξάνονταν σημαντικά, ένδειξη της δυσπιστίας των αγορών απέναντι στην οικονομία των χωρών αυτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα