Αμαζόνιος: Χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συναντηθούν για να βρουν κοινή πολιτική

Αμαζόνιος: Χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συναντηθούν για να βρουν κοινή πολιτική
Φωτιές στον Αμαζόνιο AP

Χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συναντηθούν για να καθορίσουν κοινή πολιτική την Αμαζονία. Ταυτόχρονα η Βραζιλία δέχεται βοήθεια από τη Χιλή για την κατάσβεση των φωτιών.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα πως κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συναντηθούν για να καθορίσουν μια κοινή πολιτική για την υπεράσπιση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και επιτέθηκε και πάλι στη Γαλλία για μια προσφορά να διατεθούν άμεσα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Σε μια ένδειξη ότι ο Μπολσονάρου, ένας ακροδεξιός συντηρητικός, σφυρηλατεί στενότερες σχέσεις με γειτονικές χώρες παρά με ευρωπαϊκά κράτη, αποδέχθηκε μια προσφορά από τη Χιλή για τέσσερα αεροσκάφη προκειμένου να βοηθήσουν στις προσπάθειες για κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση με τον Χιλιανό ομόλογό του Σεμπάστιαν Πινιέρα στη Μπραζίλια, ο Μπολσονάρου είπε πως μια συνάντηση με γειτονικές χώρες στην περιοχή, πλην της Βενεζουέλας, για να συζητήσουν μια κοινή πολιτική υπεράσπισης της Αμαζονίας θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου στην κολομβιανή πόλη Λετίσια.

Ο Πινιέρα προσέφερε την πλήρη υποστήριξή του στον Μπολσονάρου, λέγοντας πως η κυριαρχία των χωρών που μοιράζονται την Αμαζονία πρέπει να γίνει σεβαστή, ενώ ο Μπολσονάρου είπε πως η κυριαρχία της Βραζιλίας «δεν έχει τιμή, ούτε ακόμη και 20 τρισεκατομμύρια δολάρια».

Η τελευταία ήταν μια αναφορά στην προσφορά άμεσης βοήθειας 20 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πλούσιων χωρών (G7) στο Μπιαρίτς το Σαββατοκύριακο, την οποία απέρριψε ο Μπολσονάρου ως μια προσβλητική προσπάθεια να «εξαγοράσουν» την κυριαρχία της Βραζιλίας.

Ο Μακρόν κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι είπε ψέματα για την κλιματική αλλαγή.

«Η γαλλική κυβέρνηση με αποκάλεσε ψεύτη. Μόνο αφού ανακαλέσει ό,τι είπε για εμένα… και τον βραζιλιάνικο λαό, που δεν αποδέχεται αυτή τη μείωση της κυριαρχίας της Αμαζονίας… μόνο έτσι, μπορούμε να μιλήσουμε και πάλι», είπε ο Μπολσονάρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα