Η πρόγνωση του καιρού για τις υπόλοιπες μέρες του Lockdown

Η πρόγνωση του καιρού για τις υπόλοιπες μέρες του Lockdown
Χαμηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα Eurokinissi

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, γράφει για την εξέλιξη του καιρού το προσεχές διάστημα. Τι να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Πριν 2 εβδομάδες σας είχαμε παρουσιάσει τις εποχικές προγνώσεις του Mediterranean Climate Outlook Forum που μας έδιναν λίγο υψηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες και  χαμηλότερες τις βροχοπτώσεις για όλο τον χειμώνα στην περιοχή μας. Επειδή οι αβεβαιότητες ήταν μεγάλες είχαμε εξηγήσει ότι για τον μέσο πολίτη ήταν πρακτικά μάλλον «αδιάφορες», εφόσον τα συμπεράσματά των δεν οδηγούσαν στην λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.

Παραμένουν  λοιπόν προς μελέτη οι σχετικές εργασίες στα «συρτάρια» της επιστήμης προς τελική επαλήθευση , ενώ εμείς από δω και κάτω θα κατεβάσουμε τον χρονικό ορίζοντα σε ρεαλιστικά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσουμε το χρονικό όριο των δύο-τριών βδομάδων για να δούμε πως θα κυλήσει ο καιρός σε αυτές τις δύσκολες ημέρες.

Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση και επειδή θα μιλήσουμε για κανονικές τιμές να σημειώσουμε ότι η κανονική τιμή της θερμοκρασίας για την Αθήνα το δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου είναι οι 18.3 °C και για το τρίτο οι 16.3 °C. Για την Θεσσαλονίκη αντίστοιχα οι τιμές είναι 15.5 °C και 13.6 °C 

Οι μηνιαίες μέσες κλιματικές τιμές του Νοεμβρίου για διάφορους σταθμούς-πόλεις στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες από εδώ.

1η εβδομάδα(16 -23 Νοεμβρίου)

Όλη την ερχόμενη εβδομάδα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και γενικότερα σε όλη την Βαλκανική και τα νότια τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά κατά 2 με 3 °C.

Σε ότι αφορά στα επίπεδα των βροχοπτώσεων θα βρίσκονται σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αντίθετα στα ανατολικά και τα νότια νησιωτικά τμήματα οι βροχές θα είναι πολλές . Όπως παρατηρούμε και στον σχετικό χάρτη οι περισσότερες βροχές θα σημειωθούν στα νότια τμήματα του Ιονίου και όλη σχεδόν την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα κλιματικά δεδομένα ταιριάζουν και με το ατμοσφαιρικό μοντέλο που παρουσιάζουμε παρακάτω το οποίο μας δείχνει ότι αυτή την εβδομάδα θα επηρεαστούμε από δύο αξιόλογα συστήματα τα οποία θα δώσουν πολλές βροχές. Το πρώτο σύστημα περνά Τρίτη προς Πέμπτη και το άλλο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η εξήγηση για τις βροχές και τις θερμοκρασίες

Η παρουσία του αντικυκλώνα στα Βόρεια Βαλκάνια εμποδίζει τα βαρομετρικά χαμηλά που έρχονται από τη κεντρική Μεσόγειο (α) να κινηθούν κατευθείαν από τα δυτικά προς τα ανατολικά προς την περιοχή μας και τα αναγκάζει να περάσουν περιφερειακά από τα νότια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και οι βροχές να είναι λιγότερες απ΄ ό,τι συνήθως.

  

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον αντικυκλώνα με ένα υψηλό βουνό (που στην ουσία έτσι είναι από πλευράς πιέσεων) που τα χαμηλά αναγκάζονται να περάσουν από τα κράσπεδά του. Έτσι τα περισσότερα χαμηλά με αυτή την κίνηση καταλήγουν στην περιοχή (β) όπου προκαλούν πολλές βροχές.

Παράλληλα οι χαμηλότερες θερμοκρασίες προκαλούνται από την έλευση ψυχρότερων αερίων μαζών από την Μαύρη Θάλασσα προς την περιοχή μας.

Τα μετεωγράμματα θερμοκρασιών-βροχοπτώσεων

Παρότι έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές τα μετεωγράμματα ας δούμε για άλλη μια φορά τι μας δείχνουν. Μας δίνουν την τάση του καιρού για το επόμενο 15ημερο από πλευράς βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών.

 

Έχουμε σημειώσει την καμπύλη των κανονικών θερμοκρασιών και την καμπύλη των προβλέψεων για την στάθμη των 850 hPa . Για όλο το χρονικό διάστημα παρατηρούμε ότι οι προβλεπόμενες τιμές βρίσκονται κάτω από τα κανονικά επίπεδα με μεγαλύτερες αποκλίσεις στις 20 και 25/26 του μηνός . Χονδρικά θα λέγαμε μέγιστες θερμοκρασίες περί τους 11 με 13 βαθμούς, όταν οι κανονικές τιμές είναι κοντά στους 16 βαθμούς στην επιφάνεια. Αξιόλογες βροχές φαίνονται να παρουσιάζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

 

Ανάλογη κατάσταση παρουσιάζεται και για την Θεσσαλονίκη , με την ίδια πτωτική τάση της θερμοκρασίας (φυσιολογικό και αναμενόμενο) και βροχοπτώσεων.

2η εβδομάδα (23 -30 Νοεμβρίου)

Για τη μεθεπόμενη εβδομάδα τα κλιματικά στοιχεία δείχνουν ότι θα συνεχίσουν οι θερμοκρασίες να βρίσκονται κάτω από τα κανονικά επίπεδα στα Βαλκάνια και τη χώρα μας, με μικρότερες όμως αποκλίσεις.  

Οι βροχοπτώσεις θα βρίσκονται κάτω από τα κανονικά επίπεδα πλέον σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, καθώς και σε όλες τις χώρες του νότου. Όπως είδαμε προηγουμένως σε όλη την Κεντρική Ευρώπη έχει εδραιωθεί ένα εκτεταμένος αντικυκλώνας.

3η εβδομάδα (30 Νοεμβρίου- 6 Δεκεμβρίου)

Την τρίτη εβδομάδα, θα έχουμε κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή , ενώ εμμένουν για  χαμηλότερα ποσά βροχοπτώσεων.

Μετά από δύο περίπου εβδομάδες θα επανέλθουμε με νεότερα προγνωστικά στοιχεία και αξιολόγηση των προγνώσεων. Η προηγούμενη πρόγνωσή μας πήγε πολύ καλά και από πλευράς βροχοπτώσεων, αλλά και από πλευράς ανέμων και θερμοκρασιών.

Κλείνοντας και συνοψίζοντας την καιρική κατάσταση , μπορούμε να πούμε ότι ο καιρός δεν φαίνεται να μας «ταλαιπωρεί» ιδιαίτερα, ενώ δεν υπάρχει η τάση για κάτι πολύ ακραίο.

Πάντως στα δύο πρώτα κύματα που θα μας επηρεάσουν αυτή την εβδομάδα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την έκδοση έκτακτων δελτίων για την επικείμενη επιδείνωση του καιρού .

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα