Ανασχηματισμός: Η “επικίνδυνη αποστολή” Χατζηδάκη στο Εργασίας και η “σφαγή” Βρούτση

Ανασχηματισμός: Η “επικίνδυνη αποστολή” Χατζηδάκη στο Εργασίας και η “σφαγή” Βρούτση
Γιάννης Βρούτσης και Κωστής Χατζηδάκης (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η αντικατάσταση Βρούτση από το Εργασίας ήταν αναμενόμενη, όχι όμως η μετακίνηση Χατζηδάκη, ο οποίος αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας “μεταρρυθμίσεις” στο ασφαλιστικό.

Άπαντες ανέμεναν ότι σε αυτό τον ανασχηματισμό, δε θα γλύτωνε ξανά την καρατόμηση από το υπουργείο Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης.

Ήταν κοινό μυστικό στη Νέα Δημοκρατίακαι την κυβέρνηση, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέταζε την απομάκρυνση του ήδη από την άνοιξη και ότι είχε διασωθεί τότε με παρέμβαση Αντώνη Σαμαρά και με την τοποθέτηση του Πάνου Τσακλόγλου ως υφυπουργού αρμόδιου για θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Εξάλλου ο πρωθυπουργός είχε αδειάσει προσφάτως δις τον κ Βρούτση, για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεωνκαι για το θέμα με τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων,ενώ την άνοιξη του είχε χρεωθεί η υπόθεση “σκόιλ ελικικού”-αδίκως όπως υποστήριζε ο ίδιος.

Όμως δεν ηταν αναμενόμενη η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη στο συγκεκριμένο υπουργείο, το οποίο αποτελεί κομβικό πολιτικό υπουργείο γα τη ΝΔ, καθώς έρχονται “μεταρρυθμίσεις” στο ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη περιλαμβάνει τρίτο πυλώνα στο ασφαλιστικό και μείωση εργοδοτικών εισφορών και παρότι ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι δεν είναι μία κομματική πρόταση, έχει σαφέστατο ιδεολογικό και πολιτικό χρώμα. Και ο κ. Χατζηδάκης ως doer αναλαμβάνει μετά τη ΔΕΗ μία ακόμη δύσκολη αποστολή, δηλαδή τη νέα “μεταρρύθμιση” του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Η λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη,όπως την έχει εκφράσει ήδη ο κ.Τσακλόγλου, είναι ότι η δημιουργία ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία ουσιαστικά στερεί πόρους από τις επενδύσεις και ότι η αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης θα απελευθερώσει κονδύλια για αυτό ακριβώς το σκοπό. Δηλαδή με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών, τα αντίστοιχα ποσά θα επενδυθούν στην “πραγματική οικονομία”. Κατά τη θεωρία της κυβέρνησης αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και των μισθών.

Η σαμαρική πτέρυγα πάντως θα αποτελεί τη φωνή της ΝΔ στη Βουλή και θα έχει κοινοβουλευτική διέξοδο εκτόνωσης, καθώς ο κ. Βρούτσης αναλαμβάνει πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με αναπληρωτές τους επίσης σαμαρικούς Χρήστο Μπουκώρο και Θανάση Πλεύρη.

Τον κ. Χατζηδάκη διαδέχεται στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας, με νέο υφυπουργό Περιβάλλοντος τον προερχόμενο από το Ποτάμι Γιώργο Αμυρά. Σημειωτέον ότι το έργο της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου περνά στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην αρμοδιότητα του νέου υφυπουργού Γιώργου Στύλιου, προφανώς όμως η πολιτική θα συνεχίσει να χαράσσεται από το Περιβάλλοντος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα