Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στη Γερμανία: Απογοητευμένοι οι Έλληνες – “Η Υπουργός είναι ασεβής”

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στη Γερμανία: Απογοητευμένοι οι Έλληνες – “Η Υπουργός είναι ασεβής”
istock

Οι Ελληνες της Γερμανίας δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους αλλά και την οργή τους για το γεγονός ότι τα μαθήματα ελληνικών των παιδιών τους υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο.

Ελληνες από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και προσφάτως την Ιταλία έχουν διαμηνύσει μέσω του NEWS 24/7 την πολύ μεγάλη αγωνία τους αλλά και την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στις χώρες που διαμένουν υποβαθμίζεται διαρκώς.

Σ’ αυτόν τον κατάλογο προστίθεται και η Γερμανία, η χώρα στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι απόδημοι Ελληνες εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς και στη χώρα αυτή, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση παρακμάζει. Και παρακμάζει γιατί μειώνονται οι εκπαδευτικοί, συγχωνεύονται τα τμήματα, εγκαταλείπουν την προσπάθεια οι μαθητές και οι γονείς τους.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει άλλη λύση. Τα εναπομείναντα τμήματα βρίσκονται συχνά πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας με συνέπεια η μετάβαση να καθίσταται πολλές φορές ασύμφορη.

Το παιδί μου είχε μάθημα 2-3 φορές την εβδομάδα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών και το κλείσιμο των τμημάτων, τα μαθήματα περιορίστηκαν σε μία φορά την εβδομάδα. Το τμήμα βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά, άρα κάνουμε μία φορά την εβδομάδα 50 χιλιόμετρα για τα ελληνικά του παιδιού” αναφέρει στο NEWS 24/7 Ελληνίδα της Γερμανίας.

Πάρα πολλά παιδιά σταματούν τα μαθήματα κάτι που συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό προκαλεί οργή και μεγάλο προβληματισμό. Οπως προβληματισμό προκαλεί το ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει, προσώρας, καταφέρει όχι να λύσει το πρόβλημα αλλά και να διατυπώσει μία ξεκάθαρη επιχειρηματολογία για το ζήτημα.

Αντιπροσωπεία των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία επισκέφθηκαν το καλοκαίρι το Υπουργείο Παιδείας. Ζήτησαν να δουν την Υπουργό, αυτό δεν έγινε κατορθωτό, είδαν τελικά τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αλέξανδρο Κόπτση ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η νομοθεσία δένει τα χέρια της Πολιτείας. Η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί κιόλας όμως.

“Το ελληνικό κράτος κάνει ένα στρατηγικό λάθος στην περίπτωσή μας. Χάνονται οκ μελλοντικοί Ελληνες της διασποράς. Η γλώσσα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το πιο σημαντικό που μάς “δένει” την Ελλάδα. Και πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι δεν είμαστε Ελληνες β’ κατηγορίας. Και φόρους πληρώνουμε και τις εν γένει υποχρεώσεις μας καλύπτουμε” λέει άλλος συμπατριώτης μας που ζει και εργάζεται στη Γερμανία.

Τους Ελληνες της Γερμανίας (όπως και της υπόλοιπης Ευρώπης) τους εξόργισε κάτι που είπε η Νίκη Κεραμέως σε δύο πρόσφατες τηλεοπτικές της συνεντεύξεις. Οτι για να γίνονται οι αποσπάσεις εκπαδευτικών στην Ευρώπη στερείτει δασκάλους και καθηγητές η εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Η στάση της και ο συγκεκριμένος ισχυρισμός συνιστούν ασέβεια” μάς λέει ο ίδιος Ελληνας. “Οι Ελληνες του εξωτερικού αφού καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους έχουν και συγκεκριμένα δικαιώματα συμπληρώνει.

Τέλος, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία θα διοργανωθεί το Σάββατο το πρωί ειδική ημερίδα με ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα.

Μεταξύ των ομιλητών σε αυτήν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα είναι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αλέξανδρος Κόπτσης και ο Δημήτρης Κουτσογιάννης, αναπληρωτής πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Καθηγητής Γλωσσολογίας στο ΑΠΙ.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας όπως και οι τοποθετήσεις του κ. Κόπτση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

https://www.news247.gr/download/3885//742000/prog.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα